Zázračné lněné semínko: Superpotravina, která vám pomůže s hubnutím i krásnou pletí

4. ledna 2024 • 04:17

I když je lněné semínko velmi nenápadná potravina, dokáže udělat s lidským tělem téměř zázraky. Není divu, že ho lidé konzumují už tisíce let a římský císař Karel Veliký údajně dokonce svým poddaným nařizoval jeho pravidelnou konzumaci pro zachování fyzického zdraví. Víte, jaké jsou největší benefity lněného semínka a jak se dá v kuchyni použít? 

Kdo se trochu vyzná v latině, tomu mnohé napoví už latinský název rostliny, ze které lněné semínko pochází - len setý neboli Linum usitatissimum, což znamená „nejužitečnější". Lněná semínka jsou bohatá na vše, co tělu prospívá – vitamíny, minerály, omega-3 mastné kyseliny i vlákninu

Tyto malé zázraky pomáhají při čištění organismu od toxinů a škodlivých látek, redukují pocit hladu, snižují vysoký krevní tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterol. Kromě toho absorbují některé složky potravin, čistí zažívací trakt a dodávají tělu lecitin, který bývá označován jako „potrava pro mozek".

Lněným semínkem můžete posypat třeba mrkvový salát>>>

Video se připravuje ...

Mastné kyseliny obsažené v semínkách také napomáhají rozpouštění přebytečných tuků. To je důvod, proč jsou lněná semínka skvělým pomocníkem při hubnutí! Pomáhají bojovat proti nadbytečným kilům a přispívají k udržování zdravé tělesné hmotnosti.

Rozdrťte je

Lněná semínka můžete přidat téměř do čehokoliv. Aby z nich vaše tělo profitovalo co nejvíc, měli byste semínka nejdříve rozdrtit (například pomocí hmoždíře). Tak se vyhnete tomu, že semínka projdou vaším tělem a nebudou zužitkována. Takto podrcená je pak můžete přidávat do salátů, karbanátků, polévek, slaných sušenek, těstovin, omáček atd. Jejich chuť je zanedbatelná, jejich výživová hodnota však obdivuhodná.

Do čeho je přidat?

Tady je pár tipů, jak se dají lněná semínka chutně využít:

Zdravá snídaně nebo svačina - chlebíčky s avokádem a lněným semínkem Zdravá snídaně nebo svačina - chlebíčky s avokádem a lněným semínkem • Autor: iStock

Přidejte ho do ovocného či zeleninového smoothie nebo jím posypte smoothie bowl

Posypte jím zeleninový salát, třeba netradiční okurkový

Přidejte ho do jogurtu, tvarohu nebo sladké kaše

Posypte jím krémovou polévku

Upečte z něj chleba

Udělejte z něj zdravé supersušenky nebo křupavé krekry

Posypte jím pečeného lososa nebo jinou rybu

Vyrobte z něj flapjack k svačině nebo granolu k snídani

Zázračný čaj nejen na hubnutí

Kromě výše zmíněných využití vám doporučujeme uvařit si lněný čaj. Ten pomáhá bojovat s přebytečnými kily zdravou formou, a hlavně bez hladovění. Pokud budete svoji váhu redukovat s pomocí tohoto čaje, nemusíte se bát, že se vám vrátí zpátky kvůli jojo efektu.

Čaj ze lněného semínka pomáhá při hubnutí Čaj ze lněného semínka pomáhá při hubnutí • Autor: iStock

Jak čaj připravíte:

Večer zalijte 3 polévkové lžíce rozdrcených lněných semínek litrem vřelé vody. Směs nechte odpočívat přes noc nejlépe v termosce. Pokud ji nemáte, vystačíte si i s jakoukoliv nádobou či miskou s víkem. Ráno směs přeceďte. Získaná tekutina bude hustá a do jisté míry slizová, toho se nelekněte.

Jak čaj konzumovat:

Pijte 150 ml čaje 3-4x denně vždy půl hodiny před jídlem. Dávku na každý den si připravujte předchozí den večer – je třeba, aby byl čaj čerstvý. Konzumujte jej 10 dní za sebou, potom si dejte 10denní pauzu. Proceduru opakujte, dokud nebudete spokojeni s výsledky.

Při této očistné kúře je nutné dodržovat pitný režim. Nezapomeňte na obligátní 2–3 litry vody. Díky lněnému čaji začnete pozorovat pozitivní změny na svojí váze i pleti. Bude elastičtější, zdravější a vypnutější. Lněnému čaji by se měli vyhnout jen lidé, kteří trpí žaludečními problémy nebo ledvinovými kameny. 

Semínky můžete posypat i tuto skvělou polévku>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková