Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni

video
10. dubna 2021 • 00:00

Pokrmy z mletého masa jsou velmi oblíbené nejen u nás, ale i v kuchyních po celém světě a výčet receptů, jichž je právě rozmělněné maso základem, snad ani nemá konců. Ať už je to naše tradiční sekaná, plněné papriky s rajskou, topinky s ďábelskou směsí, prejt či tatarák nebo boloňská omáčka, asi každý z nás si alespoň na jeden „ten svůj“ recept vzpomene. My jsme pro vás jako inspiraci na víkendové hodování vybrali středomořskou kuchyní provoněné čevabčiči.

Tento známý pokrm, který si také rádi dopřáváme na dovolené na Balkáně, má svůj původ v turkických oblastech, odkud se z původního kebabu dostal právě přes balkánské země v podobě malých masových válečků až do naší kuchyně. Základem čevabčiči je směs několika druhů mletého masa včetně jehněčího, které v našich končinách není až tak rozšířené, jako právě v zemích původu tohoto pokrmu a koření, které je stejně důležité jako správný výběr masa. To by mělo být libové a jasně červeného zabarvení. Nejlepší je zakoupit maso vcelku a nechat si jej namlít, protože jen tak budete mít stoprocentní záruku o jeho kvalitě a složení. Poté již jen stačí maso ochutit, důkladně promísit a tepelně upravit.

Stále jen sekaná a karbanátky? Zkuste i další skvělé recepty z mletého masa!

U nás se čevabčiči připravuje povětšinou na pánvi, v balkánských zemích je neméně častou přípravou i ta na grilu. Kouřem provoněné šištičky se pak podávají s ajvarem a červenou cibulkou. A jak si masové válečky připravíte vy, inspirujete se naším videoreceptem, nebo sáhnete po svém receptáři? Ať se již rozhodnete jakkoli, hlavně si to své čevabčiči vychutnejte!   

Čevabčiči

  • 500 g mletého masa (mix hovězí, vepřové, jehněčí)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • mleté chilli
  • mletý černý pepř
  • 1 vejce
  • hladká mouka na poprášení
  • rostlinný olej na opékání

1. Do mísy dejte mleté maso. Přidejte najemno nakrájenou oloupanou cibuli, česnek utřený se solí, mletou sladkou papriku, chilli, pepř a vejce.

2. Masovou směs důkladně propracujte a připravte malé válečky. Rozložte je na prkýnko a ze všech stran zlehka poprašte hladkou moukou.  

3. Na rozpálenou pánev nalijte olej a masové šištičky opékejte za postupného obracení dozlatova. Podávejte dle chuti například s hořčicí a nadrobno nakrájenou cibulí.   

Tip: Do masové směsi můžete přidat také saturejku, tymián nebo směs koření čubrica.

Autor: VDŠ