Ztracené vejce: Recept a podrobný návod, jak ho připravit | Magazín | Recepty.cz

Zastřené vejce: Recept a podrobný návod, jak ho připravit

Také milujete tu božskou chuť tekoucího zlatavého žloutku? Ztracené vejce je nejen lahodné, ale obyčejný toast, salát, kulajdu nebo třeba koprovku pozvedne na vyšší úroveň. Víte ale, jak ho správně připravit? Máme pro vás několik rad, díky kterým se vám už pokaždé povede.

Čerstvost vajec je zásadní

Základem úspěchu při přípravě ztraceného, zastřeného nebo také pošírovaného vajíčka je stáří vajec. Neměla by být starší než deset dnů od snůšky. Čím čerstvější ale budou, tím lépe se vám zastřené vejce povede připravit. Bílek u čerstvých vajec totiž drží hezky pohromadě a je pevný, čím jsou ale vejce starší, tím je bílek řidší a hůře se sráží. Pokud si nejste stářím jistí, ponořte vejce do vody. Čerstvé zůstane ležet na dně, postupem času se uvnitř vytváří vzduchová bublina a vajíčko se začíná ve vodě vznášet. Myslete ale na to, že pokud jednou vejce ponoříte do vody, měli byste ho hned vytlouct a spotřebovat. Smyjete tak přirozený ochranný film z jeho povrchu, skořápka začne být prostupnější nežádoucím mikroorganismům a vejce se tak může rychle zkazit.

Udělejte vodní vír

Aby se vám zastřené vejce povedlo, chce to trochu cviku a hrnec, ve kterém budete moci pohodlně vytvořit vodní vír, do kterého jemně vlijete vyklepnuté vajíčko. Podaří-li se vám trefit se vajíčkem přímo do středu víru, kroužící voda se postará o dokonale kulatý tvar. Ideální je proto vybrat hrnec se silnějším dnem a hlavně větším průměrem. Ten vám zaručí, že vír vytvořený rychlým mícháním vydrží kroužit mnohem delší dobu než v malém kastrůlku.

Pošírované vejce: pomůže vám ocet

Bez octa se neobejdete. Použít můžete jakýkoliv, ať už klasický, vinný nebo třeba jablečný. Ten vám zaručí, že vajíčko nalité do vody zůstane krásně kompaktní, protože se v kyselém prostředí bílek rychle srazí. Do kastrůlku ho stačí přidat jednu až dvě polévkové lžíce. Pokud se ale chystáte připravovat víc vajec najednou, vyklepněte je všechny do misky s octem a pak je najednou vlijte do rozvířené vody.

Pozor na teplotu

Důležitá je i teplota vody. Ta by rozhodně neměla vřít, protože velké bubliny by bílek roztrhaly. Pošíruje se ve vodě, která má mezi sedmdesáti a osmdesáti stupni Celsia. Správnou teplotu poznáte podle toho, že ode dna k vodní hladině jen sem tam vyběhne bublinka. V ten moment vytvořte v hrnci vodní vír a z co nejmenší vzdálenosti od hladiny do něj opatrně vlijte vytlučené vejce

Zastřené vejce ve folii

Jestli si na přípravu vejce ve vodním víru netroufáte, vyzkoušejte jeden ze dvou způsobů, které vám práci ulehčí. Z potravinářské fólie si vystřihněte čtverec, ten vložte do malé mističky, potřete ho olejem a vajíčko na něj opatrně vyklepněte. Pak z fólie vytvořte měšec, který zavážete provázkem. Měšec s vajíčkem opatrně vložte do horké vody. Udržet bílek kolem žloutku můžete i díky naběračce, do níž vajíčko vyklepnete a ponoříte ji opatrně do horké vody jen tak, aby byla lehce potopená.

Jak dlouho vařit ztracené vejce

Nepřežeňte to s dobou úpravy. Na dokonale tekuté ztracené vejce vám stačí tři až čtyři minuty. Hotové vajíčko opatrně vyndejte a okamžitě ponořte do misky nebo kastrůlku se studenou vodou. Tak zastavíte probíhající proces tepelné úpravy a budete mít jistotu, že žloutek nakonec nebude téměř udělaný.

Zastřené vejce dokonale doplní například oblíbenou čočku. Mrkněte na klasické i netradiční recepty na její přípravu ZDE >>>