Jak na kuře na paprice? Zkuste recept podle Pohlreicha, Pauluse nebo Kopřivové

29. června 2021 • 00:00

Kuře na paprice je klasika naší kuchyně, byť k nám původně doputovala z Maďarska. Spojení šťavnatého kuřecího masa a lahodné smetanové paprikové omáčky milují děti i dospělí. A podobně jako u svíčkové má i na tohle jídlo každý svůj „vychytaný“ recept. My jsme pro vás vybrali tři nejzajímavější ve stylu známých VIP osobností.

Stejné jídlo, několik variací. Kuře na paprice patří mezi nejoblíbenější jídla v Čechách. Podle koho si ho dnes uvaříte?

Zdeněk Pohlreich

Roman Paulus

Veronika Kopřivová

video

Smetanové kuře podle Zdeňka Pohlreicha

Kuře na paprice je lepší než květina, říká Pohlreich ve své knížce Šéf na smetaně. Základem jsou podle něj dobré suroviny. Místo klasické smetany používá smetanu ke šlehání a papriku volí kvalitní maďarskou.

Suroviny:

  • nadrobno nakrájená bílá cibule
  • rostlinný olej na restování
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 kousky kuřecího masa supreme nebo dvě kuřecí čtvrtky
  • mletá sladká maďarská paprika
  • 200 ml kuřecího vývaru + 200 ml na případné podlévání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla na jíšku
  • mléko
  • 250 ml smetany ke šlehání

Znáte francouzské kuře z Bresse? Připravte si ho podle manželky Zdeňka Pohlreicha

Postup:

1) Cibulku osmažte na oleji, zároveň k ní hned přidejte osolené a opepřené kuře a opékejte společně. Pozor, barva cibule nesmí jít dohněda! Cibule musí být maximálně růžová.

2) Opečené kuře vyjměte, k cibuli přidejte papriku, osmahněte a zalijte předem uvařeným kuřecím vývarem. Do vývaru vraťte maso a nechte dusit asi 40 minut. Je-li to potřeba, podlévejte vývarem nebo vodou.

3) V pánvi si připravte z másla a mouky jíšku a omáčku jí zahustěte. Vařte společně s masem ještě 15–20 minut. Poté maso vyjměte.

4) Omáčku zjemněte trochou mléka a smetanou a rozmixujte ji. Na závěr omáčku přeceďte a podávejte s kuřecím masem.

Extra tip: Zdeněk Pohlreich si k omáčce naláme rohlík.

Podívejte se, jak naporcovat kuře beze zbytků podle Koko!

Dvojitě paprikové kuře podle Romana Pauluse

Roman Paulus přidává do přípravy omáčky čerstvou papriku a osmaženou paprikou a jarní cibulkou výsledný pokrm dekoruje na talíři. Obojí je neobvyklé, ale podle Romana obojí dodá jídlu svěžest. Tak to zkuste!

Suroviny na omáčku:

  • 100 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 6 bobkových listů
  • 3 cibule
  • rostlinný olej (na smažení)
  • 1 červená paprika (½ do omáčky)
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 žluté papriky
  • mořská sůl v mlýnku
  • černý pepř v mlýnku
  • 1 svazek lahůdkové cibulky (zelená i bílá část)

Postup:

1) Kuře naporcujte. Do vody dejte očištěnou kořenovou zeleninu a koření a nechte společně 10 minut provařit. Až poté vložte naporcované kuře, přidejte sůl a vařte asi 45 minut. Poté maso vyjměte a dejte stranou.

2) Na omáčku nadrobno nakrájejte cibuli. Do hrnce dejte olej, nechte jej rozehřát a vhoďte do něj cibuli. Přidejte na kousky nakrájenou červenou papriku a bobkový list. Společně orestujte a přidejte mletou papriku. Nechte krátce zpěnit a zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut.

3) Hladkou mouku smíchejte se smetanou a dobře prošlehejte vidličkou. Záklechtku vlijte za stálého míchání od omáčky. Provařte 15–20 minut. Vyjměte bobkový list a omáčku rozmixujte. Na závěr ji ještě přeceďte.

4) Maso oberte od kůže a prsa od kostí a vložte zpět do omáčky. Nechte společně prohřívat.

5) Nakonec na pánvi orestujte zbylou čerstvou papriku a očištěnou jarní cibulku.

6) Kuře podávejte s omáčkou, doplňte osmaženou paprikou a cibulkou.

Extra tip: Roman kuře podává s karlovarskými knedlíky.

Pajfalský knedlík je podobný karlovarskému, znáte ho? Proslavil se ve filmu Slavnosti sněženek.

Kuře s poctivým vývarem podle Veroniky Kopřivové

Veronika má jednu skvělou vychytávku pro fantastickou chuť omáčky. Nechává nejdříve den předem kuře pomalu táhnout ve vývaru. Tím získá silný vývar, který dodá celému jídlu grády.

Suroviny:

  • cibule
  • sůl, pepř
  • jedna smetana
  • červená mletá paprika
  • asi dvě lžíce hladké mouky
  • kuře
  • vývar
  • máslo

Postup:

1) Den předem si uvařte celé kuře se zeleninou a solí. Veronika nechává kuřecí vývar dlouho táhnout. Poté nechte vychladnout a vývar sceďte.

2) Druhý den zpěňte na másle cibulku, zaprašte ji paprikou a zalijte polovinou vývaru. Osolte, opepřete, nechte chvilku povařit. Do omáčky vlijte půlku smetany, v druhé půlce rozšlehejte mouku a za stálého míchání vlijte do omáčky. Nechte povařit. Pak vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka.

2) Na závěr dejte do omáčky obrané kuře a ještě 10 minut povařte.

Extra tip: Jako přílohu si ke kuřeti Veronika dává kolínka.

Nepřehlédněte další úžasné letní tipy na grilování >>>

video
Autor: Šárka Adámková