Pravé kuře na paprice podle maďarského receptu

Video se připravuje ...
17. února 2020 • 00:00

Všemi milovaná klasika, dětmi i dospělými. Maďarský recept, který jsme si v našich krajích vzali za svůj. To je paprikás csirke neboli kuře na paprice. Naučte se to pravé, podávané s nokedli podle našeho video receptu.

Jak se vaří poctivé kuře na paprice, které si budou chodit přidávat všichni členové rodiny, a co na něj potřebujete? Odpověď vám ve videu v úvodu článku přináší food blogeři Markéta a František Lorencovi, autoři blogu Neplecha na plechu. Svou vášeň pro cestování spojili s dobrým jídlem a přiváží z celého světa autentické recepty. A maďarská klasika kuře na paprice není výjimkou.

Suroviny na 4 porce

1 kg kuřecích stehen i s kostí
2 lžíce másla
1 cibule
60 g rajského protlaku
1 vrchovatá lžíce maďarské červené papriky (cca 30 g)
800 ml kuřecího vývaru
300 ml smetany na vaření
20 g hladké mouky
pepř
sůl

Na nokedli:

1 vejce
240 ml vody
250 g hladké mouky
sůl

1. Kuřecí stehna omyjte, osušte papírovou utěrkou a dobře ochuťte solí a pepřem. Poté je ve velkém hrnci opékejte na másle ze všech stran zhruba 5 minut. Následně kuře vyjměte z hrnce a dejte stranou.

2. Do hrnce s výpekem přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji do zlatova. Dále přidejte rajský protlak a krátce vše orestujte. Nyní do směsi zamíchejte papriku. Dejte si pozor, abyste papriku nerestovali příliš dlouho, mohla by se spálit, byla by hořká a zkazila by vám chuť celého jídla. Na směs poklaďte připravené kuře a vše zalijte vývarem. Přiklopené poklicí vše vařte 45 minut, přičemž jednou za čas základ na omáčku promíchejte.

Kuře na paprice podle pravého maďarského receptu. Kuře na paprice podle pravého maďarského receptu. • Autor: Karolína Fourová

3. V misce umíchejte mouku s trochou vody tak, abyste ve směsi neměli žádné hrudky. Přidejte dvě lžíce omáčky a pečlivě vše promíchejte. Tímto mezikrokem předejdete hrudkám v omáčce ze špatně rozmíchané mouky. Kuře vyjměte z hrnce a připravenou směs vlijte do omáčky. Míchejte rychle, nejlépe metličkou, aby se vám omáčka zahustila, ale zároveň se v ní neudělaly moučné hrudky. Do zahuštěné omáčky vraťte zpět kuře a 20 minut nechte pozvolna bublat na plotně. 

4. Na závěr přidejte do omáčky smetanu. Mohlo by vás možná lákat mouku rozmíchat ve smetaně a ušetřit si práci, ale každá z těchto surovin potřebuje jedinečné zacházení. Mouku je potřeba dobře provařit, zatímco smetana se již vařit nesmí, jinak se vám v omáčce srazí. Dbejte proto na dodržení postupu a smetanu vmíchejte do omáčky až naposled.

5. Jako přílohu si připravte nokedli. Ve větší misce umíchejte vejce se solí a vodou. Posléze postupně přimíchávejte mouku. Myslete na to, že těsto musí získat tekutější lepivou konzistenci.

6. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a malými lžičkami do ní odlupujte kousky těsta. Nokedli lze také do vody sázet přes síto na halušky nebo cedník s velkými oky. Čekejte, až nočky vyplavou na hladinu, a poté je zceďte. Podávejte v talíři s kuřecím stehnem přelité omáčkou a dozdobené petrželkou.

Není vám postup přípravy kuřete na paprice jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak na to.

Kniha blogerů Neplecha na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, kteří touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve vaší vytoužené destinaci podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmíte zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařku Neplecha na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu eshop.neplechanaplechu.cz za 549 Kč.

Autor: KF