Halušky se zelím: Recept našich babiček předávaný po generace
Lahodné halušky se zelím a voňavým uzeným masem přinesou závan Slovenska do vaší kuchyně! Na přípravu vám postačí pár základních surovin. Připravujete je běžně s kysaným zelím? Zkuste to tentokrát s čerstvým podle našeho videoreceptu, nebudete litovat!
Tradice halušek začala před dávnými lety ve slovenských končinách, ale v Čechách už tak nějak zdomácněly a jsou součástí mnoha rodinných receptářů. Připravit je můžete na několik způsobů. Klasická verze jsou halušky s brynzou. Těm se zelím a uzeným masem se také přezdívá střapačky.
Střapačky podle babičky
Příprava: 60 minut
Suroviny na halušky:
- 500 g brambor
- sůl
- 1 vejce
- 220 g polohrubé mouky
Suroviny na zelí:
Postup:
1. Brambory oškrábeme, nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku, abychom vytvořili tužší těsto. Těsto dáme do sítka na halušky a propasírujeme do vařící vody (nebo těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejné kousky). Když halušky vyplavou na povrch, vaříme jen pár minut.
2. Hlávkové zelí nakrájíme, dáme do pekáče, pokmínujeme a trochu pokapeme olejem a dáme do trouby asi na 180 °C. Zelí je měkké, když dostává nahnědlou barvu. Pak na zelí dáme nakrájené uzené na kostičky a prohřejeme.
3. V míse nakonec smícháme dohromady zelí s uzeným a haluškami.