Teplé saláty: Dokonalá porce vitaminů a chutí, která vás zasytí a potěší v chladných dnech
Že saláty patří pouze k létu? Omyl! Přesvědčíme vás o tom, že se svého křupavého salátu plného vitaminů nemusíte vzdát ani na podzim a v zimě. Stačí jen lehce obměnit ingredience, přidat výbornou zálivku a máte teplé zdravé jídlo, které si můžete dát k obědu nebo večeři.
Můžete se těšit na tyto saláty:
Těstovinový salát s kuřetem a pečenými rajčátky
Bramborový salát s hořčičnou zálivkou, šunkou a špenátem
Salát s pečenou řepou, batáty a fetou
Salát z quinoy a pečeného květáku
Salát z pečené dýně a kadeřávku
Rýžový salát s grilovaným kuřecím prsíčkem
Znáte těstovinový salát s kuřecím masem? Je výborný studený i vlažný>>>
Těstovinový salát s kuřetem a pečenými rajčátky
Suroviny:
- 200 g krátkých těstovin (vrtule, penne apod.)
- 150 g kuřecích prsou
- 150 g cherry rajčátek
- špetka sušeného oregana
- 3 lžíce bílého balzamikového octa
- 4 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
- hrst rukoly
- 50 g sýru Feta
Postup:
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente, scedíme je a nasypeme do mísy.
2. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, orestujeme je v pánvi na lžíci olivového oleje dorůžova a přidáme do mísy k uvařeným těstovinám.
3. Do pánve s výpekem z kuřete přidáme omytá cherry rajčátka, posypeme je oreganem a restujeme, dokud trochu nepovolí a na povrchu nezačnou zlátnout.
4. Opečená rajčátka také přidáme do mísy, salát pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem, osolíme, opepříme a opatrně promícháme. Nakonec ho ozdobíme rukolou a rozdrobenou fetou a ihned podáváme.
Bramborový salát s hořčicovou zálivkou, šunkou a špenátem
Suroviny:
- 200 g malých brambor
- 50 g baby špenátu
- 100 g šunky
- 1 lžíce olivového oleje
Na zálivku:
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule šalotka
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Poté vodu slijeme, brambory překrojíme na půlky a nasypeme do mísy.
2. Oloupanou cibuli a šunku nakrájíme na proužky, orestujeme je v pánvi na lžíci oleje a přidáme k teplým bramborám.
3. Pak přilijeme zálivku umíchanou z hořčice, citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře a vše promícháme, aby se chutě propojily. Nakonec do salátu vmícháme čerstvý špenát a podáváme.
Salát s pečenou řepou, batáty a fetou
Suroviny:
- 2 střední řepy
- 1 velký batát
- 1 granátové jablko
- 100 g sýru Feta
- hrst rukoly
Na zálivku:
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce balzamikového octa
- 5 lžic olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Řepu důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky, zakápneme lžící balzamikového octa, lžící medu a lžící olivového oleje, promícháme a rozložíme ji na půlku plechu vyloženého papírem na pečení. Na druhou půlku plechu dáme a na kostičky nakrájený oloupaný batát, vše dáme do trouby vyhřáté na 185-190 °C a pečeme, dokud není zelenina měkká.
2. Mezitím smícháme zbývající ingredience na zálivku a vyšleháme je do hladka. Z granátového jablka vyloupeme semínka.
3. Upečenou zeleninu necháme trochu zchladnout a pak ji přesypeme do mísy. Přidáme zálivku a promícháme. Pak přidáme semínka z granátového jablka, rukolu a rozdrobenou fetu, promícháme a podáváme.
TIP: Máte-li chuť, posypte ještě salát opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky.
Salát z quinoy a pečeného květáku
Suroviny:
- 1/4 dýně
- 100 g quinoy
- 1 menší nebo 1/2 většího květáku
- 2 lžíce másla
- hrst zelené petrželky
- 1 lžička javorového sirupu
- šťáva z jednoho pomeranče
- 4 lžíce ořechového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Dýni zbavíme dužiny a semínek, a pokud nemáme hokkaidó, tak ji i oloupeme. Nakrájíme ji na kostičky, dáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce osolíme a v troubě vyhřáté na 185 °C ji upečeme dozlatova.
2. Quinou uvaříme doměkka v osolené vodě a slijeme. Květák omyjeme, rozebereme na malé růžičky a orestujeme je v pánvi na másle dozlatova.
3. Quinou, upečenou dýni i květák dáme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, přidáme javorový sirup, pomerančovou šťávu a ořechový olej, promícháme a podáváme.
TIP: Chuť salátu můžete ještě vylepšit nasekanými lískovými nebo vlašskými ořechy.
Salát z pečené dýně a kadeřávku
Suroviny:
- 1/2 dýně hokkaidó
- 100 g cizrny ve slaném nálevu
- 100 g kadeřávku
- 1 jablko
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce jablečného octa
- sůl
- 1 lžíce nasucho opražených dýňových semínek
- 50 g sušených brusinek
Postup:
1. Dýni zbavíme semínek a dužiny, nakrájíme ji na kostičky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15-20 minut.
2. Cizrnu slijeme, propláchneme ji vodou a 5 minut před koncem pečení ji přidáme k dýni.
3. Kadeřávek omyjeme, natrháme na kousky a dáme do mísy. Jablko zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a přidáme ke kadeřávku.
4. Kadeřávek s jablky zalijeme zálivkou umíchanou z medu, olivového oleje, jablečného octa a soli. Přidáme pečenou dýni s cizrnou a promícháme.
5. Nakonec salát posypeme opraženými dýňovými semínky a nasekanými brusinkami a podáváme.
Rýžový salát s grilovaným kuřecím prsíčkem
Suroviny:
- 200 g kuřecích prsou
- 150 g rýže
- 50 g červené quinoy
- 3 papriky (červená, žlutá a zelená)
- hrst listové petrželky
- 50 g černých fazolí ve slaném nálevu
- šťáva z jedné limetky
- 4 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí prsa osolíme, opepříme, potřeme lžící oleje a opečeme je na grilovací pánvi z obou stran dozlatova.
2. Rýži i quinou uvaříme každou zvlášť v osolené vodě a slijeme.
3. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na drobné kostičky. Fazole slijeme a propláchneme vodou.
4. Teplou rýži, quinou, fazole a papriky smícháme v míse, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku, limetkovou šťávu a zbylý olivový olej, vše promícháme a necháme chvilku stát, aby rýže a quinoa nasákly zálivku.
5. Teplý salát rozdělíme do misek nebo talířů a každou porci doplníme několika plátky grilovaného kuřecího prsíčka.