Trpíte na migrény, nebo bolest hlavy? Toto jsou nejhorší a nejlepší potraviny, když vám třeští hlava

25. dubna 2024 • 04:38

Silná bolest hlavy bývá jednou z nejčastějších zdravotních potíží. A ještě horší to je, když přeroste v migrénu. Ta vás může paralyzovat i na několik dní. Pokud je to i váš případ, je dobré vědět, co ji spouští a jak se dá případně zmírnit. Například pomocí jídla.

Silnou bolest hlavy může vyvolat celá řada takzvaných spouštěčů. Hluk, stres, nedostatek nebo naopak přemíra spánku, blikající nebo jasné světlo, u žen hormonální změny, konkrétně pokles estrogenu v průběhu menstruace, nebo třeba špatná strava. 

S bolestí hlavy může pomoci i aromaterapie>>>

Video se připravuje ...

Nejlepší jídla při migréně

Výběr stravy při migréně je hodně individuální. Co pomáhá jednomu, nemusí nutně ulevit druhému. Navíc neexistují žádné potraviny, které by migréně dokázaly zcela zabránit. Nicméně jsou takové, u kterých si můžete být jistí, že vás po nich hlava bolet nebude a mohou bolest i oddálit nebo zmírnit.

Barevná zelenina

Zelená zelenina vám prospěje. Zelená zelenina vám prospěje. • Autor: iStock

Naplňte si talíř krásně barevnou zeleninou, protože je zdravá a hlavně nepovede k nepříjemným migrénám. Oranžová, žlutá a zelená zelenina obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů a často i vysoký obsah vody (například okurky nebo papriky), která je v prevenci migrény nesmírně důležitá. Zelená zelenina, například špenát nebo kapusta, je navíc bohatá na hořčík a další minerály, které mimo jiné pomáhají v mozku blokovat signály, které pak vedou k migrénám. Nadopovat se hořčíkem vám pomohou i dýňová a slunečnicová semínka nebo ovesné vločky.

Čistá voda

Pokud cítíte, že přichází migréna, vypijte sklenici čisté vody. Důvodem nástupu bolesti může být, že jste dehydratovaní. Podle American Migraine Foundation se to stává asi 30 % lidí. Zahraniční výzkumy tvrdí, že bolesti hlavy mohou ustoupit po vypití 500–750 ml čisté vody v rychlém časovém sledu. A pokud nemáte rádi čistou vodu, zkuste si do ní přidat čerstvé bylinky nebo drobné či nakrájené ovoce. 

Celozrnné potraviny

Komplexní sacharidy z celozrnných produktů mohou pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi, což může hrát v prevenci migrény dost velkou roli. A nemusíte jíst jen hnědou rýži nebo celozrnné těstoviny. Zkuste i různé druhy obilovin, jako je quinoa nebo amarant.

Tučné ryby

Zařaďte do jídelníčku tučné ryby, jako je losos nebo tuňák. Zařaďte do jídelníčku tučné ryby, jako je losos nebo tuňák. • Autor: iStock

Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v tučnějších rybách, jako je losos, tuňák  nebo sardinky, mají protizánětlivé účinky. Snažte se je tedy pravidelně, alespoň jednou týdně, zařadit do jídelníčku.

Nejhorší jídla při migréně

Spouštěčů migrény existuje celá řada a vedle například stresu, hormonálních změn nebo nadměrného hluku to mohou být i některé potraviny. I tady ale platí, že co působí na jednoho, nemusí působit na druhého.  Pokud vás ale trápí migrény či bolesti hlavy, možná byste měli z jídelníčku vyřadit tyto potraviny:

Vyzrálé sýry

Vyřadit z jídelníčku byste měli tučné a zrající sýry. Vyřadit z jídelníčku byste měli tučné a zrající sýry. • Autor: iStock

Spustit migrénu mohou sýry, jako je parmazán, čedar, gruyére, případně plísňové sýry. Důvodem je látka tyramin, jejíž obsah stoupá s tím, jak sýr zraje nebo stárne. Tyramin je také v mléčných výrobcích  s vysokým obsahem tuku, například v másle nebo šlehačce.

Fermentované potraviny

Spustit migrénu může i kimči, ačkoli je velmi zdravé. Spustit migrénu může i kimči, ačkoli je velmi zdravé. • Autor: iStock

Kysané zelí je sice nesmírně zdravé, nicméně pokud nechcete riskovat migrénu, raději ho oželte. A stejně tak kombuchu, miso, kimči nebo jiné fermentované potraviny. Důvodem je opět vysoký obsah tyraminu, který je jedním ze spouštěčů záchvatů migrény.

Uzené maso a salámy

Pokud vás trápí časté bolesti hlavy nebo migrény, snažte se omezit grilované uzeniny. Pokud vás trápí časté bolesti hlavy nebo migrény, snažte se omezit grilované uzeniny. • Autor: iStock

Zapomeňte raději na párek v rohlíku, buřty opečené na ohni nebo uzené maso s kaší. Důvodem tu jsou, kromě již zmíněného tyraminu, i dusičnany a dusitany, které se používají jako konzervační látky, mohou rozšířit cévy a způsobit u některých lidí bolesti hlavy. Bolest hlavy spouštějí i potraviny s glutamátem. Raději si tedy opečte na pánvi nebo na grilu poctivý steak nebo plátek masa ochucený bylinkami a solí a dejte si ho s čerstvou zeleninou. 

Červené víno

Pozor si dejte na alkohol, hlavně červené víno, pivo a destiláty. Pozor si dejte na alkohol, hlavně červené víno, pivo a destiláty. • Autor: iStock

Raději se nepokoušejte přebít migrénu skleničkou vína, alespoň ne toho červeného. Obsahuje flavonoidy, které sice patří mezi prospěšné antioxidanty, nicméně u některých lidí mohou vyvolávat migrénu. A nepotěšíme nejspíš ani milovníky piva, protože i tento nápoj je plný flavonoidů.

Dietní limonády

Limonády slazené umělými sladidly nejsou obecně moc vhodným nápojem. A umělá sladidla, jako je aspartam, mohou navíc u některých lidí způsobit migrény, stejně jako nápoje s obsahem kofeinu. Pokud trpíte bolestmi hlavy, nechte si dietní colu nebo jiné limonády spíš jen jako pochoutku, kterou si dopřejete jednou začas, a dejte přednost vodě nebo čaji, který si můžete osladit agávovým, rýžovým nebo datlovým sirupem.  

Některá zelenina a ovoce

Ne všechno ovoce je vhodné. Například avokádo, banán nebo citrusy mohou migrénu spustit. Ne všechno ovoce je vhodné. Například avokádo, banán nebo citrusy mohou migrénu spustit. • Autor: iStock

Ačkoli zelenina a ovoce jsou obecně považovány za zdravé potraviny, některé druhy mají vysoký obsah tyraminu, o kterém tu již byla několikrát řeč, a proto je dobré se jim vyhýbat, pokud trpíte migrénami. Ze zeleniny to mohou být rajčata, brambory nebo cibule, v případě ovoce to jsou hlavně citrusové plody, banány, avokádo a také sušené ovoce.  

Čokoláda

Čokoláda bohužel také obsahuje tyramin, čím je tmavší, a tedy takzvaně zdravější, tím je ho v ní více. Dalším problémem může být, že ženy touží po čokoládě před menstruací, kdy jim klesá hladina estrogenu. Pokud se vám to také stává a víte, že trpíte migrénami, zkuste zejména v tomto období vyměnit čokoládu za jinou sladkou dobrotu, ideálně čerstvé ovoce.

Dejte si lososa. Po něm vás určitě hlava bolet nebude>>>

Video se připravuje ...

 

Autor: Anna Kopečková