Teplé saláty: Dokonalá porce vitaminů a chutí, která vás zasytí a potěší v chladných dnech

22. listopadu 2023 • 04:17

Že saláty patří pouze k létu? Omyl! Přesvědčíme vás o tom, že se svého křupavého salátu plného vitaminů nemusíte vzdát ani na podzim a v zimě. Stačí jen lehce obměnit ingredience, přidat výbornou zálivku a máte teplé zdravé jídlo, které si můžete dát k obědu nebo večeři. 

Můžete se těšit na tyto saláty:

Těstovinový salát s kuřetem a pečenými rajčátky

Bramborový salát s hořčičnou zálivkou, šunkou a špenátem

Salát s pečenou řepou, batáty a fetou

Salát z quinoy a pečeného květáku

Salát z pečené dýně a kadeřávku

Rýžový salát s grilovaným kuřecím prsíčkem

Znáte těstovinový salát s kuřecím masem? Je výborný studený i vlažný>>>

Video se připravuje ...

Těstovinový salát s kuřetem a pečenými rajčátky

Těstovinový salát s kuřetem a pečenými rajčátky Těstovinový salát s kuřetem a pečenými rajčátky • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g krátkých těstovin (vrtule, penne apod.)
  • 150 g kuřecích prsou
  • 150 g cherry rajčátek
  • špetka sušeného oregana
  • 3 lžíce bílého balzamikového octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • hrst rukoly
  • 50 g sýru Feta

Postup:       

1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente, scedíme je a nasypeme do mísy.  

2. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, orestujeme je v pánvi na lžíci olivového oleje dorůžova a přidáme do mísy k uvařeným těstovinám.

3. Do pánve s výpekem z kuřete přidáme omytá cherry rajčátka, posypeme je oreganem a restujeme, dokud trochu nepovolí a na povrchu nezačnou zlátnout.

4. Opečená rajčátka také přidáme do mísy, salát pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem, osolíme, opepříme a opatrně promícháme. Nakonec ho ozdobíme rukolou a rozdrobenou fetou a ihned podáváme.

Bramborový salát s hořčicovou zálivkou, šunkou a špenátem

Bramborový salát s hořčicovou zálivkou, šunkou a špenátem Bramborový salát s hořčicovou zálivkou, šunkou a špenátem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g malých brambor
  • 50 g baby špenátu
  • 100 g šunky
  • 1 lžíce olivového oleje

Na zálivku:

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule šalotka
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Poté vodu slijeme, brambory překrojíme na půlky a nasypeme do mísy.  

2. Oloupanou cibuli a šunku nakrájíme na proužky, orestujeme je v pánvi na lžíci oleje a přidáme k teplým bramborám.

3. Pak přilijeme zálivku umíchanou z hořčice, citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře a vše promícháme, aby se chutě propojily. Nakonec do salátu vmícháme čerstvý špenát a podáváme.

Salát s pečenou řepou, batáty a fetou

Salát s pečenou řepou, batáty a fetou Salát s pečenou řepou, batáty a fetou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 střední řepy
  • 1 velký batát
  • 1 granátové jablko
  • 100 g sýru Feta
  • hrst rukoly

Na zálivku:

  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 5 lžic olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Řepu důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky, zakápneme lžící balzamikového octa, lžící medu a lžící olivového oleje, promícháme a rozložíme ji na půlku plechu vyloženého papírem na pečení. Na druhou půlku plechu dáme a na kostičky nakrájený oloupaný batát, vše dáme do trouby vyhřáté na 185-190 °C a pečeme, dokud není zelenina měkká.

2. Mezitím smícháme zbývající ingredience na zálivku a vyšleháme je do hladka. Z granátového jablka vyloupeme semínka.

3. Upečenou zeleninu necháme trochu zchladnout a pak ji přesypeme do mísy. Přidáme zálivku a promícháme. Pak přidáme semínka z granátového jablka, rukolu a rozdrobenou fetu, promícháme a podáváme.

TIP: Máte-li chuť, posypte ještě salát opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky.  

Salát z quinoy a pečeného květáku

Salát z quinoy a pečeného květáku Salát z quinoy a pečeného květáku • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1/4 dýně
  • 100 g quinoy
  • 1 menší nebo 1/2 většího květáku
  • 2 lžíce másla
  • hrst zelené petrželky
  • 1 lžička javorového sirupu
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 4 lžíce ořechového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Dýni zbavíme dužiny a semínek, a pokud nemáme hokkaidó, tak ji i oloupeme. Nakrájíme ji na kostičky, dáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce osolíme a v troubě vyhřáté na 185 °C ji upečeme dozlatova.

2. Quinou uvaříme doměkka v osolené vodě a slijeme. Květák omyjeme, rozebereme na malé růžičky a orestujeme je v pánvi na másle dozlatova.

3. Quinou, upečenou dýni i květák dáme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, přidáme javorový sirup, pomerančovou šťávu a ořechový olej, promícháme a podáváme.

TIP: Chuť salátu můžete ještě vylepšit nasekanými lískovými nebo vlašskými ořechy.

Salát z pečené dýně a kadeřávku

Salát z pečené dýně a kadeřávku Salát z pečené dýně a kadeřávku • Autor: iStock

Suroviny: 

  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 100 g cizrny ve slaném nálevu
  • 100 g kadeřávku
  • 1 jablko
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce jablečného octa
  • sůl
  • 1 lžíce nasucho opražených dýňových semínek
  • 50 g sušených brusinek

Postup:

1.  Dýni zbavíme semínek a dužiny, nakrájíme ji na kostičky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15-20 minut.

2. Cizrnu slijeme, propláchneme ji vodou a 5 minut před koncem pečení ji přidáme k dýni.

3. Kadeřávek omyjeme, natrháme na kousky a dáme do mísy. Jablko zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a přidáme ke kadeřávku.

4. Kadeřávek s jablky zalijeme zálivkou umíchanou z medu, olivového oleje, jablečného octa a soli. Přidáme pečenou dýni s cizrnou a promícháme.

5. Nakonec salát posypeme opraženými dýňovými semínky a nasekanými brusinkami a podáváme.

Rýžový salát s grilovaným kuřecím prsíčkem

Rýžový salát s pečeným kuřecím prsíčkem Rýžový salát s pečeným kuřecím prsíčkem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g kuřecích prsou
  • 150 g rýže
  • 50 g červené quinoy
  • 3 papriky (červená, žlutá a zelená)
  • hrst listové petrželky
  • 50 g černých fazolí ve slaném nálevu
  • šťáva z jedné limetky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí prsa osolíme, opepříme, potřeme lžící oleje a opečeme je na grilovací pánvi z obou stran dozlatova.

2. Rýži i quinou uvaříme každou zvlášť v osolené vodě a slijeme.  

3. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na drobné kostičky. Fazole slijeme a propláchneme vodou.  

4. Teplou rýži, quinou, fazole a papriky smícháme v míse, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku, limetkovou šťávu a zbylý olivový olej, vše promícháme a necháme chvilku stát, aby rýže a quinoa nasákly zálivku.

5. Teplý salát rozdělíme do misek nebo talířů a každou porci doplníme několika plátky grilovaného kuřecího prsíčka.  

Video se připravuje ...
Autor: PL