„Mami, co bude dnes k jídlu?“ Těchto 5 receptů vás zachrání v pracovním týdnu
Také už vám někdy opravdu dochází fantazie? Děti povětšinou nerady zkouší nové věci, a proto nebývá vůbec snadné zařadit do jídelníčku něco nového. Navíc musí být příprava jídla jednoduchá a rychlá, protože prostě není času nazbyt. A zároveň vám záleží na tom, aby byla strava vašich dětí co nejpestřejší. Máme pro vás pět pět obměn těch nejoblíbenějších jídel malých strávníků, které všechny tyto požadavky splňují.
Říká se, že fantazii se meze nekladou, ale vyhovět ve skladbě jídelníčku celé rodině je někdy prostě nad naše síly. Vybrali jsme proto oblíbená dětská jídla, jako jsou například špagety, rajská, sladké knedlíky nebo dokonce pokrmy z rychlého občerstvení, jenž si svou chutí obmotaly kolem prstu nejednoho malého, ale i velkého gurmána. A připravili jsme recepty, které můžete snadno obměňovat podle svých potřeb.
Můžete se těšit na tyto vylepšené recepty:
Dětem by mohly chutnat i špagety carbonara>>>
Špagety s rajčatovou omáčkou s červenou čočkou

Malí strávníci svůj jídelníček neradi mění. Těstoviny však patří mezi velmi oblíbené a tento recept je takovou rychlou obměnou boloňské omáčky.
Červená čočka se nemusí dopředu namáčet, je uvařená velmi rychle a díky svojí konzistenci se rozváří. Proto ji lze snáze podsunout i zarputilým odpůrcům např. hnědé čočky.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 šalotky
- 2 mrkve
- 2 kořenové petržele
- slunečnicový olej
- 1 stroužek česneku
- 500 ml rajčatové passaty
- sůl
- mletý černý pepř
- 200 g červené čočky loupané a půlené
- cukr na dochucení
Postup:
1. Šalotky a kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a v kastrolu na rozehřátém oleji opečeme dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět.
2. Obsah kastrolu zalijeme rajčatovou passatou a 500 ml horké vody. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
3. Čočku důkladně propláchneme a přidáme do základu omáčky. Odkryté vaříme asi 8 minut, poté přiklopíme poklicí a dusíme cca 10 minut do zhoustnutí. Nakonec dochutíme dle potřeby cukrem. Podáváme s těstovinami a sýrem na posypání.
Tip: Do omáčky můžeme přidat také např. hrst baby špenátu nebo čerstvé bylinky jako petrželku či bazalku.
Jogurtové knedlíčky s ovocnou omáčkou

Děti sladká jídla milují a není divu. Na sladkou chuť jsou zvyklé již od mateřského mléka. Lívanečky, palačinkami nebo sladkými knedlíky proto nikdy nešlápnete vedle, ale ne vždy je dostatek času na jejich přípravu.
Proto již žádné kynutí, žádné balení – jen lahodné kuličky přelité omáčkou dle vaší chuti.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 rohlík
- 200 g bílého řeckého jogurtu
- 20 g másla + 2 lžíce na potření
- 2 vejce
- 150 g měkkého tučného tvarohu v kostce
- sůl
- 200 g dětské krupičky
- hrubou mouku na poprášení rukou
Postup:
1. Rohlík nakrájíme nadrobno, smícháme s jogurtem a necháme nasáknout. Změklé máslo utřeme se žloutky, tvarohem a špetkou soli. Přidáme odleželý rohlík, krupičku a sníh z bílků. Vypracujeme hladké měkčí těsto, které necháme 5 minut odpočinout.
2. V pomoučněných dlaních z těsta vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu.
3. Knedlíčky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 8 minut. Poté je scedíme a ihned potřeme rozpuštěným máslem. Podáváme s ovocnou omáčkou dle chuti.
Tip: Na borůvkovou omáčku rozmačkejte 300 g rozmrazených borůvek se 100 g moučkového cukru, prohřejte a podávejte společně se zakysanou smetanou.
Rybí burgery

Děti hamburgery milují, zatímco rybám se často vyhýbají. Zkuste je schovat do placiček. A pokud dáváte přednost rostlinné stravě, můžete se nechat inspirovat například karbanátky z červené řepy.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 400 g filetu z bělomasé ryby bez kůže (např. z tresky)
- 400 g sterilovaných červených fazolí ve slaném nálevu
- 1 vejce vel. S
- hrst nadrobno nasekané petrželky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvou strouhanku na zahuštění
- přepuštěné máslo na opékání
Postup:
1. Filet vložíme do rendlíku s vroucí vodou a krátce, asi 5 minut, povaříme. Poté maso přendáme na talíř, necháme zchladnout, odstraníme kosti a společně se scezenými fazolemi rozmačkáme nebo rozsekáme v kutru nahrubo.
2. Směs přendáme do mísy. Přidáme vejce, petrželku, sůl, pepř a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou a vypracujeme kompaktní hmotu, kterou zformujeme do placiček.
3. V pánvi na rozpáleném másle opékáme pozvolna z obou stran dozlatova. Podáváme v opečených žemlích např. s jogurtovým dipem a zeleninovou oblohou dle chuti.
Tip 1: Fazole můžete nahradit šťouchanými bramborami a placičky připravit v troubě. Přidat lze také např. hrášek, kukuřici nebo jarní cibulku.
Tip 2: Smažené bramborové hranolky můžete nahradit hranolky z batátů nebo kořenové zeleniny připravenými v troubě.
Kaše z kuskusu s meruňkami a perníkovým kořením

Krupicovou kaši milují asi všechny děti a přiznejme si, rádi si ji často dáme i v dospělosti. Těžko jí konkurovat. Ale i přes to, že malí strávníci zpravidla neradi testují nové chutě, tato kuskusová kaše vonící po perníku a sladká po medu a sušeném ovoci by mohla uspět.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 160 g celozrnného kuskusu
- 50 g sušených nesířených meruněk
- 50 g sušených datlí bez pecky
- 2 lžíce pokrájených vlašských ořechů
- 2 lžičky perníkového koření
- špetku soli
- med dle chuti
- 6 lžic kokosového mléka
- 2 lžíce kokosového tuku
Postup:
1. Kuskus, ovoce, ořechy, koření a sůl dáme do misky, zalijeme 320 ml horké vody, promícháme a zakryté necháme asi 10–15 minut nabobtnat.
2. Poté směs odkryjeme a načechráme vidličkou. Nakonec vmícháme zbylé ingredience.
Tip: Med můžete nahradit také např. datlovým nebo čekankovým sirupem.
Slaný mrkvový závin

Tento recept se vám může hodit ve chvíli, kdy nevíte, co udělat k svačině nebo večeři. Slané koláče a záviny chutnají skvěle teplé i studené, proto je můžete připravit, kdykoliv máte chvilku času. Výhodou je i jejich variabilita náplní vzhledem k sezónní dostupnosti potravin.
Na 1 závin budete potřebovat:
Na těsto:
- 160 g hladké mouky
- 80 g másla
- 80 g tučného bílého jogurtu
- sůl
Na náplň:
- 200 g mrkve
- slunečnicový olej na opékání
- 200 g pórku
- 300 g termizovaného sýra (žervé)
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 vejce
- 2 lžíce polohrubé mouky
- hrst nasekané petrželky
Postup:
1. Z mouky, na kostičky nakrájeného másla, jogurtu a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet 15 minut v chladu.
2. Mrkev nakrájíme na menší kousky a v pánvi na rozpáleném oleji krátce opečeme. Přidáme najemno nakrájený pórek, sýr, sůl a pepř. Promícháme, odstavíme a necháme vychladnout. Poté vmícháme 1 vejce, mouku a petrželku.
3. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm, poklademe náplní a svineme do závinu. Přendáme ho na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a na několika místech propícháme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut dozlatova.
Tip: Křehké těsto z jogurtu můžete nahradit například. chlazeným listovým těstem.