Kynutý houskový knedlík, který se vždycky povede. Jaký je správný postup?

1080p720p360p
29. května 2018 • 00:00

Přivádí vás myšlenka na vaření domácího knedlíku k šílenství a máte pocit, že před jeho vařením je třeba připravit řádný bitevní plán? Příprava houskového knedlíku není takový horor, jak by se mohlo zpočátku zdát. Naučte se s námi houskový knedlík podle video návodu a přesvědčte se, jak jednoduché to může být.

Dobrý houskový knedlík je základem české kuchyně, a i když holdujete převážně lehkým těstovinám a salátům, poctivou svíčkovou na smetaně s domácím houskovým knedlíkem si určitě nechá čas od času líbit každý z nás. K dokonalému výsledku vám stačí velký hrnec, čerstvé droždí a osvědčený recept.

Suroviny na 25–30 plátků knedlíku:

0,5 kg polohrubé mouky

2 starší housky

250 ml vlažného mléka

1 vejce

0,5 kostky čerstvého droždí

lžička cukru

lžíce mléka

sůl

Postup přípravy houskových knedlíků:

1. Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozmíchejte s lžičkou cukru, aby vám vznikla řídká kašička a takto připravený kvásek nechte na teplém místě zhruba 5 minut vzejít.

2. Ve velké míse smíchejte polohrubou mouku s větší špetkou soli, větší část mléka, vajíčko a připravený kvásek. Těsto můžete vypracovat ručně nebo v robotu, což vám ušetří čas.

3. Do těsta přidejte nakrájené housky a důkladně zapracujte. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě 30 až 45 minut.

4. Nakynuté těsto rozdělte na čtyři části a na pomoučeném vále vytvarujte 4 stejné knedlíky. Dejte pozor, aby knedlíky neměly příliš prasklin. Připravené knedlíky nechte alespoň ještě 10 minut kynout pod utěrkou.

5. Důležité je vařit knedlíky ve velkém hrnci s velkým množstvím slané vody, aby knedlíky neležely při vaření na dně. Knedlíky při vaření přiklopte a vařte asi 20 minut. Nezapomeňte knedlíky v polovině procesu vaření ve vodě otočit.

6. Hotový knedlík je nezbytné hned po vyjmutí z vody rozkrájet nebo propíchat, aby se nesrazil.

Kynutý houskový knedlík: Videorecept, podle kterého to dáte

Pokud si stále nevíte rady, jak udělat houskový knedlík, který bude dokonale nadýchaný a zaručeně se vám povede, podívejte se na video v úvodu článku. Foodblogerka Anna Grosmanová vám ukáže, jak jednoduchá příprava knedlíku je.

K domácímu knedlíku patří poctivá omáčka. Recepty na ty nejlepší naleznete ZDE >>>

Autor: Redakce