Trpíte na migrény, nebo bolest hlavy? Toto jsou nejhorší a nejlepší potraviny, když vám třeští hlava
Silná bolest hlavy bývá jednou z nejčastějších zdravotních potíží. A ještě horší to je, když přeroste v migrénu. Ta vás může paralyzovat i na několik dní. Pokud je to i váš případ, je dobré vědět, co ji spouští a jak se dá případně zmírnit. Například pomocí jídla.
Silnou bolest hlavy může vyvolat celá řada takzvaných spouštěčů. Hluk, stres, nedostatek nebo naopak přemíra spánku, blikající nebo jasné světlo, u žen hormonální změny, konkrétně pokles estrogenu v průběhu menstruace, nebo třeba špatná strava.
S bolestí hlavy může pomoci i aromaterapie>>>
Nejlepší jídla při migréně
Výběr stravy při migréně je hodně individuální. Co pomáhá jednomu, nemusí nutně ulevit druhému. Navíc neexistují žádné potraviny, které by migréně dokázaly zcela zabránit. Nicméně jsou takové, u kterých si můžete být jistí, že vás po nich hlava bolet nebude a mohou bolest i oddálit nebo zmírnit.
Barevná zelenina
Naplňte si talíř krásně barevnou zeleninou, protože je zdravá a hlavně nepovede k nepříjemným migrénám. Oranžová, žlutá a zelená zelenina obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů a často i vysoký obsah vody (například okurky nebo papriky), která je v prevenci migrény nesmírně důležitá. Zelená zelenina, například špenát nebo kapusta, je navíc bohatá na hořčík a další minerály, které mimo jiné pomáhají v mozku blokovat signály, které pak vedou k migrénám. Nadopovat se hořčíkem vám pomohou i dýňová a slunečnicová semínka nebo ovesné vločky.
Čistá voda
Pokud cítíte, že přichází migréna, vypijte sklenici čisté vody. Důvodem nástupu bolesti může být, že jste dehydratovaní. Podle American Migraine Foundation se to stává asi 30 % lidí. Zahraniční výzkumy tvrdí, že bolesti hlavy mohou ustoupit po vypití 500–750 ml čisté vody v rychlém časovém sledu. A pokud nemáte rádi čistou vodu, zkuste si do ní přidat čerstvé bylinky nebo drobné či nakrájené ovoce.
Celozrnné potraviny
Komplexní sacharidy z celozrnných produktů mohou pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi, což může hrát v prevenci migrény dost velkou roli. A nemusíte jíst jen hnědou rýži nebo celozrnné těstoviny. Zkuste i různé druhy obilovin, jako je quinoa nebo amarant.
Tučné ryby
Zařaďte do jídelníčku tučné ryby, jako je losos nebo tuňák.
Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v tučnějších rybách, jako je losos, tuňák nebo sardinky, mají protizánětlivé účinky. Snažte se je tedy pravidelně, alespoň jednou týdně, zařadit do jídelníčku.
Nejhorší jídla při migréně
Spouštěčů migrény existuje celá řada a vedle například stresu, hormonálních změn nebo nadměrného hluku to mohou být i některé potraviny. I tady ale platí, že co působí na jednoho, nemusí působit na druhého. Pokud vás ale trápí migrény či bolesti hlavy, možná byste měli z jídelníčku vyřadit tyto potraviny:
Vyzrálé sýry
Vyřadit z jídelníčku byste měli tučné a zrající sýry.
Spustit migrénu mohou sýry, jako je parmazán, čedar, gruyére, případně plísňové sýry. Důvodem je látka tyramin, jejíž obsah stoupá s tím, jak sýr zraje nebo stárne. Tyramin je také v mléčných výrobcích s vysokým obsahem tuku, například v másle nebo šlehačce.
Fermentované potraviny
Spustit migrénu může i kimči, ačkoli je velmi zdravé.
Kysané zelí je sice nesmírně zdravé, nicméně pokud nechcete riskovat migrénu, raději ho oželte. A stejně tak kombuchu, miso, kimči nebo jiné fermentované potraviny. Důvodem je opět vysoký obsah tyraminu, který je jedním ze spouštěčů záchvatů migrény.
Uzené maso a salámy
Pokud vás trápí časté bolesti hlavy nebo migrény, snažte se omezit grilované uzeniny.
Zapomeňte raději na párek v rohlíku, buřty opečené na ohni nebo uzené maso s kaší. Důvodem tu jsou, kromě již zmíněného tyraminu, i dusičnany a dusitany, které se používají jako konzervační látky, mohou rozšířit cévy a způsobit u některých lidí bolesti hlavy. Bolest hlavy spouštějí i potraviny s glutamátem. Raději si tedy opečte na pánvi nebo na grilu poctivý steak nebo plátek masa ochucený bylinkami a solí a dejte si ho s čerstvou zeleninou.
Červené víno
Pozor si dejte na alkohol, hlavně červené víno, pivo a destiláty.
Raději se nepokoušejte přebít migrénu skleničkou vína, alespoň ne toho červeného. Obsahuje flavonoidy, které sice patří mezi prospěšné antioxidanty, nicméně u některých lidí mohou vyvolávat migrénu. A nepotěšíme nejspíš ani milovníky piva, protože i tento nápoj je plný flavonoidů.
Dietní limonády
Limonády slazené umělými sladidly nejsou obecně moc vhodným nápojem. A umělá sladidla, jako je aspartam, mohou navíc u některých lidí způsobit migrény, stejně jako nápoje s obsahem kofeinu. Pokud trpíte bolestmi hlavy, nechte si dietní colu nebo jiné limonády spíš jen jako pochoutku, kterou si dopřejete jednou začas, a dejte přednost vodě nebo čaji, který si můžete osladit agávovým, rýžovým nebo datlovým sirupem.
Některá zelenina a ovoce
Ne všechno ovoce je vhodné. Například avokádo, banán nebo citrusy mohou migrénu spustit.
Ačkoli zelenina a ovoce jsou obecně považovány za zdravé potraviny, některé druhy mají vysoký obsah tyraminu, o kterém tu již byla několikrát řeč, a proto je dobré se jim vyhýbat, pokud trpíte migrénami. Ze zeleniny to mohou být rajčata, brambory nebo cibule, v případě ovoce to jsou hlavně citrusové plody, banány, avokádo a také sušené ovoce.
Čokoláda
Čokoláda bohužel také obsahuje tyramin, čím je tmavší, a tedy takzvaně zdravější, tím je ho v ní více. Dalším problémem může být, že ženy touží po čokoládě před menstruací, kdy jim klesá hladina estrogenu. Pokud se vám to také stává a víte, že trpíte migrénami, zkuste zejména v tomto období vyměnit čokoládu za jinou sladkou dobrotu, ideálně čerstvé ovoce.
Dejte si lososa. Po něm vás určitě hlava bolet nebude>>>