Zavařte si houby do zásoby: Známe nejlepší recept, který si zamilujete

17. září 2022 • 12:00

Na houbařských úlovcích si nemusíte pochutnávat jen během sezóny. Do zásoby si je můžete usušit nebo zavařit. Houbovou delikatesu pak v zimě zaručeně oceníte. S našimi tipy zjistíte, že zavařování hub není nic složitého a zvládne to zkrátka každý!

Tipy, jak na ty nejlepší zavařené houby!

  • Myslete na to, že zavařovat i sušit byste měli pouze čerstvé a hezké houby, nikoliv ty červivé nebo napadené plísní. Odříznutí plesnivého kousku také nepomůže, jelikož je plíseň rozšířena už do celého kusu.
  • zavařování jsou ideální hřiby, lišky, václavky, žampiony nebo třeba ryzce.
  • Dodržujte celý postup zavařování poctivě, jen tak vám houby dlouho vydrží.
  • Před ukládáním do sklenice houby osušte.
  • Čerstvě zavařené houby byste měli nechat alespoň 3 týdny v chladném a temném místě.
  • Nálev můžete ozvláštnit česnekem, chilli papričkou nebo feferonkami.

Video se připravuje ...

Recept

Suroviny:

  • 1,5 litru vody
  • 3 dl octa
  • 70 g cukru krystal
  • špetka soli

Postup:

1. Nejprve si důkladně očistěte houby a nakrájejte je. Osolenou vodu přiveďte k varu a houby cca 5 minut povařte.

2. Mezitím si připravte nálev – všechny ingredience dejte do jednoho hrnce a opět cca 5 minut povařte. Po odstavení vyčkejte, dokud nálev zcela nevychladne.

3. Připravené houby dejte do sklenice a zalijte studeným sladkokyselým nálevem.

4. Poté sklenice zavařte obvyklým způsobem.

Jak zavařené houby využít?

Zavařené houby využijete jako doplněk k nejrůznějším pokrmům. Skvěle se hodí k masu, do salátů, polévek i omáček, ale báječně chutnají i jen tak samotné. 

Video se připravuje ...

Autor: DF