Quinoa: Superpotravina, která pomáhá s hubnutím a zachutná i dětem
Už vás nebaví střídat klasické přílohy, jako jsou rýže a těstoviny? A co takhle zkusit quinou? Je super zdravá, lehce stravitelná a jednoduchá na přípravu. Tahle starobylá plodina s moderním twistem se dá připravit nasladko i naslano a je navíc přirozeně bezlepková. Co víc si přát?
Quinoa neboli merlík chilský pochází z Jižní Ameriky. Před mnoha tisíci lety byla základem jídelníčku místních, i proto se jí přezdívá „pšenice Inků“. Podobně jako pohanka nebo čirok patří mezi pseudoobiloviny. Drobná semínka, která mají po uvaření mírně oříškovou chuť, jsou doslova nadupaná živinami.
Zdroj: Videohub, CNC
Quinoa jako pokladnice živin
Quinoa je přirozeně bezlepková, a proto je vhodná pro celiaky a pro ty, kteří se lepku, ať už z jakéhokoli důvodu, vyhýbají. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny a slouží jako dokonalý zdroj kompletních sacharidů a bílkovin. Má navíc vysoký obsah vlákniny a málo kalorií, je tak skvělá při hubnutí. Obsahuje vitaminy skupiny B a E, betakaroten, vápník, hořčík nebo železo, ale také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a mohou snižovat riziko chronických onemocnění.
V obchodě quinou najdete nejčastěji v oddělení zdravé výživy, a to v podobě celých zrníček nebo mouky či pufovaných výrobků. Může být například i součástí granoly nebo pečiva. Nejčastěji se setkáte s černou, červenou a bílou quinoou.
Jak quinou připravit?
Semínka je nejprve potřeba pořádně propláchnout vodou, abyste je zbavili hořkosti. Quinou připravujte v poměru 1 díl quinoy na 2 díly tekutiny. Vodu s quinoou přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte zhruba 15 minut, dokud se voda nevstřebá. Během vaření se může objevit i pěna, kterou je potřeba odstranit.
Skvěle funguje v salátech
Pokud přimícháte quinou do salátu, budete se cítit sytí, ale nebude vám těžko. Vyzkoušejte třeba salát s quinoou a sýrem halloumi s lahodnou zálivkou z dijonské hořčice nebo quinoový salát s hráškem a zelenými fazolkami jako lehkou večeři, třeba v kombinaci s pečeným kuřetem. Saláty můžete navíc ozdobit jedlými květy, které jim dodají ten správný šmrnc. Určitě si také vychutnáte rychlý chutný salát z quinoy s plátky uzeného lososa, ředkvičkami, salátovou okurkou a sladkokyselými semínky granátového jablíčka, ovoněný koprem.

Quinoa k snídani? A proč ne?
Z quinoy můžete připravit i snídaňovou kaši. Je bohatá na vlákninu a bílkoviny a perfektně nastartuje den. Uděláte z ní i skvělé smoothie, stačí uvařenou quinou nasypat do mixéru společně s ovocem, listovou zeleninou, ořechy a semínky (dobré je je přes noc namočit). Uvařenou quinou můžete přidat i do jogurtu nebo granoly či müsli.
S čím dalším quinou kombinovat?
Quinoa nemusí být jen přílohou. Můžete ji také přidat jako zavářku do polévky nebo z ní připravit skvělé rizoto. Použít ji můžete i jako pojivo nebo hlavní složku pro vegetariánské burgery a karbanátky. Lze ji přidat do chleba, muffinů nebo jiného pečiva pro zvýšení nutriční hodnoty.
Zdravější alternativou tradiční nádivky z bílého pečiva je sněhem zlehčený nákyp z quinoy, spařených listů kadeřávku, žloutků, slunečnicových semínek, ovoněný česnekem. Senzační je i jarní tabouleh se ztraceným vejcem a quinoou nebo rump steak s quinoou a pečenou řepou.

Vyzkoušejte i tyto recepty:
Pečené batáty s quinoou
- 4 ks středních batátů
- olivový olej
- 150 g quinoy
- 4 jarní cibulky
- svazek sladkolisté petrželky
- svazek bazalky
- 250 g cherry rajčat
- 250 g sterilované kukuřice
- citronová šťáva z půlky citronu + k podávání
- bílý jogurt
- sůl a pepř

1. Batáty podélně rozkrojte na poloviny, na řezu potřete olejem, osolte, dejte na plech nebo do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut (záleží na velikosti hlíz), dužnina by měla být měkká. Quinou uvařte podle návodu na obalu. Jakmile je hotová, v cedníku ji důkladně propláchněte studenou vodou.
2. Než se batáty upečou, nakrájejte na kolečka jarní cibulky, nasekejte petrželku a bazalku, rajčata pokrájejte na kousky. Vše dejte do mísy a promíchejte s uvařenou quinoou, kukuřicí, citronovou šťávou a asi dvěma lžícemi oleje. Dochuťte solí a pepřem.
3. Upečené batáty rozdělte na talíře, přidejte poctivou porci quinoy a podávejte s jogurtem ochuceným solí, pepřem a citronem.
Placky z quinoy
- 350 g uvařené quinoy
- 4 vejce
- svazek pažitky
- 4 stroužky česneku
- 50 g parmazánu
- 100 g strouhanky
- olej na smažení
- 200 g zakysané smetany
- olivový olej
- sůl a pepř

1. Do mísy dejte předem uvařenou a vychladlou quinou, přidejte vejce, 2/3 nasekané pažitky, 3 utřené stroužky česneku, jemně nastrouhaný parmazán a většinu strouhanky. Osolte a umíchejte těsto, mělo by být pevné, kompaktní a trochu lepkavé. Podle potřeby přidejte ještě trochu strouhanky.
2. Vlhkýma rukama tvarujte placičky a skládejte je na prkénko. Těsto by mělo vystačit asi na 12 kusů. V pánvi nebo lívanečníku rozehřejte malé množství oleje a placičky smažte z obou stran dozlatova. Hotové placky odkládejte na papírovou utěrku. Podávejte je s dipem ze zakysané smetany, zbytku pažitky, nadrceného česneku, soli, pepře a trochy olivového oleje.
Kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy
Salát:
- 600 g kuřecích prsou
- sůl a pepř
- 2 lžíce sezamu
- 200 g quinoy
- svazek ředkviček
- ½ okurky
- 1 jarní cibulka
- 1 avokádo
- 2 hrsti rukoly
- 1 ks limety
- olivový olej
- 4 lžíce jogurtu
Dip:
- 250 ml jogurtu
- pažitka
- sůl a pepř

1. Kuřecí maso nakrájejte na proužky asi 1 cm silné, osolte je, opepřete, naložte do jogurtu (postačí 4 lžíce) a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Nechte odležet minimálně hodinu, klidně přes noc.
2. Každý kuřecí kousek obalte v sezamu a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.
3. Quinou uvařte podle návodu na obalu a sceďte. Ředkvičky nakrájejte na čtvrtky, okurku na půlkolečka, jarní cibulku na kolečka, avokádo na kousky. Quinou propláchněte studenou vodou, promíchejte s pokrájenou zeleninou a rukolou, dochuťte solí, pepřem, limetovou šťávou a lžící olivového oleje. Podávejte s jogurtem promíchaným s nasekanou pažitkou, solí, pepřem a olivovým olejem.
Tip: Maso si naložte den předem, hezky zkřehne a pak ho už jen obalíte a upečete.
Quinoa se vaří podobně jako rýže. Víte, jak na ni?
Zdroj: Videoredakce ženských titulů
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., loveandlemons.com, allrecipes.com