Quinoa: Superpotravina, která pomáhá s hubnutím a zachutná i dětem

24. června 2025 • 04:59

Už vás nebaví střídat klasické přílohy, jako jsou rýže a těstoviny? A co takhle zkusit quinou? Je super zdravá, lehce stravitelná a jednoduchá na přípravu. Tahle starobylá plodina s moderním twistem se dá připravit nasladko i naslano a je navíc přirozeně bezlepková. Co víc si přát?

Quinoa neboli merlík chilský pochází z Jižní Ameriky. Před mnoha tisíci lety byla základem jídelníčku místních, i proto se jí přezdívá „pšenice Inků“. Podobně jako pohanka nebo čirok patří mezi pseudoobiloviny. Drobná semínka, která mají po uvaření mírně oříškovou chuť, jsou doslova nadupaná živinami.

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Quinoa jako pokladnice živin

Quinoa je přirozeně bezlepková, a proto je vhodná pro celiaky a pro ty, kteří se lepku, ať už z jakéhokoli důvodu, vyhýbají. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny a slouží jako dokonalý zdroj kompletních sacharidů a bílkovin. Má navíc vysoký obsah vlákniny a málo kalorií, je tak skvělá při hubnutí. Obsahuje vitaminy skupiny B a E, betakaroten, vápník, hořčík nebo železo, ale také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a mohou snižovat riziko chronických onemocnění.

V obchodě quinou najdete nejčastěji v oddělení zdravé výživy, a to v podobě celých zrníček nebo mouky či pufovaných výrobků. Může být například i součástí granoly nebo pečiva. Nejčastěji se setkáte s černou, červenou a bílou quinoou.

Jak quinou připravit?

Semínka je nejprve potřeba pořádně propláchnout vodou, abyste je zbavili hořkosti. Quinou připravujte v poměru 1 díl quinoy na 2 díly tekutiny. Vodu s quinoou přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte zhruba 15 minut, dokud se voda nevstřebá. Během vaření se může objevit i pěna, kterou je potřeba odstranit.

Skvěle funguje v salátech

Pokud přimícháte quinou do salátu, budete se cítit sytí, ale nebude vám těžko. Vyzkoušejte třeba salát s quinoou a sýrem halloumi s lahodnou zálivkou z dijonské hořčice nebo quinoový salát s hráškem a zelenými fazolkami jako lehkou večeři, třeba v kombinaci s pečeným kuřetem. Saláty můžete navíc ozdobit jedlými květy, které jim dodají ten správný šmrnc. Určitě si také vychutnáte rychlý chutný salát z quinoy s plátky uzeného lososa, ředkvičkami, salátovou okurkou a sladkokyselými semínky granátového jablíčka, ovoněný koprem.

Quinoa salát s uzeným lososem Quinoa salát s uzeným lososem • Autor: F.O.O.D.

Quinoa k snídani? A proč ne?

Z quinoy můžete připravit i snídaňovou kaši. Je bohatá na vlákninu a bílkoviny a perfektně nastartuje den. Uděláte z ní i skvělé smoothie, stačí uvařenou quinou nasypat do mixéru společně s ovocem, listovou zeleninou, ořechy a semínky (dobré je je přes noc namočit). Uvařenou quinou můžete přidat i do jogurtu nebo granoly či müsli.

S čím dalším quinou kombinovat?

Quinoa nemusí být jen přílohou. Můžete ji také přidat jako zavářku do polévky nebo z ní připravit skvělé rizoto. Použít ji můžete i jako pojivo nebo hlavní složku pro vegetariánské burgery a karbanátky. Lze ji přidat do chleba, muffinů nebo jiného pečiva pro zvýšení nutriční hodnoty.

Zdravější alternativou tradiční nádivky z bílého pečiva je sněhem zlehčený nákyp z quinoy, spařených listů kadeřávku, žloutků, slunečnicových semínek, ovoněný česnekem. Senzační je i jarní tabouleh se ztraceným vejcem a quinoou nebo rump steak s quinoou a pečenou řepou.

Rumpsteak s quinoou a červenou řepou Rumpsteak s quinoou a červenou řepou • Autor: F.O.O.D.

Vyzkoušejte i tyto recepty:

Pečené batáty s quinoou

  • 4 ks středních batátů
  • olivový olej
  • 150 g quinoy
  • 4 jarní cibulky
  • svazek sladkolisté petrželky
  • svazek bazalky
  • 250 g cherry rajčat
  • 250 g sterilované kukuřice
  • citronová šťáva z půlky citronu + k podávání
  • bílý jogurt
  • sůl a pepř
Pečené batáty s quinoou Pečené batáty s quinoou • Autor: F.O.O.D.

1. Batáty podélně rozkrojte na poloviny, na řezu potřete olejem, osolte, dejte na plech nebo do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut (záleží na velikosti hlíz), dužnina by měla být měkká. Quinou uvařte podle návodu na obalu. Jakmile je hotová, v cedníku ji důkladně propláchněte studenou vodou.

2. Než se batáty upečou, nakrájejte na kolečka jarní cibulky, nasekejte petrželku a bazalku, rajčata pokrájejte na kousky. Vše dejte do mísy a promíchejte s uvařenou quinoou, kukuřicí, citronovou šťávou a asi dvěma lžícemi oleje. Dochuťte solí a pepřem.

3. Upečené batáty rozdělte na talíře, přidejte poctivou porci quinoy a podávejte s jogurtem ochuceným solí, pepřem a citronem.

Placky z quinoy

  • 350 g uvařené quinoy
  • 4 vejce
  • svazek pažitky
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g parmazánu
  • 100 g strouhanky
  • olej na smažení
  • 200 g zakysané smetany
  • olivový olej
  • sůl a pepř
Placky z quinoy Placky z quinoy • Autor: F.O.O.D.

1. Do mísy dejte předem uvařenou a vychladlou quinou, přidejte vejce, 2/3 nasekané pažitky, 3 utřené stroužky česneku, jemně nastrouhaný parmazán a většinu strouhanky. Osolte a umíchejte těsto, mělo by být pevné, kompaktní a trochu lepkavé. Podle potřeby přidejte ještě trochu strouhanky.

2. Vlhkýma rukama tvarujte placičky a skládejte je na prkénko. Těsto by mělo vystačit asi na 12 kusů. V pánvi nebo lívanečníku rozehřejte malé množství oleje a placičky smažte z obou stran dozlatova. Hotové placky odkládejte na papírovou utěrku. Podávejte je s dipem ze zakysané smetany, zbytku pažitky, nadrceného česneku, soli, pepře a trochy olivového oleje.

Kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy

Salát:

  • 600 g kuřecích prsou
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce sezamu
  • 200 g quinoy
  • svazek ředkviček
  • ½ okurky
  • 1 jarní cibulka
  • 1 avokádo
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 ks limety
  • olivový olej
  • 4 lžíce jogurtu

Dip:

  • 250 ml jogurtu
  • pažitka
  • sůl a pepř
Kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy Kuřecí stripsy v sezamu se salátem z quinoy • Autor: F.O.O.D.

1. Kuřecí maso nakrájejte na proužky asi 1 cm silné, osolte je, opepřete, naložte do jogurtu (postačí 4 lžíce) a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Nechte odležet minimálně hodinu, klidně přes noc.

2. Každý kuřecí kousek obalte v sezamu a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

3. Quinou uvařte podle návodu na obalu a sceďte. Ředkvičky nakrájejte na čtvrtky, okurku na půlkolečka, jarní cibulku na kolečka, avokádo na kousky. Quinou propláchněte studenou vodou, promíchejte s pokrájenou zeleninou a rukolou, dochuťte solí, pepřem, limetovou šťávou a lžící olivového oleje. Podávejte s jogurtem promíchaným s nasekanou pažitkou, solí, pepřem a olivovým olejem.

Tip: Maso si naložte den předem, hezky zkřehne a pak ho už jen obalíte a upečete.

Quinoa se vaří podobně jako rýže. Víte, jak na ni?

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., loveandlemons.com, allrecipes.com

Autor: Michaela Láchová