Jak využít václavky? Udělejte si z nich guláš, falešnou dršťkovou nebo je naložte do octa
Typické podzimní houby václavky poznáte v lese celkem snadno, a když už na ně narazíte, většinou jimi velmi rychle naplníte košík, protože rostou ve velkých trsech. Pokud jste měli to štěstí a našli jich víc, udělejte si z nich výbornou polévku nebo si je naložte do octa.
Václavky jsou typické podzimní houby. Jejich hlavní sezóna začíná až kolem svátku svatého Václava (28. září) a trvá přibližně do konce listopadu. V lese po nich nemusíte moc pátrat, často se vám ukážou samy, a rovnou ve větším počtu. Rostou totiž v hojných trsech, většinou na starých pařezech nebo kmenech odumřelých listnatých stromů. Sbírejte jen kloboučky, nejlépe mladých plodnic. Nožičky se ke zpracování nehodí, protože jsou moc tuhé.
Nejčastěji narazíte v lese na václavku smrkovou, hlíznatou nebo obecnou. Všechny jsou jedlé a chuťově výborné, ale jen po důkladné tepelné úpravě, která trvá nejméně 25-30 minut. Václavky, které jsou jen krátce povařené, grilované nebo smažené, mohou způsobit zažívací potíže, jako je zvracení nebo průjem. Proto se tyto houby nehodí ani k sušení nebo mražení. Dá se z nich ale připravit vynikající guláš, falešná dršťková a mnozí nedají dopustit na václavky naložené ve sladkokyselém nálevu.
Kromě toho, že jsou chutné, jsou václavky i léčivé. Mají celkem významné uplatnění při léčbě plicních a jaterních onemocnění, při posílení trávicího traktu, také zlepšují prokrvení mozku a zrak.
Máte-li václavky, využijte je do některého z následujících receptů:
Václavky s vajíčky
Suroviny:
- 400 g václavek
- 4 vejce
- 100 g uzené slaniny
- 1 velká cibule
- tlučený kmín
- mletý pepř
- sůl
- zelená petrželka na posypání
Postup:
1. Očištěné kloboučky václavek vložte do vroucí osolené vody, povařte je asi 10 minut, slijte, nechte dobře odkapat a nakrájejte na kousky.
2. Slaninu nakrájejte na nudličky, rozškvařte ji v kastrolu, přidejte drobně nakrájenou cibuli a nechte ji zpěnit. Pak přidejte nakrájené kloboučky václavek, okořeňte je tlučeným kmínem a pepřem, osolte a poduste pod pokličkou.
3. Nakonec k houbám přilijte rozkvedlaná osolená vejce a míchejte, dokud vejce neztuhnou. Podávejte posypané nadrobno nasekanou petrželkou a doplněné čerstvým chlebem nebo topinkami.
Falešná dršťková z václavek
Suroviny:
- 4 hrnky václavek nakrájených na silnější plátky
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Václavky povařte 15 minut v osolené vodě, pak je slijte, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.
2. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprašte ji moukou, přidejte mletou papriku a krátce orestujte.
3. Jíšku zalijte částí studeného vývaru a dobře rozmíchejte. Pak přilijte zbylý vývar, přidejte připravené houby, prolisovaný česnek, majoránku a trochu pepře, podle chuti osolte a povařte ještě asi 10 minut.
Guláš z václavek
Suroviny:
- 500 g čerstvých kloboučků mladých václavek
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce kečupu
- asi 300 ml masového vývaru
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- mletá sladká paprika
- sůl
Postup:
1. Kloboučky václavek zalijte vařící vodou, nechte několik minut louhovat, pak vodu slijte a houby nakrájejte na menší kousky.
2. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a za stálého míchání je osmahněte. Přidejte houby, osolte je, okmínujte, ochuťte mletou paprikou a duste pod pokličkou nejméně 20 minut.
3. Kastrol odkryjte a nechte odpařit všechnu šťávu. Houby zaprašte hladkou moukou, promíchejte, přidejte kečup a po troškách studený vývar a za opatrného míchání povařte asi 10 minut. Podávejte s bramborem, chlebem nebo bílým pečivem.
Nakládané václavky
Suroviny:
- 500 g václavek (jen hlavičky)
- česnek
- cibule
Na předvaření:
- 2 litry vody
- 2 zarovnané lžíce soli
- 20 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
Na lák:
- 600 ml vody
- 200 ml octa
- 60 g cukru
- 20 g soli
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 hřebíčky
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- 1/2 lžičky semínek koriandru
Postup:
1. Václavky očistěte, menší kloboučky nechte v celku, větší můžete podle potřeby nakrájet a vložte je do hrnce s osolenou vodou a kořením. Houby musí být zcela ponořené. Přiveďte je k varu a vařte asi 20–25 minut. Během varu sbírejte z povrchu vznikající pěnu.
2. Mezitím si připravte lák. Všechny suroviny v hrnci přiveďte k varu a vařte po dobu asi 5 minut.
3. Houby slijte přes sítko, prolijte studenou vodou a nechte okapat. Pokud vám vadí „sliz“, který se po naložení na houbách objeví, propláchněte je ještě několikrát. Pak je rozdělte do sklenic, do každé přidejte stroužek česneku a měsíček cibule a zalijte ještě horkým nálevem. Pokud máte raději pikantnější pokrmy, přidejte ještě kousek feferonky.
4. Sklenice zavíčkujte a sterilujte alespoň 30 minut při teplotě 80 °C. Po vychladnutí je uložte na tmavší a chladné místo a nechte 3-4 týdny odležet.