Zázrak z trouby s křupavým názvem: Pozor, podává se crumble

25. února 2020 • 00:00

Honí vás mlsná a rádi byste si dopřáli nějakou dobrotu, která bude ideálně raz dva hotová? Zkuste něco horkého, tak akorát sladkého a příjemně křupavého, co tvoří dokonalý pár se zmrzlinou i jogurtem. Už jste slyšeli o zázraku zvaném crumble? 

Tento ovocný dezert s křupavou drobenkou má původ ve Velké Británii, ale oblibu si získal po celém světě. Můžete si jej vychutnat v celé řadě variant – podle nálady nebo surovin, které máte zrovna k dispozici. Několik receptů pro vás připravila i redakce časopisu F.O.O.D., tak neváhejte a pusťte se do přípravy.

Jablkový crumble s ořechy a brusinkami

Základ jablečného crumble tvoří zkaramelizovaná jablka, jejichž chuť ještě podpoří kyselé brusinky a aromatická skořice. Poté, co si směs ovoce připravíte na pánvičce, ji stačí rozprostřít do zapékací misky a posypat nezbytnou drobenkou. Tu připravíte z másla, mouky, cukru a vlašských oříšků. Dezert vložte do trouby a netrpělivě čekejte na křupavou kůrčičku. Crumble servírujte ideálně ještě horký s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou. A pokud vám přeci jen kousek zbude, ráno ho jen prohřejte v troubě a servírujte s řeckým jogurtem k snídani.

Hruškový crumble s perníkem

Jestliže dáváte před jablky přednost jemnější chuti hrušek, bude pro vás hruškový crumble s perníkem to pravé. Příprava je navíc ještě lehčí. K nakrájenému ovoci stačí přidat hřebíček a citronovou šťávu a poté posypat připravenou drobenkou z rumových perníčků, nasekaných mandlí a másla. Stejně jako u předchozího receptu už stačí jen půl hodinky zapéct v troubě a můžete podávat. Crumble je sice dobrý i za studena, ale  nedočkaví strávníci nalákaní vůní, která se line z trouby, jej pravděpodobně snědí dřív, než stihne vychladnout.

Švestkový crumble s amarettem, mákem a mandlemi

Švestky a drobenka si skvěle rozumí na kynutém koláči i v zapékací misce. Vypeckované a nakrájené je zalijte likérem amaretto, aby získaly příjemnou mandlovou příchuť. Drobenku na švestkový crumble s amarettem, mákem a mandlemi pak vytvořte z mandlových lupínků, špaldových vloček, cukru, máku a kokosového oleje, rozdrobte ji na švestky a dejte zapéct. Mandlová chuť a mák ale nesluší jen švestkám. Máte-li v mrazáku loňské jahody, nerozmrazujte je předem, ať zbytečně nepustí vodu, nasypte je do zapékací misky, zakryjte drobenkou a pečte dokřupava.

V aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. najdete další sladké recepty, které pohladí duši. Předplatné nebo jednotlivé číslo můžete koupit přímo ZDE >>>

Už máte březnový časopis F.O.O.D.? Už máte březnový časopis F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Ilona Dobrovolná