Superpotravina týdne: Ředkvičky. 4 důvody, proč byste je měli jíst častěji plus recepty, které stojí za vyzkoušení

17. dubna 2024 • 04:44

Díky své krásně červené barvě se často používají jen na ozdobu, což je škoda. Ředkvičky v sobě totiž ukrývají mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Jsou skutečnou superpotravinou s řadou zdravotních přínosů. Proč byste si je měli dopřávat častěji a jaké lahůdky se z nich dají připravit? 

Ředkvičky se sice dají sehnat během celého roku, u nás je ale farmáři pěstují od dubna do října a právě teď na jaře bývají prvními posly mezi čerstvou tuzemskou zeleninou. A pokud je koupíte zcela čerstvé, můžete využít i jejich zelené listy. Z těch se dá udělat třeba pesto.

Video se připravuje ...

Ředkvičky rozhodně stojí za to, abyste je zařazovali častěji do svého jídelníčku. Proč jsou tak dobré? 

Podpoří vaši imunitu

Ředkvičky jsou bohaté na vitamin C, který pomáhá posilovat imunitní systém a podílí se na tvorbě kolagenu, který zajišťuje zdravou kůži a klouby. Kromě toho obsahují i hodně beta-karotenu, který je dobrý na oči, draslíku, což je minerál pozitivně působící hlavně na srdce a pomáhající snižovat krevní tlak, a také kyseliny listové. Ta je důležitá především pro těhotné, protože působí pozitivně na vývoj plodu.

Chrání před záněty i rakovinou

Ředkvičky obsahují látky zvané glukosináty, což jsou sloučeniny obsahující síru, které mají na svědomí štiplavost ředkviček. A nejen to. Mohou snižovat i záněty v těle a narušovat růst nádorových buněk. Zejména mají vliv na snižování rizika rakoviny plic a zažívacího ústrojí. 

Jarní ředkvičky jsou nejlepší. Jarní ředkvičky jsou nejlepší. • Autor: iStock

Pomohou při jarním detoxu

Díky obsahu hořčičných olejů a silic se ředkvičky řadí mezi přírodní antimykotika, která v těle ničí škodlivé bakterie a plísně. Také pomáhají z těla odvádět toxiny, čistí ledviny, játra a žlučník. 

Hodí se při dietě

Ředkvičky jsou velkým pomocníkem při hubnutí. Neobsahují totiž téměř žádný tuk, mají nízký obsah sacharidů i kalorií (jen 14 kcal na 100 g) a vysoký obsah vlákniny, která zajistí delší pocit sytosti a podpoří dobré trávení.  

Ředkvičky 3x jinak

Ředkvičky jsou samozřejmě skvělé syrové, kdy si můžete plně vychutnat jejich křupavost a štiplavou chuť. Za zkoušku určitě stojí ředkvičky tepelně upravené. Díky pečení, grilování nebo například dušení se totiž zmírní pálivost a ředkvičky získají nasládlou chuť. A velmi chutné i zdravé jsou ředkvičky nakládané nebo fermentované. Zkuste tyto recepty:

Okurkový salát s ředkvičkami a koprem

Okurkový salát s ředkvičkami a koprem Okurkový salát s ředkvičkami a koprem • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 salátovou okurku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 kelímek hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Ředkvičky omyjte  a nakrájejte spolu s jarní cibulkou na plátky. Omytou okurku nakrájejte na tenká půlkolečka a vše dejte do mísy.

2. K zelenině přidejte jogurt nebo zakysanou smetanu, přidejte nasekaný kopr, osolte, opepřete a promíchejte. Podávejte ideálně hned, aby zelenina zůstala křupavá.

Restované ředkvičky

Restované ředkvičky Restované ředkvičky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíci másla
  • citronovou šťávu
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • nasekanou zelenou petrželku na posypání

Postup:

1. V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte ředkvičky rozkrojené na půlky, osolte, opepřete, pokapejte trochou citronové šťávy a za občasného míchání restujte asi 6 minut.  

2. Ředkvičky posypejte nasekanou petrželkou a podávejte jako přílohu k pečenému či grilovanému masu nebo jako lehké vegetariánské jídlo doplněné například pečivem. 

TIP: Využijte na dochucení i jiné bylinky. Výborný je například tymián. 

Nakládané ředkvičky

Nakládané ředkvičky získají krásnou růžovou barvu. Nakládané ředkvičky získají krásnou růžovou barvu. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 ml vody
  • sůl
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku hořčičného semínka
  • 2 svazky ředkviček

Postup:

1. V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte špetku soli, vinný ocet, cukr, bobkový list, hořčičné semínko a povařte 5 minut.

2. Mezitím očistěte ředkvičky, nakrájejte je na plátky nebo čtvrtky a rozdělte do menších, důkladně vymytých zavařovacích sklenic.

3. Ředkvičky zalijte horkým nálevem, sklenice uzavřete a sterilujte 20–25 minut při 90 °C. Po vychladnutí je skladujte na chladném místě.  

Zkuste i další recepty:

Smetanová ředkvičková polévka

Křupavé pečené ředkvičky

Ředkvičková pomazánka

Čočkový salát s ředkvičkami a fetou

Grilovaný pak choi s ředkvičkami

Autor: Anna Kopečková