Tvaroh, superpotravina našich babiček. Upečte z něj lahodný tvarožník nebo bábovku
Výživný, zdravý a lahodný tvaroh by měl být běžnou součástí našeho jídelníčku. Tvaroh nám totiž pomůže s redukcí hmotnosti, budováním svalové hmoty i podporou zdraví a imunity. Jeho všestranné použití ve slané nebo sladké podobě nám dává mnoho možností, jak ho konzumovat. Naše babičky dokonce tvaroh používaly jako domácí lék na nepříjemné záněty.
Jak se vyrábí tvaroh
Tvaroh se vyrábí z ohřátého pasterovaného mléka obohaceného o syřidlo nebo mlékárenské kultury, které způsobí sražení mléčné bílkoviny (kaseinu). Podle tučnosti mléka se pak určuje i obsah tuku v tvarohu:
Tučný má 9 g tuku, polotučný zhruba 4,5 g tuku a nízkotučný kolem 0,5 g tuku na 100 g tvarohu. K dostání je také tvaroh bez mléčné laktózy.
Umíte udělat tvarohovou náplň do buchet?
Co obsahuje tvaroh
Tvaroh je bohatým zdrojem bílkovin (například kaseinu) s nízkou energetickou hodnotou. Podporuje fyzické i mentální zdraví organismu. Obsahuje významné množství stopových prvků, například vápník, draslík, fosfor, měď, hořčík, vitaminy D, A, E a skupiny B, bakterie mléčného kvašení pro zdravá střeva, mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny.
Proč je dobré jíst tvaroh
- Zdravé kosti, imunita a psychická pohoda
Vápník a vitamin D jsou nezbytné pro zdravý vývoj a pevnost kostí a zubů. Je dobrý pro prevenci osteoporózy a chrání před degenerativními kostními nemocemi. Posiluje celkovou obranyschopnost organismu a jeho imunitu. A v neposlední řadě přispívá k duševní pohodě.
- Hubnutí, štíhlá linie a budování svalů
Pokud si chcete hlídat postavu, je pro vás tvaroh tím pravým pokrmem, protože obsahuje hodně zdravých bílkovin, které podporují budování svalů.
- Podpora střevní mikroflóry
Tvaroh obsahuje probiotika, která podporují imunitu, předcházejí chronickým zánětům a zmírňují jejich průběh.
- Zdraví očí
Vysoký podíl vitaminu A v tvarohu příznivě působí na ostrozrakost a prevenci proti očním vadám.
- Krása a mládí
Významný obsah bílkovin v tvarohu také pomáhá naší pleti a kloubním chrupavkám, protože podporuje tvorbu kolagenu, který je zodpovědný především za pevné pojivové tkáně. Tvaroh udržuje naši pokožku pevnou, bez vrásek a chrupavky v dobré kondici. Protein obsažený v tvarohu také posiluje nehty a vlasy.
- Vyrovnává nedostatek železa
Tvaroh obsahuje hodně bílkovin – 14 g ve stogramové porci, což je více než například v jogurtu. Bílkoviny jsou pro naše tělo důležité pro vstřebávání a zpracování železa z potravy. Nedostatek železa lze tedy řešit také pravidelnou konzumací tvarohu.
Kdo by si měl dát pozor na konzumaci tvarohu
Vysoký obsah bílkovin může způsobit zdravotní problémy lidem s chronickými nemocemi ledvin. Běžný tvaroh se také nedoporučuje lidem s intolerancí laktózy. V tom případě je třeba sáhnout vždy po bezlaktózovém produktu. Konzumaci tvarohu by měli konzultovat s lékařem všichni, kteří mají kožní problémy.
Babičky léčily tvarohem záněty
Babičky z tvarohu připravovaly nejen buchty nebo pomazánky. Používaly ho také na zmírnění bolesti při nepříjemných zánětech. Chladivý tvaroh přikládaly na postižená místa, například kojícím matkám při zánětu prsou. Tvarohovými zábaly léčily také oteklé klouby nebo bolest v krku. Vyháněly tak horkost a podporovaly hojivé procesy.
Tvaroh je výborný i s bylinkami, například pažitkou.
Co připravit z tvarohu
Tvaroh je univerzální potravina, kterou můžeme připravit nasladko i naslano. Zařaďte do svého jídelníčku tento zdravý, chutný, levný, a přitom bohatý zdroj prospěšných látek. Upečte si například tvarohovou bábovku nebo tvarožník.
Tvarohová bábovka
Co budete potřebovat:
- 250 g změklého másla
- 250 g krystalového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 5 vajec
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
- 250 g polotučného tvarohu
- 300 g polohrubé mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetku soli
- máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
1. V míse vyšlehejte změklé máslo s oběma druhy cukru do nadýchané hmoty. Po jednom zašlehejte žloutky, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a zlehka ho vmíchejte do máslovo-tvarohového základu. Nakonec po částech přimíchejte mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy, dejte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 20 minut. Pak teplotu zvyšte na 180 °C a pečte ještě asi 30 minut.
3. Zda je bábovka hotová, vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do středu těsta a pokud po vytažení zůstane čistá, je bábovka upečená. Nechte ji prochladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy a pocukrujte.
Tvarožník
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- nastrouhanou kůru z půlky citronu
Na tvarohovou náplň:
- 2 polotučné tvarohy ve vaničce
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte změklé máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujte hladkou hmotu a upěchujte ji na dno a částečně i stěny dortové formy.
Do další mísy dejte oba tvarohy, krupicový a vanilkový cukr, vejce, mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a pudinkový prášek, umíchejte hladký krém a nalijte ho do dortové formy.
Naplněnou formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut. Zda je tvarožník upečený, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do jeho středu – po vytažení musí zůstat čistá a suchá.
Upečený tvarožník vyndejte z trouby a před podáváním ho nechte dobře vychladnout.
TIP: Do tvarohového krému můžete přimíchat borůvky nebo jiné oblíbené ovoce nakrájené podle potřeby na kousky.
Zkuste také další recepty s tvarohem:
Křupavý chléb s tvarohem a kapustičkami
Makové palačinky s citronovým tvarohem
Zelenina s bylinkovým tvarohem
Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní
Z tvarohu si můžete udělat i domácí pribináček: