Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte se to podle video návodu

Video se připravuje ...
17. prosince 2019 • 00:00

Na vánočku od babičky vzpomínáte, ale do své vlastní se pustit bojíte? Není se čeho bát! Upečte letos perfektní vánočku z domácí pekárny bez karambolů podle našeho video návodu. Naučíme vás, jak vyzrát na těsto i jak si při pletení nezauzlovat ruce.

Není nic hezčího než na Štědrý den vstát ke krajíci voňavé domácí vánočky s máslem. Nejlepší je čerstvá, proto nechte její přípravu až na večer před Štědrým dnem. Než se do pečení pustíte, naučte se ji plést třeba se šesti zamotanými utěrkami podle videa v úvodu článku.

Co budete potřebovat?

100 g rozehřátého másla
3 žloutky
250 ml mléka
500 g polohrubé mouky
175 g cukru krupice
špetku soli
kůru z jednoho citronu
42 g droždí
70 g rozinek
1 vejce na potření
70 g mandlí

Vánočka z domácí pekárny krok za krokem

1. Do pekárny nejdřív nalijeme všechny tekuté suroviny – rozehřáté máslo, žloutky a mléko. Poté přidáme sypké, tedy mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a rozdrobené droždí.

2. Pekárnu nastavíme na program "Těsto" a zapneme. Ke konci hnětení přidáme ještě rozinky namočené v rumu.

3. Hotové těsto rozdělíme na 6 bochánků. Bochánky si pro jistotu převážíme, abychom se ujistili, že jsou stejně velké, a vyválíme z nich šest přibližně stejně dlouhých válečků.

4. Válečky na jednom konci spojíme. Zkřížíme ruce a jeden krajní pramen vezmeme levou rukou a druhý krajní pramen pravou. Prameny přetočíme a položíme doprostřed ke straně.

6. Horní pramen nepouštíme z ruky. Vezmeme další pramen z kraje, opět přetočíme a položíme doprostřed. Platí, že rukou, kterou pokládáme pramen do středu, bereme i další.

7. Konce spojíme v jeden a zarolujeme pod vánočku.

8. Vánočku dáme na plech a necháme ještě asi 30 minut kynout.

9. Vykynulou vánočku potřeme rozmašlovaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pokud si nejste svým pletením jistí a bojíte se, že vánočka nebude mít pěkný tvar, stačí upletenou vánočku zpevnit třemi šplejlemi.

10. V troubě rozpálené na 150 až 160 °C pečeme asi 45 minut.  V půlce pečení vánočku přikryjeme pečicím papírem, aby se nespálila.

Nejste si postupem pletení úplně jistí? Zní to složitěji, než jaké to je ve skutečnosti. Podívejte se na video v úvodu článku a přesvědčte se sami.

Nešetřete tukem ani na mouce

Aby byla vánočka taková, na jakou jste zvyklí od babičky, nepodceňte kvalitu ingrediencíPoctivá vánočka potřebuje pořádnou porci másla a kvalitní mouku – čím více lepku, tím lépe. Stejně tak se tradiční vánočka neobejde bez citronové kůry. Při strouhání se ale zastavte dřív, než se dostanete k bílé vrstvě, je totiž hořká a chuť těsta by byla příliš agresivní.

Kvásek není žádná věda

Kynutého těsta se často bojí i zkušení kuchaři. Když ale víte, co děláte, žádná alchymie to není. Kynoucí těsto potřebuje hlavně teplo, ideálních je 25 °C, proto ho klidně nechte na topení nebo v nahřáté, ale vypnuté troubě. Hnětení těsta, aby se v něm vytvořily dokonalé vzduchové bublinky, dá pořádně zabrat. Proto ho raději nechte na robotu nebo na domácí pekárně jako v tomto v receptu.

Svátečnímu stolu bude slušet i vánoční štola. Vyzkoušejte některý z receptů ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová