Od pondělí do pátku: 5 lehkých večeří, po kterých vám nebude těžko

22. ledna 2024 • 03:03

Že nepotřebujete držet dietu ani hubnout? Do ničeho takového vás ani nechceme nutit. Ale proč si v lednu nedopřát trošku lehčí a zdravější jídla? Tělo po nich vyloženě prahne a my pro vás máme inspiraci, co si uvařit dobrého.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Salát z quinoy s cizrnou

Úterý: Kuřecí kousky s pikantní omáčkou

Středa: Treska v ořechové krustě

Čtvrtek: Salát z pečené řepy s čočkou a kozím sýrem

Pátek: Těstovinový salát s tempehem

Tip na víkend: Hovězí steak s brokolicovým tataráčkem

Uvedené množství surovin v receptech je pro 1 osobu.

K večeři je ideální i poctivá kuřecí polévka>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Salát z quinoy s cizrnou

Salát z quinoy s cizrnou Salát z quinoy s cizrnou • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 80 g quinoy
  • 200 ml vody
  • 50 g vařené nebo konzervované cizrny
  • hrst nasekané petrželky
  • 25 g prosciutta
  • 30 g sušených rajčat
  • 10 g olivového oleje
  • citronová šťáva
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Quinou namočíme na 5-10 minut do studené vody, pak ji scedíme, zalijeme ji vodou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Pak ji odstavíme a necháme pod pokličkou dojít ještě 5-10 minut.

2. V míse smícháme připravenou quinou s cizrnou, petrželkou a pokrájenými sušenými rajčaty.

3. Vmícháme olivový olej a citronovou šťávu podle chuti, osolíme a opepříme. Nakonec salát ozdobíme nasucho opečenými plátky prosciutta.

TIP: Do salátu můžete přidat i další zeleninu – papriku, okurku, rajčata apod.

Úterý: Kuřecí kousky s pikantní omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní omáčkou Kuřecí kousky s pikantní omáčkou • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 120 g kuřecích prsíček
  • 3 lžíce ananasového džusu
  • šťáva a kůra z poloviny limetky
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • kousek chilli papričky
  • 10 g olivového oleje
  • 80 g vařené rýže basmati k podávání  

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky.

 2. V misce smícháme ananasový džus, šťávu a kůru z limetky, sójovou omáčku, nasekanou chilli papričku a část oleje, do této marinády vložíme kuřecí maso a necháme odležet, nejlépe přes noc v lednici.  

3. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a maso i s marinádou na něm opečeme dozlatova. Omáčka by měla zhoustnout a zkaramelizovat.

4. Podáváme s rýží basmati.  

TIP: Kuřecí kousky můžete před opečením napíchnout na špejle.

Středa: Treska v ořechové krustě

Treska v ořechové krustě Treska v ořechové krustě • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 120 g filetu z tresky
  • 15 g lískových ořechů
  • 1 bílek
  • 10 g olivového oleje
  • 100 g brokolice
  • citronová šťáva a kůra
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • mletý pepř
  • sůl  

Postup:

1. Tresku osolíme, lískové ořechy nasekáme a smícháme s bílkem. V této směsi tresku obalíme a opečeme ze všech stran na olivovém oleji.

2. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme je v páře. Pak je pokapeme citronovou šťávou a osolíme.

3. Bílý jogurt ochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou.  

4. Tresku dáme na talíř, přidáme brokolici a podáváme s jogurtovým dipem.

Čtvrtek: Salát z pečené řepy s čočkou a kozím sýrem

Salát z pečené řepy s čočkou a kozím sýrem Salát z pečené řepy s čočkou a kozím sýrem • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 1 červená řepa
  • 80 g uvařené čočky
  • malá hrst nasekané hladkolisté petržele
  • 1/2 červené cibule
  • 40 g čerstvého kozího sýra

Marináda:

  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 10 g olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Řepu oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do marinády z octa, medu, tymiánu a olivového oleje. Osolíme, opepříme a necháme marinovat alespoň hodinu.

2. Poté řepu dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 30 minut.

3. Pečenou řepu smícháme s vařenou čočkou, na plátky nakrájenou cibulí, nasekanou petrželkou a na talíři posypeme rozdrobeným kozím sýrem.  

TIPY: Místo kozího sýra můžete použít i sýr feta. A pokud nechcete řepu péct, můžete ji koupit už uvařenou a oloupanou. Najdete ji v supermarketech v oddělení zeleniny.

Pátek: Těstovinový salát s tempehem

Těstovinový salát s tempehem Těstovinový salát s tempehem • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 80 g vařených těstovin penne
  • 50 g uzeného tempehu
  • 1 menší červená paprika
  • 40 g salátu polníčku
  • 30 g jarní cibulky
  • 5 g olivového oleje
  • 1 lžička balzamikového octa  

Postup:

1. Tempeh nakrájíme na kostky a opečeme nasucho na pánvi.

2. Papriku vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme, dokud její slupka nezhnědne a neudělají se na ní puchýře. Pak ji vložíme asi na 5 minut do igelitového sáčku nebo ji zabalíme do kuchyňské fólie. Slupka se oddělí od dužniny a půjde jednoduše oloupat.

3. Oloupanou papriku nakrájíme na menší kousky.

4. Uvařené těstoviny promícháme s olejem a balzamikovým octem, přidáme listy polníčku, nakrájenou jarní cibulku, promícháme a salát posypeme opečeným uzeným tempehem.  

TIP: Místo těstovin můžete do salátu zamíchat i vařený bulgur nebo kuskus.

TIP NA VÍKEND: Hovězí steak s brokolicovým tataráčkem

Hovězí steak s brokolicovým tataráčkem Hovězí steak s brokolicovým tataráčkem • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 200 g brokolice
  • 30 g červené cibule
  • 10 g olivového oleje
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1/2 brambory vařené ve slupce
  • 120 g hovězí svíčkové
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brokolici očistíme a nasekáme spolu s cibulí najemno, promícháme se lžičkou balzamikového octa a olivového oleje, osolíme a opepříme.

2. Půlku vařené brambory rozkrojíme na dva plátky a opečeme je z obou stran na oleji dozlatova.

3. Hovězí steak naklepeme pomocí kloubů ruky a opečeme z obou stran na olivovém oleji. Pak ho osolíme a opepříme.  

4. Brokolicovou směs pomocí tvořítka vytvarujeme na talíř, ozdobíme opečenými bramborovými plátky, přidáme steak a podáváme.    

TIP: Místo balzamikového octa můžete použít i ocet jablečný nebo vinný.

Video se připravuje ...

Autor: PL