Jak využít václavky? Udělejte si z nich guláš, falešnou dršťkovou nebo je naložte do octa

5. listopadu 2023 • 00:16

Typické podzimní houby václavky poznáte v lese celkem snadno, a když už na ně narazíte, většinou jimi velmi rychle naplníte košík, protože rostou ve velkých trsech. Pokud jste měli to štěstí a našli jich víc, udělejte si z nich výbornou polévku nebo si je naložte do octa.

Václavky jsou typické podzimní houby. Jejich hlavní sezóna začíná až kolem svátku svatého Václava (28. září) a trvá přibližně do konce listopadu. V lese po nich nemusíte moc pátrat, často se vám ukážou samy, a rovnou ve větším počtu. Rostou totiž v hojných trsech, většinou na starých pařezech nebo kmenech odumřelých listnatých stromů. Sbírejte jen kloboučky, nejlépe mladých plodnic. Nožičky se ke zpracování nehodí, protože jsou moc tuhé.

Video se připravuje ...

Nejčastěji narazíte v lese na václavku smrkovou, hlíznatou nebo obecnou. Všechny jsou jedlé a chuťově výborné, ale jen po důkladné tepelné úpravě, která trvá nejméně 25-30 minut. Václavky, které jsou jen krátce povařené, grilované nebo smažené, mohou způsobit zažívací potíže, jako je zvracení nebo průjem. Proto se tyto houby nehodí ani k sušení nebo mražení. Dá se z nich ale připravit vynikající guláš, falešná dršťková a mnozí nedají dopustit na václavky naložené ve sladkokyselém nálevu.

Václavka smrková Václavka smrková • Autor: iStock

Kromě toho, že jsou chutné, jsou václavky i léčivé. Mají celkem významné uplatnění při léčbě plicních a jaterních onemocnění, při posílení trávicího traktu, také zlepšují prokrvení mozku a zrak. 

Máte-li václavky, využijte je do některého z následujících receptů:

Václavky s vajíčky

Smaženice s václavkami Smaženice s václavkami • Autor: profimedia.cz

Suroviny:

  • 400 g václavek
  • 4 vejce
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 velká cibule
  • tlučený kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • zelená petrželka na posypání

Postup:

1. Očištěné kloboučky václavek vložte do vroucí osolené vody, povařte je asi 10 minut, slijte, nechte dobře odkapat a nakrájejte na kousky.

2. Slaninu nakrájejte na nudličky, rozškvařte ji v kastrolu, přidejte drobně nakrájenou cibuli a nechte ji zpěnit. Pak přidejte nakrájené kloboučky václavek, okořeňte je tlučeným kmínem a pepřem, osolte a poduste pod pokličkou. 

3. Nakonec k houbám přilijte rozkvedlaná osolená vejce a míchejte, dokud vejce neztuhnou. Podávejte posypané nadrobno nasekanou petrželkou a doplněné čerstvým chlebem nebo topinkami.

Falešná dršťková z václavek

Suroviny:

  • 4 hrnky václavek nakrájených na silnější plátky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Václavky povařte 15 minut v osolené vodě, pak je slijte, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.

2.  V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprašte ji moukou, přidejte mletou papriku a krátce orestujte.

3. Jíšku zalijte částí studeného vývaru a dobře rozmíchejte. Pak přilijte zbylý vývar, přidejte připravené houby, prolisovaný česnek, majoránku a trochu pepře, podle chuti osolte a povařte ještě asi 10 minut. 

Guláš z václavek

Suroviny:

  • 500 g čerstvých kloboučků mladých václavek
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kečupu
  • asi 300 ml masového vývaru
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • mletá sladká paprika
  • sůl

Postup:

1. Kloboučky václavek zalijte vařící vodou, nechte několik minut louhovat, pak vodu slijte a houby nakrájejte na menší kousky.

2. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a za stálého míchání je osmahněte. Přidejte houby, osolte je, okmínujte, ochuťte mletou paprikou a duste pod pokličkou nejméně 20 minut.

3. Kastrol odkryjte a nechte odpařit všechnu šťávu. Houby zaprašte hladkou moukou, promíchejte, přidejte kečup a po troškách studený vývar a za opatrného míchání povařte asi 10 minut. Podávejte s bramborem, chlebem nebo bílým pečivem.

Nakládané václavky

Václavky jsou výborné naložené v octě Václavky jsou výborné naložené v octě • Autor: iStock

Suroviny:

  • 500 g václavek (jen hlavičky)
  • česnek
  • cibule

Na předvaření:

  • 2 litry vody
  • 2 zarovnané lžíce soli
  • 20 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy

Na lák:

  • 600 ml vody
  • 200 ml octa
  • 60 g cukru
  • 20 g soli
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky semínek koriandru

Postup:

1. Václavky očistěte, menší kloboučky nechte v celku, větší můžete podle potřeby nakrájet a vložte je do hrnce s osolenou vodou a kořením. Houby musí být zcela ponořené. Přiveďte je k varu a vařte asi 20–25 minut. Během varu sbírejte z povrchu vznikající pěnu.

2. Mezitím si připravte lák. Všechny suroviny v hrnci přiveďte k varu a vařte po dobu asi 5 minut.

3. Houby slijte přes sítko, prolijte studenou vodou a nechte okapat. Pokud vám vadí „sliz“, který se po naložení na houbách objeví, propláchněte je ještě několikrát. Pak je rozdělte do sklenic, do každé přidejte stroužek česneku a měsíček cibule a zalijte ještě horkým nálevem. Pokud máte raději pikantnější pokrmy, přidejte ještě kousek feferonky.

4. Sklenice zavíčkujte a sterilujte alespoň 30 minut při teplotě 80 °C.  Po vychladnutí je uložte na tmavší a chladné místo a nechte 3-4 týdny odležet.

Video se připravuje ...

Autor: AK