Pravé kuře na paprice podle maďarského receptu
Všemi milovaná klasika, dětmi i dospělými. Maďarský recept, který jsme si v našich krajích vzali za svůj. To je paprikás csirke neboli kuře na paprice. Naučte se to pravé, podávané s nokedli podle našeho video receptu.
Jak se vaří poctivé kuře na paprice, které si budou chodit přidávat všichni členové rodiny, a co na něj potřebujete? Odpověď vám ve videu v úvodu článku přináší food blogeři Markéta a František Lorencovi, autoři blogu Neplecha na plechu. Svou vášeň pro cestování spojili s dobrým jídlem a přiváží z celého světa autentické recepty. A maďarská klasika kuře na paprice není výjimkou.
Suroviny na 4 porce
1 kg kuřecích stehen i s kostí
2 lžíce másla
1 cibule
60 g rajského protlaku
1 vrchovatá lžíce maďarské červené papriky (cca 30 g)
800 ml kuřecího vývaru
300 ml smetany na vaření
20 g hladké mouky
pepř
sůl
Na nokedli:
1 vejce
240 ml vody
250 g hladké mouky
sůl
1. Kuřecí stehna omyjte, osušte papírovou utěrkou a dobře ochuťte solí a pepřem. Poté je ve velkém hrnci opékejte na másle ze všech stran zhruba 5 minut. Následně kuře vyjměte z hrnce a dejte stranou.
2. Do hrnce s výpekem přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji do zlatova. Dále přidejte rajský protlak a krátce vše orestujte. Nyní do směsi zamíchejte papriku. Dejte si pozor, abyste papriku nerestovali příliš dlouho, mohla by se spálit, byla by hořká a zkazila by vám chuť celého jídla. Na směs poklaďte připravené kuře a vše zalijte vývarem. Přiklopené poklicí vše vařte 45 minut, přičemž jednou za čas základ na omáčku promíchejte.
Kuře na paprice podle pravého maďarského receptu.
3. V misce umíchejte mouku s trochou vody tak, abyste ve směsi neměli žádné hrudky. Přidejte dvě lžíce omáčky a pečlivě vše promíchejte. Tímto mezikrokem předejdete hrudkám v omáčce ze špatně rozmíchané mouky. Kuře vyjměte z hrnce a připravenou směs vlijte do omáčky. Míchejte rychle, nejlépe metličkou, aby se vám omáčka zahustila, ale zároveň se v ní neudělaly moučné hrudky. Do zahuštěné omáčky vraťte zpět kuře a 20 minut nechte pozvolna bublat na plotně.
4. Na závěr přidejte do omáčky smetanu. Mohlo by vás možná lákat mouku rozmíchat ve smetaně a ušetřit si práci, ale každá z těchto surovin potřebuje jedinečné zacházení. Mouku je potřeba dobře provařit, zatímco smetana se již vařit nesmí, jinak se vám v omáčce srazí. Dbejte proto na dodržení postupu a smetanu vmíchejte do omáčky až naposled.
5. Jako přílohu si připravte nokedli. Ve větší misce umíchejte vejce se solí a vodou. Posléze postupně přimíchávejte mouku. Myslete na to, že těsto musí získat tekutější lepivou konzistenci.
6. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a malými lžičkami do ní odlupujte kousky těsta. Nokedli lze také do vody sázet přes síto na halušky nebo cedník s velkými oky. Čekejte, až nočky vyplavou na hladinu, a poté je zceďte. Podávejte v talíři s kuřecím stehnem přelité omáčkou a dozdobené petrželkou.
Není vám postup přípravy kuřete na paprice jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak na to.
Kniha blogerů Neplecha na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, kteří touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve vaší vytoužené destinaci podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmíte zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařku Neplecha na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu eshop.neplechanaplechu.cz za 549 Kč.