Kynutá bábovka podle Sandtnerové vydrží vláčná až 14 dní

Video se připravuje ...
20. května 2020 • 00:00

Kynutá bábovka podle známé kuchařky Sandtnerové tvoří zlatý základ české kuchyně. Údajně vydrží vláčná 10–14 dní, což asi nikdy nezjistíte. Chutná totiž tak božsky, že se na stole dlouho neohřeje. Naučte se tuhle klasiku neomylně podle video návodu.

Bábovka je vizitkou každé kuchařky, proto byste tento luxusní moučník s nádechem útulna měli mít v malíku i vy. Jak se poprat s pravou třenou bábovkou podle Sandtnerky vám ukáží blogeři Markéta a František Lorencovi, autoři blogu Neplecha na plechu ve videu v úvodu článku.

Suroviny

600 g polohrubé mouky
240 g másla
200 g cukru krupice
8 žloutků
250 ml mléka
50 ml smetany
kůra z 1 citronu
60 g droždí
70 g rozinek
70 g mandlí
sůl

Postup přípravy kynuté bábovky

1. Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nalijte vlažné mléko, přidejte lžíci cukru, trochu mouky, rozdrobené droždí a vše dobře promíchejte do konzistence hladké kašičky. Hrneček přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut, navíc se tak přesvědčíte, zda jsou kvasnice aktivní.

2.  Mezitím utřete ve větší míse máslo do pěny. Dobře utřené máslo je základ úspěchu, proto v této fázi nespěchejte a šlehejte trpělivě několik minut. Poté přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky a sůl a vše dobře promíchejte, aby se suroviny pěkně spojily.

Bábovka je vizitkou každé kuchařky, proto byste tento luxusní moučník s nádechem útulna měli mít v malíku i vy Bábovka je vizitkou každé kuchařky, proto byste tento luxusní moučník s nádechem útulna měli mít v malíku i vy • Autor: Karolína Fourová

3. Do základu těsta přidejte mouku a vzešlý kvásek. Vše promíchejte a dle potřeby zřeďte smetanou. Na závěr do směsi zamíchejte rozinky a mandle a takto připravené těsto přesuňte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku. Nebojte se toho, že má těsto hustší konzistenci, je to tak v pořádku. Ve formě jej nechte hodinu kynout pod utěrkou.

4. Vykynutou bábovku pečte v troubě 1 hodinu při teplotě 140 °C. Po upečení ji nechte mírně vychladnout a až poté ji opatrně vyklopte.

Kniha blogerů Neplecha na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, kteří touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve vaší vytoužené destinaci podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmíte zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařku Neplecha na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu eshop.neplechanaplechu.cz za 549 Kč.

Autor: Karolína Fourová