Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni

FOOD predplatne ad banner
24. února 2018 • 00:00

Žlutooranžové plody, které září v našich zimních zahradách, patří rakytníku řešetlákovému. Tato rostlina má řadu pozitivních účinků na naše zdraví a její využitelnost je opravdu široká. Znáte všechny jeho zdravotní účinky? A jak rakytník co nejlépe využít v kuchyni? 

Proč užívat rakytník?


Rakytník řešetlákový je přírodní multivitamin. Obsahuje velké množství vitamínu C, díky čemuž funguje jako výborný imunostimulant a také antioxidant. Má však také vzácně vyvážený obsah vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, vitamínu D, F, K a P, z minerálů potom vápník, železo a měď. Obsahuje také látku zvanou alkaloid hippophein, která funguje jako antidepresivum. Díky tomu rakytník povzbuzuje naši dobrou náladu a funguje jako zimní antidepresivum, což už stojí za pozornost. Užívání rakytníku pozitivně ovlivňuje trávení, činnost jater a pomáhá také při hemeroidech. Díky velkému množství antioxidantů byly prokázány také protirakovinné účinky.

 


Pěstování rakytníku


Rakytník je velmi nenáročná rostlina. Je velmi přizpůsobivý a snese téměř každé podmínky. Nevadí mu mráz, vítr, sucho, nemá ani velké nároky na půdu. I přes nenáročnost vydrží spíše suchou než zamokřenou půdu. Sklízí se na podzim a jeho plody vydrží i přes první mrazíky. Bobulky rakytníku sbíráme od září do poloviny listopadu. Jen pamatujte na to, že potřebujete vždy alespoň dvě rostliny  jednu samčí a druhou samičí. Více k pěstování najdete v článku: Rakytník a největší chyby při jeho pěstování

Plody rakytníku jsou doslova nabité vitamínem CPlody rakytníku jsou doslova nabité vitamínem C • Autor: istock

Sklizeň rakytníku

Pokud se do pěstování rakytníku vrhnete, určitě vás bude zajímat, jak se vůbec dají plody rakytníku sbírat. Rakytník je totiž velmi trnitý a křehké plody vyrůstají s krátkou stopkou, velmi blízko sebe. Jejich sběr tedy není vůbec jednoduchý. Nejbezpečnější je větévky rakytníku ostříhat, poté dát do mrazáku a poté sesbírat zmrzlé plody. Pokud nechcete větvičky rakytníku stříhat, můžete použít buď malé nůžky, nebo rakytník sklízet v rukavicích. S těmi můžete větévku protáhnout skrz prsty a tímto způsobem plody sklízet.

Zázračný rakytník podporuje imunitu a naši obranyschopnostZázračný rakytník podporuje imunitu a naši obranyschopnost • Autor: istock

 

Jak rakytník použít v kuchyni?


Sladce kyselé oranžové plody se hodí jak do nápojů, džemů, povidel, sladkých koláčů, smoothie, ale i ke zvěřině či krůtě. Plody rakytníku můžete nejen zavařit nebo zpracovat do sirupu či ovocného vína, ale také usušit. Bobulky můžete také naložit do oleje nebo do medu.


Věděli jste, že rakytník je výborný i na pleť? 

Rakytníkový džem můžete použít do jogurtu nebo třeba na lívanceRakytníkový džem můžete použít do jogurtu nebo třeba na lívance • Autor: istock

 

Tipy na rakytníkové recepty

Z rakytníku můžete zkusit vyrobit rakytníkový džem, který pak můžete využít jak na pečivo, tak třeba ráno k snídani do jogurtu. Stejně skvělý je také tvaroh s rakytníkovým pyré. Výbornou vitamínovou bombou je rakytníkový sirup. Ten v zimě i na podzim pomůže bojovat proti chřipkám a nachlazení stejně jako tato zimní rakytníková vzpruha.

 

Rakytníkový džem můžete použít na lívance nebo třeba do jogurtuRakytníkový džem můžete použít na lívance nebo třeba do jogurtu • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová