Zavařte si houby do zásoby: Známe nejlepší recept, který si zamilujete

19. října 2024 • 04:59

Na houbařských úlovcích si nemusíte pochutnávat jen během sezony. Jestli jich máte opravdu hodně, usušte je nebo si je zavařte do zásoby. Houbovou delikatesu pak v zimě zaručeně oceníte. Zavařování hub není nic složitého a zvládne to každý. Důležité je mít recept na dobrý nálev. A ten my pro vás máme!

Tipy, jak na ty nejlepší zavařené houby!

  • Myslete na to, že zavařovat i sušit byste měli pouze mladé, pevné a zdravé houby, nikoli ty červivé nebo napadené plísní. Houby se rychle kazí, proto byste je měli zavařit nejpozději do druhého dne od nasbírání.
  • zavařování jsou ideální hřiby, lišky, václavky, žampiony, klouzky, křemenáče, kozáky, ryzce, hlíva ústřičná i některé druhy čirůvek. Malé kloboučky můžete nechat v celku, větší překrájejte. 
  • Dodržujte celý postup zavařování poctivě, jen tak vám houby dlouho vydrží.
  • Čerstvě zavařené houby byste měli nechat alespoň 3 týdny odležet na chladném a temném místě.
  • Nálev můžete ozvláštnit česnekem, chilli papričkou, feferonkami.
  • Houby můžete zavařovat i společně se zeleninou a bylinkami. Vhodná je mrkev, hlavičky malých cibulek, paprika, feferonky, zázvor. Z bylinek pak kopr, estragon, saturejka… a samozřejmě by nemělo chybět ani koření, které si přidejte podle vlastní chuti a povařte v nálevu (hořčičné semínko, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián, hodí se i hřebíček, koriandr či jalovec).

Video se připravuje ...

Základní recept na nálev

Suroviny:

  • 1,5 litru vody
  • 3 dl octa
  • 70 g krupicového cukru 
  • špetka soli
  • koření podle vlastní chuti

Postup:

1. Nejprve si důkladně očistěte houby a nakrájejte je. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, osolte ji (na 1 l vody přidejte 20 g soli), přidejte houby a nechte je 3–5 minut povařit. 

2. Mezitím si připravte nálev – všechny uvedené ingredience dejte do jednoho hrnce a 5 minut povařte. Po odstavení vyčkejte, dokud nálev zcela nevychladne.

3. Povařené houby slijte, propláchněte studenou vodou (tím je zbavíte větší části slizu) a nechte okapat. Pak je rozdělte do čistých skleniček a zalijte studeným sladkokyselým nálevem.

4. Skleničky dobře uzavřete a sterilujte 20–30 minut při 80 °C. 

Jak zavařené houby využít?

Zavařené houby využijete jako doplněk k nejrůznějším pokrmům. Skvěle se hodí k masu, do salátů, polévek i omáček, ale báječně chutnají i jen tak samotné. 

Video se připravuje ...

Autor: red