Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni

Video se připravuje ...
7. dubna 2024 • 03:15

Pokrmy z mletého masa jsou velmi oblíbené nejen u nás, ale i v kuchyních po celém světě a výčet receptů, jichž je právě rozmělněné maso základem, snad ani nemá konců. Ať už je to naše tradiční sekaná, plněné papriky s rajskou, topinky s ďábelskou směsí, prejt či tatarák nebo boloňská omáčka, asi každý z nás si alespoň na jeden „ten svůj“ recept vzpomene. My jsme pro vás jako inspiraci na víkendové hodování vybrali středomořskou kuchyní provoněné čevabčiči.

Tento známý pokrm, který si také rádi dopřáváme na dovolené na Balkáně, má svůj původ v turkických oblastech. Pod různými názvy ho najdete v Srbsku, Slovinsku, Bosně, Makedonii i jinde. Za jeho vznik můžeme poděkovat povstalcům, kterým se říkalo Hajduci. Ti bojovali proti Turkům, kteří kdysi okupovali většinu Balkánského poloostrova, a protože se často přemísťovali, potřebovali se rychle najíst. A tak napichovali kusy masa na jehly a opékali si je nad ohněm.

Chce to dobré maso

Základem čevabčiči je směs několika druhů mletého masa včetně jehněčího, které v našich končinách není až tak rozšířené, jako právě v zemích původu tohoto pokrmu.Stejně jako správné okořenění, je důležitý i výběr masa. To by mělo být libové a jasně červeného zabarvení. Nejlepší je zakoupit maso vcelku a nechat si jej namlít, protože jen tak budete mít zaručenou jeho kvalitu a složení. Poté již jen stačí maso ochutit, důkladně promísit a tepelně upravit.

Na pánvi i na grilu

U nás se čevabčiči připravuje povětšinou na pánvi, v balkánských zemích je neméně častou přípravou i ta na grilu. Kouřem provoněné šištičky se pak podávají s ajvarem a červenou cibulkou. A jak si masové válečky připravíte vy? Můžete se nechat inspirovat naším videoreceptem v úvodu článku. Zde je podrobný postup:

Čevabčiči

Suroviny:

  • 500 g mletého masa (mix hovězí, vepřové, jehněčí)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • mleté chilli
  • mletý černý pepř
  • 1 vejce
  • hladká mouka na poprášení
  • rostlinný olej na opékání

Čevabčiči je rychle hotové a pochutná si celá rodina! Čevabčiči je rychle hotové a pochutná si celá rodina! • Autor: iStock

Postup:

1. Do mísy dejte mleté maso. Přidejte najemno nakrájenou oloupanou cibuli, česnek utřený se solí, mletou sladkou papriku, chilli, pepř a vejce.

2. Masovou směs důkladně propracujte a připravte malé válečky. Rozložte je na prkýnko a ze všech stran zlehka poprašte hladkou moukou.  

3. Na rozpálenou pánev nalijte olej a masové šištičky opékejte za postupného obracení dozlatova. Podávejte dle chuti například s hořčicí a nadrobno nakrájenou cibulí.   

TIP: Pokud chcete, aby mělo čevabčiči typickou balkánskou chuť, přidejte do masové směsi trochu saturejky, tymiánu nebo směsi koření čubrica.

Video se připravuje ...

Autor: red