Jak sušit a mrazit houby a ty nejlepší recepty z hub | Magazín | Recepty.cz

Jak zpracovat houby: Jak je sušit, zamrazit a co uvařit, když přinesete plný košík

Jak zpracovat houby: Jak je sušit, zamrazit a co uvařit, když přinesete plný košík
Co si počít s houbami? Přečtěte si patnáct tipů! • Autor: istockphoto.com
14. června 2019 • 10:00

Kam na houby vám sice neporadíme, zato ale perfektně víme, co s nimi udělat, když si jich přinesete domů víc, než potřebujete na smaženici k večeři. Jak houby očistit, usušit a zamrazit a jaké recepty z hub jsou nejlepší? Užijte si tuto lesní pochoutku v zimě i v létě, kdykoliv se vám zamane.

Jak houby očistit

První, co musíte bezprostředně po návratu z lesa udělat, je houby okamžitě vyndat z košíku a rozložit, aby neležely na sobě. Pak byste se hned měli pustit do jejich očištění a zpracování. Houby by totiž neměly ležet déle než 24 hodin.

Chybou je také nechávat čerstvé houby ležet ve vodě. Přijdete tak o velkou část jejich aromatu. Proto je při čištění jen opláchněte pod tekoucí vodou a otřete do sucha. Pokud nemáte čas houby zpracovávat ještě ten den, kdy je natrháte, můžete je uchovávat v chladničce pod navlhčenou utěrkou nebo v propíchaném papírovém sáčku. I tak ale platí, že čím dřív se do zpracování čerstvých hub pustíte, tím lépe.

720p 540p 360p 270p 180p
Recept na houbové rizoto: Je hned hotové a chutná skvěle

Jak sušit houby

Jedním z nejlepších způsobů, jak houby uchovávat, je sušení. Nic totiž neoceníte víc než pár sušených praváků v zimě do bramboračky nebo kulajdy. Navíc je můžete po usušení i rozemlít a připravit si z nich skvělý prášek, který využijete třeba do italského risotta.

Jak ale houby správně usušit, abyste si je mohli užívat po celý rok? V první řadě musí být houby zdravé, čisté a nepřezrálé. Pak už je jen musíte velmi pečlivě pokrájet ostrým nožem na plátky silné asi čtyři milimetry a rozložit na pečicí papír tak, aby se vzájemně nedotýkaly ani nepřekrývaly. Správně usušené houby se musí lámat. Sušte je několik dní na vzdušném místě nebo asi 5 hodin v troubě při teplotě 50 ºC. V pevně uzavřené nádobě vám vydrží až dva roky. Takto můžete sušit prakticky všechny houby, i když nejlepší jsou samozřejmě hřiby. Výjimku tvoří lišky, které sušením tvrdnou a hořknou. Pokud se vám tedy poštěstí, lišky spotřebujte čerstvé. Nejlepší jsou lišky na smetaně.

720p 540p 360p 270p 180p

Jak zamrazit houby

Houby můžete bez obav uchovávat i v mrazničce. Jednoduše je očistěte, nakrájejte na menší kousky a zhruba tři minuty povařte. To proto, že některé druhy hub zmrazené za syrova mají tendenci hořknout a rychlým povařením se tomu snadno vyhnete. Pak už je jen propláchněte studenou vodou, osušte a dejte do nádob nebo sáčků vhodných k mražení potravin. Po vyndání z mrazáku houby nikdy nerozmrazujte, ale přidejte je do jídla zmrzlé. Budou tak mít lepší chuť i konzistenci.

Jak vařit z hub

Při pečení opékejte větší kousky hub v rozpáleném tuku asi 3–5 minut. Takto upravené si zachovají plné aroma a jsou lehce stravitelné. Dušené houby připravujte vždy nakrájené nadrobno. Teplota nesmí přesáhnout 100 ºC. Jen tak zůstanou zachovány minerální látky a aroma. Naprosto dokonalý je houbový guláš, ať už se rozhodnete připravit jej vegetariánský, nebo s vepřovým či krůtím masem. Pokud milujete houby, pravděpodobně nedáte dopustit ani na smažené žampiony. Rozhodnete-li se houby fritovat, obalte kloboučky v těstíčku (v panádě, pivním těstě) a fritujte v horkém tuku při teplotě asi 170 ºC dozlatova. Lze je fritovat i neobalené, ale v tom případě musí být tuk dostatečně horký, aby houby nenasákly olejem. S houbami se ale můžete směle vrhnout i na gril. Před grilováním jen kloboučky potřete česnekem a olejem a několik minut grilujte na roštu. Teprve pak je osolte a opepřete. V alobalu trvá grilování o něco déle, asi 10–20 minut.

Na přípravu smaženice budete potřebovat najemno pokrájenou cibulku. Podívejte se, jak na to >>>

Autor: red, amp