Poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři

9. srpna 2017 • 10:05

Čím déle, tím lépe, zní základní pravidlo u pravého domácího vývaru. Chce to zvolit správné maso, dostatek zeleniny a hlavně mít trpělivost. 

Autor: iStock

Hovězí vývar se obvykle připravuje z kostí, ale můžete přidat i maso. Nejčastěji se používá maso z krku, plece, hrudi, oháňky nebo žebra i s masem. Do vývaru patří i zelenina. Mrkev dodá jemně nasládlou chuť a barvu a celer pak znamenité aroma.

Budete potřebovat:

500 g předního hovězího masa s kostí
2 l vody
5 zrnek pepře
1 bobkový list
3 zrnka nového koření
1 cibuli
200 g kořenové zeleniny
1 lžičku soli

Autor: iStock

Pusťte se do práce:

Maso a kosti před přípravou dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Pak vše přemístěte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Vývar přiveďte pomalu k varu a přidejte očištěnou zeleninu a koření. Pak stáhněte plamen na minimum a vývar táhněte několik hodin. Vzniklou pěnu v průběhu vaření odebírejte děrovačkou. Pokud vám při vaření ubylo hodně vody, dolijte ji studenou na původní obsah. Hotový vývar pak sceďte. Můžete ho použít do omáček, připravit polévku nebo ho uskladnit. V takovém případě vývar prudce ochlaďte, vydrží vám v lednici několik dní. Můžete ho dát i do mrazničky, zpracujte ho ale nejpozději do tří měsíců.

Máte rádi tradiční kuchyni? Zkuste husté výživné polévky. Recepty najdete ZDE.

Náš tip:

Pokud vývar přecedíte, a přesto není úplně čistý, vyzkoušejte trik s bílky. Použijte tři, ze kterých ušlehejte tuhý sníh. Dejte ho do studeného vývaru, přiveďte k varu a opět sceďte. Bílek na sebe naváže nečistoty z masa a kostí a zbyde pouze čirý vývar.

 Vyzkoušejte také zeleninový vývar, slepičí vývar nebo vývar z uzeného masa