Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou

20. srpna 2023 • 00:00

Hříbky, babky, lišky, žampióny… Sezóna hub je tu a vy je můžete zpracovat jinak než do smaženice nebo omáčky. Připravit se z nich dá celá řada vynikajících polévek, kterým dodají úžasnou vůni a chuť, ať už jako hlavní ingredience nebo jen jako doplněk.

Houbové polévky:
Pečená hovězí polévka
Bramborovo-houbová strouhaná polévka
Kraslická liškajda
Falešná dršťková polévka z hlívy
Kulajda paní hajné

Pečená hovězí polévka

Gurmánům, kteří dávají přednost vývaru se spoustou masa, přijde k chuti tak trochu netradiční, ale o to chutnější pečená hovězí polévka s houbami a kroupami. Její příprava není o nic složitější, než když vaříte klasickou hovězí polévku. Místo předního nebo oháňky ale budete potřebovat šťavnatý roštěnec pečený v troubě. A to nakrájený na kostky spolu s cibulí a houbami. Vše se pak už jen zalije vývarem, povaří a nakonec se do polévky přidají zvlášť uvařené kroupy.

Video se připravuje ...

Bramborovo-houbová strouhaná polévka

Nepříliš známá je i další polévka, která je ale na rozdíl od té předchozí smetanová a kromě hub šmrncovně voní po muškátovém oříšku. Základem je na másle osmažená cibulka, šunka a česnek, na hrubém struhadle nastrouhané tvrdší houby a nastrouhané brambory, to vše zalité vývarem a nakonec zahuštěné smetanou na vaření. Bramborovo-houbová strouhaná polévka je nejlepší s na másle dozlatova osmaženými krutony, se kterými můžete pro vůni osmažit i rozmáčknutý stroužek česneku nebo k nim ke konci smažení přihodit i jemně nasekanou petrželku či libeček.

Kraslická liškajda Kraslická liškajda • Autor: F.O.O.D.

Kraslická liškajda

Lišky jsou doslova pokladem našich lesů a v kuchyni jsou velmi ceněné po celém světě. Mají vynikající, mírně pepřovou chuť a specifické aroma. Skvěle se hodí do smetanových omáček a také do nakyslých mléčných polévek, jako je kraslická liškajda. Jejím základem jsou brambory a na másle osmažené houby, ovoněné kmínem, zalité kysaným mlékem a smetanou. Zahuštěná je rozšlehanými vajíčky a dochucená octem.

Falešná dršťková polévka z hlívy

O hladu nemusíte být, ani když jste přišli z lesa s prázdným košíkem. Skočte do supermarketu a kupte vynikající hlívu ústřičnou. Z té je nejen skvělý guláš, ale i falešná dršťková polévka, která zachutná i těm, kteří klasické hovězí dršťky kvůli jejich konzistenci a specifické vůni nepozřou. Příprava je rychlá a snadná. Stačí jen na sádle zpěnit cibulku, přidat hlívu pokrájenou na proužky, orestovat ji, zalít vývarem, povařit, zahustit paprikovou jíškou, znovu povařit a dochutit pepřem, majoránkou, česnekem a solí. Nejlepší je s čerstvým rohlíkem nebo krajícem voňavého domácího kváskového chleba.

Kulajda je nejlepší z čerstvých hub, v zimě ale klidně použijte dopředu namočené houby sušené Kulajda je nejlepší z čerstvých hub, v zimě ale klidně použijte dopředu namočené houby sušené • Autor: iStock

Kulajda paní hajné

Jednou z nejoblíbenějších houbových polévek je bezesporu tradiční poctivá kulajda. Příjemně nakyslá hustá polévka z hub a brambor, okořeněná bobkovým listem, novým kořením a pepřem, ovoněná hromadou najemno nasekaného čerstvého kopru, která se servíruje s vajíčkem, ať už uvařeným natvrdo, nahniličko nebo tím ztraceným, jehož nádherně tekutý žloutek se po zakrojení lžící rozlije do polévky.

Autor: red