Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem

27. února 2024 • 03:17

Přemýšlíte, jakou zavářkou zahustit polévku a zvýraznit tak její chuť? Možností je nespočet. Od oblíbených knedlíčků a nudlí po těstoviny, nočky či všemožné obilniny. Vyzkoušejte naše snadné a rychlé recepty, se kterými bude váš vývar sytější, a ještě o kus vymazlenější.

Domácí nudle

Začneme těstovinami. Nejznámější jsou domácí nudle nebo fleky, do asijských polévek ale můžete použít i nudle skleněné nebo rýžové. Zůstaňme však u klasických nudlí. Těsto na nudle je tvořeno moukou a vajíčky, případně se ještě přidává voda. Zpracujete jej během chvilky, nejdůležitější je ale válení těsta na plát, který by měl být tak průsvitný, abyste skrze něj takzvaně přečetli noviny. Poté, co necháte vyválené těsto odpočinout, nakrájíte ho na tenké nudličky. Nudle můžete samozřejmě jednoduše koupit, nad domácí ale není.

TIP: Vyzkoušejte úžasnou slepičí polévku s nudlemi, která zažene všechny neduhy a pohladí po duši.

Připravte si domácí nudle podle video návodu:

Video se připravuje ...

Játrové knedlíčky

Asi nejoblíbenější zavářkou jsou játrové knedlíčky. Můžete na ně použít různé druhy jater. Hovězí, vepřová, kuřecí, krůtí.... Než játra umelete, je dobré je očistit, aby byly knedlíčky co nejjemnější. Kromě vajíčka se do knedlíčků přidává třeba česnek, muškátový oříšek a pepř, případně další koření podle chuti. Zahustit je pak můžete strouhankou nebo pečivem předem namočeným v mléce, které poté vymačkáte. Pak už stačí vše jen dobře promíchat, v navlhčených rukou vytvořit malé kuličky a velmi pozvolna je uvařit, což bude trvat zhruba 10-15 minut.

TIP: Játrové knedlíčky nejsou jedinou variantou téhle kulaté dobroty – připravit si můžete knedlíčky drožďové nebo třeba krupicové.

Polévka Polévka • Autor: F.O.O.D.

Krupicové nočky

Krupicové noky jsou skvělou jednoduchou variantou, jak ozvláštnit vývar i krémovou polévku. Můžete je připravit s mlékem, ale stačí na ně i jen vejce, krupice a změklé máslo, ze kterých uděláte těsto a pomocí lžičky vytvarujete malé nočky, které během vaření nabudou na dvojnásobek. Pokud chcete mít noky ještě o chlup nadýchanější, utřete nejprve máslo do pěny a až poté k němu zašlehejte vejce a přidejte krupici. Uvařené je vyndejte z vody a vložte do studeného vývaru, kde je nechte asi půl hodinky odpočívat.

TIP: Zkuste si nachystat poctivý hovězí vývar s noky, který zahřeje, zasytí a postaví vás na nohy.

Vaječný svítek

Smažený svítek je tak trošku opomíjený recept, což je velká škoda. Naše babičky ho měly ve velké oblibě. Jeho výhodou je, že drží tvar, nerozpouští se, a tak se vývar díky němu nezakalí. Svítek se připravuje z vajec a dalších přísad buď na pánvi, nebo v troubě. Do polévky se hotový svítek vkládá až těsně před podáváním nebo zvlášť v misce, přičemž si každý strávník podle libosti tuhle dobrotu přidá sám.

TIP: S vejcem můžete připravit také celestýnské nudle nebo jednoduché kapání, což znamená, že vléváte tenkým pramínkem rozšlehané vajíčko přímo do vroucí polévky. Pokud chcete mít polévku výživnější, přidejte jako zavářku rýži, quinou nebo pohanku.

Co takhle zkusit jednoduché celestýnské nudle:

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová