Trápí vás ucpaný nos? Pomůže vám těchto 9 jídel a nápojů

31. ledna 2024 • 04:38

S obdobím chřipek a nachlazení je velmi pravděpodobné, že vy nebo někdo ve vašem okolí bude mít i pořádně ucpaný nos. Naštěstí s ním nemusíte běžet hned k doktorovi nebo delší dobu trpět. Existuje pár potravin, které možná máte doma a které vám mohou pomoci ucpaný nos uvolnit a rychleji se zotavit.

Při léčbě ucpaného nosu je dobré zaměřit se na konkrétní látky, které mohou urychlit proces hojení. Toto jsou ty klíčové:

Není žádným tajemstvím, že vitamin C je silným posilovačem imunity. Když se necítíte nejlépe, působí jako antioxidant a pomáhá snižovat záněty v těle, včetně ucpaného nosu.

Zinek je další mikroživina známá svými antioxidačními vlastnostmi a přináší úlevu při běžném nachlazení a ucpaných dutinách. Navíc při jeho užívání nejsou příznaky onemocnění tak intenzivní a jeho délka je kratší.

Enzym bromelain je často spojován s hubnutím, protože napomáhá trávení. Bylo ale také prokázáno, že bromelain pomáhá snižovat bolest a otoky v těle a může být nápomocný při odbourávání přebytečného hlenu v nosní dutině.

Kyselina salicylová je protizánětlivá a možná i vy máte ve skříňce s léky tabletky, které ji obsahují. Pravdou ale je, že se tato kyselina přirozeně vyskytuje i v mnoha potravinách.

Pokud jde o živiny s protizánětlivými účinky, omega-3 mastné kyseliny jsou na seznamu velmi vysoko. Naše tělo si je nedokáže vyrobit samo, proto je velmi důležitý jejich pravidelný příjem.

Aminokyselina cystein působí jako stavební kámen pro bílkoviny a je i silným antioxidantem. A co je důležité, v případě ucpaného nosu pomáhá uvolnit zahlenění.

Voda, hlavně v podobě horkého čaje, je v době nemoci velmi důležitá, protože se postará o dostatečnou hydrataci a pomůže s rozpouštěním hlenů a zmírněním tlaku v dutinách.

Video se připravuje ...

Co jíst, když vás trápí ucpaný nos?

Ananas

Ananas Ananas • Autor: iStock

Jako jeden z nejlepších přírodních zdrojů bromelainu a vitaminu C může být ananas skvělým pomocníkem, když vás trápí ucpané dutiny. Nejlepší je samozřejmě čerstvý ananas nebo stoprocentní ananasová šťáva. Ananasový kompot obsahuje přidaný cukr, který může zánět naopak zhoršit.

Recept pro vás: Smoothie bowl s avokádem, mangem a ananasem

Česnek

Česnek Česnek • Autor: iStock

Pokud sledujete TikTok, možná jste narazili na videa, kde se doporučuje strčit si stroužek česneku přímo do nosu. Na to raději zapomeňte. Lepší je česnek sníst. Má totiž silné protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky. Zápachu z úst se bát nemusíte. Vědci přišli na to, že se ho snadno zbavíte, když si hned poté dáte trochu plnotučného bílého jogurtu (stačí dvě lžičky).

Recept pro vás: Česnečka

Kuřecí polévka

Když vám není úplně dobře, jen málo věcí vás pohladí zároveň na těle i na duši tak jako talíř poctivé kuřecí polévky. Navíc je plná vody, cysteinu, a pokud je opravdu horká, uvolňuje se z ní pára. To vše může zmírnit příznaky ucpaného nosu. Existuje dokonce i studie, podle které kuřecí vývar dokáže uvolnit nos mnohem rychleji než horká voda.

Recept pro vás: Uvařte si kuřecí polévku podle videa>>>

Video se připravuje ...

Med

Med je skvělé přírodní sladidlo i účinné antibiotikum Med je skvělé přírodní sladidlo i účinné antibiotikum • Autor: iStock

Kromě toho, že med je skvělé přírodní sladidlo, je už po tisíce let díky svým antioxidačním, protizánětlivým, antivirovým a antibakteriálním vlastnostem i oblíbeným přírodním lékem. Mimo jiné velmi účinně pomáhá léčit infekce horních cest dýchacích. A obsahuje kyselinu salicylovou, která, jak jsme již zmínili, pomáhá uvolnit ucpaný nos.

Zázvor

Čerstvý zázvor posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení Čerstvý zázvor posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení • Autor: iStock

Horký zázvorový čaj pomáhá uvolnit ucpané dutiny a zklidnit bolest v krku. Je to díky rostlinným sloučeninám, které pomáhají snižovat zánět. Zázvor má navíc vysoký obsah antihistaminik, což může být velmi prospěšné, pokud váš ucpaný nos souvisí s alergií.

Recept pro vás: Ginger shot

Mořské plody a ryby

Mořské plody a ryby Mořské plody a ryby • Autor: iStock

I plody moře, jako jsou ústřice, krevety nebo mušle, mohou přinést úlevu od ucpaného nosu. Jsou totiž jedním z nejlepších zdrojů zinku. A pomohou vám i sardinky, ančovičky, losos, makrela, pstruh nebo tuňák, které jsou zase bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Recept pro vás: Losos s restovanou zeleninou

Čaj

Mátový čaj s medem Mátový čaj s medem • Autor: iStock

Už jen samotné vdechování páry z horkého čaje vám nos krásně uvolní. Ne všechny čaje jsou ale stejné a některé druhy mohou být v boji s ucpaným nosem účinnější. Obzvlášť dobrý je zelený nebo mátový.

Grapefruit

Grapefruit Grapefruit • Autor: iStock

Všechny citrusové plody jsou skvělým zdrojem vitaminu C, grapefruit má navíc vysoký obsah kyseliny salicylové, díky které se vám rychleji uleví.

Recept pro vás: Grapefruitový salát s ředkvičkami a špenátem

Chilli papričky

Chilli papričky Chilli papričky • Autor: iStock

A nakonec tu máme chilli papričky, které v našem seznamu rozhodně nesmějí chybět. Pokud jste někdy měli opravdu pálivé jídlo, nejspíš dobře víte, jak umí protáhnout dutiny. Tento fakt podporuje i jedna vědecká studie, podle níž kapsaicin, aktivní sloučenina v chilli papričkách, poskytuje účinnou úlevu už do jedné minuty.

Recept pro vás: Rychlá krevetová laksa

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková