Tvaroh, superpotravina našich babiček. Upečte z něj lahodný tvarožník nebo bábovku

29. ledna 2025 • 04:58

Výživný, zdravý a lahodný tvaroh by měl být běžnou součástí našeho jídelníčku. Tvaroh nám totiž pomůže s redukcí hmotnosti, budováním svalové hmoty i podporou zdraví a imunity. Jeho všestranné použití ve slané nebo sladké podobě nám dává mnoho možností, jak ho konzumovat. Naše babičky dokonce tvaroh používaly jako domácí lék na nepříjemné záněty.

Jak se vyrábí tvaroh

Tvaroh se vyrábí z ohřátého pasterovaného mléka obohaceného o syřidlo nebo mlékárenské kultury, které způsobí sražení mléčné bílkoviny (kaseinu). Podle tučnosti mléka se pak určuje i obsah tuku v tvarohu:

Tučný má 9 g tuku, polotučný zhruba 4,5 g tuku a nízkotučný kolem 0,5 g tuku na 100 g tvarohu. K dostání je také tvaroh bez mléčné laktózy.

Umíte udělat tvarohovou náplň do buchet?

Video se připravuje ...

Co obsahuje tvaroh

Tvaroh je bohatým zdrojem bílkovin (například kaseinu) s nízkou energetickou hodnotou. Podporuje fyzické i mentální zdraví organismu. Obsahuje významné množství stopových prvků, například vápník, draslík, fosfor, měď, hořčík, vitaminy D, A, E a skupiny B, bakterie mléčného kvašení pro zdravá střeva, mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny.

Proč je dobré jíst tvaroh

  • Zdravé kosti, imunita a psychická pohoda

Vápník a vitamin D jsou nezbytné pro zdravý vývoj a pevnost kostí a zubů. Je dobrý pro prevenci osteoporózy a chrání před degenerativními kostními nemocemi. Posiluje celkovou obranyschopnost organismu a jeho imunitu. A v neposlední řadě přispívá k duševní pohodě.

  • Hubnutí, štíhlá linie a budování svalů

Pokud si chcete hlídat postavu, je pro vás tvaroh tím pravým pokrmem, protože obsahuje hodně zdravých bílkovin, které podporují budování svalů.

  • Podpora střevní mikroflóry

Tvaroh obsahuje probiotika, která podporují imunitu, předcházejí chronickým zánětům a zmírňují jejich průběh.

  • Zdraví očí

Vysoký podíl vitaminu A v tvarohu příznivě působí na ostrozrakost a prevenci proti očním vadám.

  • Krása a mládí

Významný obsah bílkovin v tvarohu také pomáhá naší pleti a kloubním chrupavkám, protože podporuje tvorbu kolagenu, který je zodpovědný především za pevné pojivové tkáně. Tvaroh udržuje naši pokožku pevnou, bez vrásek a chrupavky v dobré kondici. Protein obsažený v tvarohu také posiluje nehty a vlasy.

  • Vyrovnává nedostatek železa

Tvaroh obsahuje hodně bílkovin – 14 g ve stogramové porci, což je více než například v jogurtu. Bílkoviny jsou pro naše tělo důležité pro vstřebávání a zpracování železa z potravy. Nedostatek železa lze tedy řešit také pravidelnou konzumací tvarohu.

Kdo by si měl dát pozor na konzumaci tvarohu

Vysoký obsah bílkovin může způsobit zdravotní problémy lidem s chronickými nemocemi ledvin. Běžný tvaroh se také nedoporučuje lidem s intolerancí laktózy. V tom případě je třeba sáhnout vždy po bezlaktózovém produktu. Konzumaci tvarohu by měli konzultovat s lékařem všichni, kteří mají kožní problémy.

Babičky léčily tvarohem záněty

Babičky z tvarohu připravovaly nejen buchty nebo pomazánky. Používaly ho také na zmírnění bolesti při nepříjemných zánětech. Chladivý tvaroh přikládaly na postižená místa, například kojícím matkám při zánětu prsou. Tvarohovými zábaly léčily také oteklé klouby nebo bolest v krku. Vyháněly tak horkost a podporovaly hojivé procesy.

Tvaroh je výborný i s bylinkami, například pažitkou. Tvaroh je výborný i s bylinkami, například pažitkou. • Autor: iStock

Co připravit z tvarohu

Tvaroh je univerzální potravina, kterou můžeme připravit nasladko i naslano.  Zařaďte do svého jídelníčku tento zdravý, chutný, levný, a přitom bohatý zdroj prospěšných látek. Upečte si například tvarohovou bábovku nebo tvarožník.

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka Tvarohová bábovka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g změklého másla 
  • 250 g krystalového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetku soli
  • máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:

1. V míse vyšlehejte změklé máslo s oběma druhy cukru do nadýchané hmoty. Po jednom zašlehejte žloutky, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a zlehka ho vmíchejte do máslovo-tvarohového základu. Nakonec po částech přimíchejte mouku s práškem do pečiva.  

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy, dejte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 20 minut. Pak teplotu zvyšte na 180 °C a pečte ještě asi 30 minut.

3. Zda je bábovka hotová, vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do středu těsta a pokud po vytažení zůstane čistá, je bábovka upečená. Nechte ji prochladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy a pocukrujte. 

Tvarožník

Tvarožník Tvarožník • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • nastrouhanou kůru z půlky citronu 

Na tvarohovou náplň:

  • 2 polotučné tvarohy ve vaničce
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte změklé máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujte hladkou hmotu a upěchujte ji na dno a částečně i stěny dortové formy.

Do další mísy dejte oba tvarohy, krupicový a vanilkový cukr, vejce, mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a pudinkový prášek, umíchejte hladký krém a nalijte ho do dortové formy.

Naplněnou formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut. Zda je tvarožník upečený, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do jeho středu – po vytažení musí zůstat čistá a suchá. 

Upečený tvarožník vyndejte z trouby a před podáváním ho nechte dobře vychladnout. 

TIP: Do tvarohového krému můžete přimíchat borůvky nebo jiné oblíbené ovoce nakrájené podle potřeby na kousky.

Zkuste také další recepty s tvarohem:

Tvarohové řezy s mákem

Kynutý koláč s tvarohem

Křupavý chléb s tvarohem a kapustičkami

Makové palačinky s citronovým tvarohem

Zelenina s bylinkovým tvarohem

Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní

Z tvarohu si můžete udělat i domácí pribináček:

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková