Jak vyzrát na chřipku a bolest v krku? Vyrobte si účinný lék z medu a česneku

2. února 2024 • 00:20

Spousta lidí se s blížícím se obdobím chřipek zásobuje vitamíny z lékárny, léky na horečku, ucpaný nos nebo bolest v krku. Přitom ten nejúčinnější a nejpřirozenější prostředek, který dokáže s chřipkou zatočit dokonce rychleji než léky, mají pravděpodobně ve vlastní spíži. Pokud ještě neznáte fermentovaný česnekový med, vyrobte si ho doma. Chřipka ani nachlazení už nebudou mít šanci. 

Česnek a med coby léky na zdravotní potíže spojené s chladným počasím nejsou žádným vynálezem moderní doby. Na česnek nedaly naše babičky dopustit a nesměl chybět v žádné domácnosti. Je dokonce považován za největší dar přírodní medicíny. Obsahuje asi čtyři stovky různých látek. Vedle vitamínů (A, B, C a E) a dobře vstřebatelných minerálů (vápník, hořčík, draslík apod.) je to asi stovka sirných sloučenin, které působí jako přírodní antibiotika a chrání tělo před invazemi bakterií, virů, a dokonce i plísní. Látky obsažené v česneku také posilují imunitu, proto ho řada lidí používá v syrovém stavu jako prevenci proti chřipce, rýmě a dalším infekcím horních cest dýchacích

Podívejte se, jak se dá česnek snadno oloupat>>>

Video se připravuje ...

Česnek je však silný, nejen co se jeho zdravotních benefitů týče, ale také pokud jde o jeho aroma a chuť. Nehledě na to, že někoho s citlivějším žaludkem může česnek v syrovém stavu docela potrápit. Pokud k němu ale přidáte med, dráždivé účinky česneku zmizí a ty zdravotní se naopak ještě posílí. I med je silný přírodní antioxidant, ve většině kultur se jako lék používá už od nepaměti, především díky svým antibakteriálním účinkům. Díky obsahu cukrů med navíc zvyšuje vstřebávání jakékoli látky do krve, proto se s oblibou přidává do bylinkových čajů a v tomto případě k česneku, aby ještě více podpořil jeho vstřebávání a účinnost. Jenže medů je celá spousta. Důležité je v tomto případě použít nepasterizovaný med, nejlépe přímo od včelaře. Medy prodávané v obchodech často procházejí čištěním, pasterizací a zahříváním, což jsou procesy, které v nich zničí enzymy a další léčivé složky.

Jak vyrobit fermentovaný česnekový med

Co budete potřebovat:

  • nepasterizovaný med
  • 2-3 paličky českého česneku
  • čistou zavařovací sklenici s víčkem

Postup:

1. Stroužky česneku oloupejte a každý buď propíchněte špičatým nožem nebo ho lehce rozdrťte plochou stranou nože. Díky tomu se šťáva z česneku bude do medu lépe uvolňovat.

2. Připravené česnekové stroužky dejte do čisté zavařovací sklenice a přidejte tolik medu, aby byly zcela zakryté. Máte-li rádi hřebíček, můžete ho do sklenice přidat také. Sklenice by měla být plná přibližně do dvou třetin. Neplňte ji úplně, protože obsah bude lehce kvasit a mohl by částečně vytéct ven.

3. Sklenici uzavřete víčkem (neutahujte ho úplně), postavte ji na talířek pro případ, že by obsah trochu vytekl, a nechte stát při pokojové teplotě asi 3 až 4 týdny. Stroužky česneku během té doby několikrát promíchejte nebo sklenici párkrát na chvilku obraťte dnem vzhůru (víčko předtím utáhněte), aby se obsah rovnoměrně promíchal. Postupně by se v medu měly začít tvořit bublinky a možná budete muset víčko povolit o trochu víc, aby mohl ze sklenice unikat přebytečný plyn.

4. Hotový česnekový med poznáte podle toho, že je znatelně řidší a česnek má mnohem jemnější chuť (ujídat ho můžete klidně už během procesu kvašení). Stroužky česneku mohou také postupem času získat modrou nebo nazelenalou barvu, což je jen výsledek fermentačního procesu a není to nic škodlivého. Hotový česnekový med umístěte do lednice. Tím se proces kvašení zastaví a med vám takto vydrží i několik měsíců až rok, pokud ho do té doby nespotřebujete.

Do medu můžete naložit stroužky celé nebo i nakrájené Do medu můžete naložit stroužky celé nebo i nakrájené • Autor: iStock

Jak česnekový med užívat

Pokud vám nevadí pojídání samotných naložených stroužků česneku, můžete si je dávat přímo ze sklenice, kdykoli budete cítit, že na vás něco leze. Jako prevence ale úplně stačí, když si dopřejete čajovou lžičku fermentovaného medu ráno nalačno a zapijete ho sklenicí vody nebo teplého čaje. V případě, že jste už nemocní, užívejte med třikrát denně (ráno, v poledne a večer), nejlépe na prázdný žaludek. Můžete si ho také přidávat do teplého čaje nebo užívat jako sirup proti kašli (pomůže při odkašlávání i v boji se samotnou infekcí). Fermentovaný česnekový med lze využít i v kuchyni, a to všude tam, kde byste jinak použili dohromady med a česnek. Stačí ho například přimíchat do zálivky na salát, vylepšit jím marinádu na kuře, vepřová žebírka nebo krevety, výborně se hodí i na pokapání rozpečeného camembertu, hermelínu či kozího sýru.

Když na vás leze chřipka, pomůže i horká česnečka>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková