Od pondělí do pátku: 5 lehkých večeří, po kterých vám nebude těžko
Že nepotřebujete držet dietu ani hubnout? Do ničeho takového vás ani nechceme nutit. Ale proč si v lednu nedopřát trošku lehčí a zdravější jídla? Tělo po nich vyloženě prahne a my pro vás máme inspiraci, co si uvařit dobrého.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Salát z quinoy s cizrnou
Úterý: Kuřecí kousky s pikantní omáčkou
Středa: Treska v ořechové krustě
Čtvrtek: Salát z pečené řepy s čočkou a kozím sýrem
Pátek: Těstovinový salát s tempehem
Tip na víkend: Hovězí steak s brokolicovým tataráčkem
Uvedené množství surovin v receptech je pro 1 osobu.
K večeři je ideální i poctivá kuřecí polévka>>>
Pondělí: Salát z quinoy s cizrnou
Suroviny:
- 80 g quinoy
- 200 ml vody
- 50 g vařené nebo konzervované cizrny
- hrst nasekané petrželky
- 25 g prosciutta
- 30 g sušených rajčat
- 10 g olivového oleje
- citronová šťáva
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Quinou namočíme na 5-10 minut do studené vody, pak ji scedíme, zalijeme ji vodou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Pak ji odstavíme a necháme pod pokličkou dojít ještě 5-10 minut.
2. V míse smícháme připravenou quinou s cizrnou, petrželkou a pokrájenými sušenými rajčaty.
3. Vmícháme olivový olej a citronovou šťávu podle chuti, osolíme a opepříme. Nakonec salát ozdobíme nasucho opečenými plátky prosciutta.
TIP: Do salátu můžete přidat i další zeleninu – papriku, okurku, rajčata apod.
Úterý: Kuřecí kousky s pikantní omáčkou
Suroviny:
- 120 g kuřecích prsíček
- 3 lžíce ananasového džusu
- šťáva a kůra z poloviny limetky
- 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
- kousek chilli papričky
- 10 g olivového oleje
- 80 g vařené rýže basmati k podávání
Postup:
1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky.
2. V misce smícháme ananasový džus, šťávu a kůru z limetky, sójovou omáčku, nasekanou chilli papričku a část oleje, do této marinády vložíme kuřecí maso a necháme odležet, nejlépe přes noc v lednici.
3. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a maso i s marinádou na něm opečeme dozlatova. Omáčka by měla zhoustnout a zkaramelizovat.
4. Podáváme s rýží basmati.
TIP: Kuřecí kousky můžete před opečením napíchnout na špejle.
Středa: Treska v ořechové krustě
Suroviny:
- 120 g filetu z tresky
- 15 g lískových ořechů
- 1 bílek
- 10 g olivového oleje
- 100 g brokolice
- citronová šťáva a kůra
- 1 kelímek bílého jogurtu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Tresku osolíme, lískové ořechy nasekáme a smícháme s bílkem. V této směsi tresku obalíme a opečeme ze všech stran na olivovém oleji.
2. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme je v páře. Pak je pokapeme citronovou šťávou a osolíme.
3. Bílý jogurt ochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou.
4. Tresku dáme na talíř, přidáme brokolici a podáváme s jogurtovým dipem.
Čtvrtek: Salát z pečené řepy s čočkou a kozím sýrem
Suroviny:
- 1 červená řepa
- 80 g uvařené čočky
- malá hrst nasekané hladkolisté petržele
- 1/2 červené cibule
- 40 g čerstvého kozího sýra
Marináda:
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 10 g olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Řepu oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do marinády z octa, medu, tymiánu a olivového oleje. Osolíme, opepříme a necháme marinovat alespoň hodinu.
2. Poté řepu dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 30 minut.
3. Pečenou řepu smícháme s vařenou čočkou, na plátky nakrájenou cibulí, nasekanou petrželkou a na talíři posypeme rozdrobeným kozím sýrem.
TIPY: Místo kozího sýra můžete použít i sýr feta. A pokud nechcete řepu péct, můžete ji koupit už uvařenou a oloupanou. Najdete ji v supermarketech v oddělení zeleniny.
Pátek: Těstovinový salát s tempehem
Suroviny:
- 80 g vařených těstovin penne
- 50 g uzeného tempehu
- 1 menší červená paprika
- 40 g salátu polníčku
- 30 g jarní cibulky
- 5 g olivového oleje
- 1 lžička balzamikového octa
Postup:
1. Tempeh nakrájíme na kostky a opečeme nasucho na pánvi.
2. Papriku vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme, dokud její slupka nezhnědne a neudělají se na ní puchýře. Pak ji vložíme asi na 5 minut do igelitového sáčku nebo ji zabalíme do kuchyňské fólie. Slupka se oddělí od dužniny a půjde jednoduše oloupat.
3. Oloupanou papriku nakrájíme na menší kousky.
4. Uvařené těstoviny promícháme s olejem a balzamikovým octem, přidáme listy polníčku, nakrájenou jarní cibulku, promícháme a salát posypeme opečeným uzeným tempehem.
TIP: Místo těstovin můžete do salátu zamíchat i vařený bulgur nebo kuskus.
TIP NA VÍKEND: Hovězí steak s brokolicovým tataráčkem
Suroviny:
- 200 g brokolice
- 30 g červené cibule
- 10 g olivového oleje
- 1 lžička balzamikového octa
- 1/2 brambory vařené ve slupce
- 120 g hovězí svíčkové
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brokolici očistíme a nasekáme spolu s cibulí najemno, promícháme se lžičkou balzamikového octa a olivového oleje, osolíme a opepříme.
2. Půlku vařené brambory rozkrojíme na dva plátky a opečeme je z obou stran na oleji dozlatova.
3. Hovězí steak naklepeme pomocí kloubů ruky a opečeme z obou stran na olivovém oleji. Pak ho osolíme a opepříme.
4. Brokolicovou směs pomocí tvořítka vytvarujeme na talíř, ozdobíme opečenými bramborovými plátky, přidáme steak a podáváme.
TIP: Místo balzamikového octa můžete použít i ocet jablečný nebo vinný.