Jak zpracovat houby: Jak je sušit, zamrazit a co uvařit, když přinesete plný košík

26. září 2023 • 00:15

Kam na houby vám sice neporadíme, zato ale perfektně víme, co s nimi udělat, když si jich přinesete domů víc, než potřebujete na smaženici k večeři. Jak houby očistit, usušit a zamrazit a jaké recepty z hub jsou nejlepší? Užijte si tuto lesní pochoutku teď, ale třeba i během zimy, příštího jara nebo léta, zkrátka, kdykoliv se vám zamane.

Jak houby očistit

První, co musíte bezprostředně po návratu z lesa udělat, je houby okamžitě vyndat z košíku a rozložit, aby neležely na sobě. Pak byste se hned měli pustit do jejich čištění a zpracování. Houby by totiž neměly ležet déle než 24 hodin.

Chybou je také nechávat čerstvé houby ležet ve vodě. Přijdete tak o velkou část jejich aroma. Proto je jen očistěte nožíkem, případně otřete papírovým ubrouskem. Pokud nemáte čas houby zpracovávat ještě ten den, kdy je nasbíráte, můžete je uchovávat v chladničce pod navlhčenou utěrkou nebo v propíchaném papírovém sáčku. I tak ale platí, že čím dřív se do zpracování čerstvých hub pustíte, tím lépe.

Uvařte z nich třeba houbovou omáčku>>>

Video se připravuje ...

Jak je sušit

Jedním z nejlepších způsobů, jak houby uchovávat, je sušení. Nic totiž neoceníte víc než pár sušených praváků v zimě do bramboračky nebo kulajdy. Navíc je můžete po usušení i rozemlít a připravit si z nich skvělý prášek, který využijete třeba do italského risotta.

Jak ale houby správně usušit, abyste si je mohli užívat po celý rok? V první řadě musí být houby zdravé, čisté a nepřezrálé. Pak už je jen musíte velmi pečlivě pokrájet ostrým nožem na plátky silné asi čtyři milimetry a rozložit na pečicí papír tak, aby se vzájemně nedotýkaly ani nepřekrývaly. Správně usušené houby se musí lámat. Pokud není vlhké počasí, sušte je několik dní na vzdušném místě. Lepší je to ale v troubě vyhřáté na 50 °C, trvá to asi 5 hodin. Nebo v sušičce, kterou nastavíte na teplotu 40-50 °C. V pevně uzavřené nádobě vám dobře usušené houby vydrží až dva roky. Takto můžete sušit prakticky všechny houby, i když nejlepší jsou samozřejmě hřiby. Výjimku tvoří lišky, které sušením tvrdnou a hořknou. Ty si dejte raději čerstvé, na smetaně. Vhodné na sušení nejsou ani podzimní čirůvky, václavky nebo pýchavky.

Jak zamrazit houby

Houby můžete bez obav uchovávat i v mrazničce. Jednoduše je očistěte, nakrájejte na menší kousky a zhruba tři minuty povařte. To proto, že některé druhy hub zmrazené za syrova mají tendenci hořknout a rychlým povařením se tomu snadno vyhnete. Pak už je jen propláchněte studenou vodou, osušte a dejte do nádob nebo sáčků vhodných k mražení potravin. Po vyndání z mrazáku houby nikdy nerozmrazujte, ale přidejte je do jídla zmrzlé. Budou tak mít lepší chuť i konzistenci.

Jak dlouho se vaří?

Pokud si chcete připravit pokrm z čerstvých hub, nepodceňujte jejich dobu varu. Špatné tepelné zpracování totiž může pokazit celý oběd, v lepším případě způsobí nepříjemné zažívací potíže, některé druhy za syrova mohou přivodit až mírnou otravu. Česká mykologická společnost proto doporučuje všechny čerstvé houby vařit minimálně 20 minut, nejlépe ale alespoň půl hodiny nebo i déle.

Klasikou je houbová smaženice Klasikou je houbová smaženice • Autor: istockphoto.com

Jak a co z nich uvařit 

Při smažení opékejte větší kousky hub v rozpáleném tuku přibližně 10–20 minut. Takto upravené si zachovají plné aroma a jsou lehce stravitelné. Dušené houby připravujte vždy nakrájené nadrobno. Teplota nesmí přesáhnout 100 ºC. Jen tak zůstanou zachovány minerální látky a aroma. Naprosto dokonalý je houbový guláš, ať už se rozhodnete připravit jej vegetariánský, nebo s vepřovým či krůtím masem. Pokud milujete houby, pravděpodobně nedáte dopustit ani na smažené žampiony. Rozhodnete-li se houby fritovat, obalte kloboučky v těstíčku (v panádě, pivním těstě) a fritujte v horkém tuku při teplotě asi 170 ºC dozlatova. Lze je fritovat i neobalené, ale v tom případě musí být tuk dostatečně horký, aby houby nenasákly olejem. S houbami se ale můžete směle vrhnout i na gril. Před grilováním jen kloboučky potřete česnekem a olejem a několik minut grilujte na roštu. Teprve pak je osolte a opepřete. V alobalu trvá grilování o něco déle, asi 10–20 minut.

Video se připravuje ...

Autor: red