Zavařte si houby do zásoby: Známe nejlepší recept, který si zamilujete
Na houbařských úlovcích si nemusíte pochutnávat jen během sezony. Jestli jich máte opravdu hodně, usušte je nebo si je zavařte do zásoby. Houbovou delikatesu pak v zimě zaručeně oceníte. Zavařování hub není nic složitého a zvládne to každý. Důležité je mít recept na dobrý nálev. A ten my pro vás máme!
Tipy, jak na ty nejlepší zavařené houby!
- Myslete na to, že zavařovat i sušit byste měli pouze mladé, pevné a zdravé houby, nikoli ty červivé nebo napadené plísní. Houby se rychle kazí, proto byste je měli zavařit nejpozději do druhého dne od nasbírání.
- K zavařování jsou ideální hřiby, lišky, václavky, žampiony, klouzky, křemenáče, kozáky, ryzce, hlíva ústřičná i některé druhy čirůvek. Malé kloboučky můžete nechat v celku, větší překrájejte.
- Dodržujte celý postup zavařování poctivě, jen tak vám houby dlouho vydrží.
- Čerstvě zavařené houby byste měli nechat alespoň 3 týdny odležet na chladném a temném místě.
- Nálev můžete ozvláštnit česnekem, chilli papričkou, feferonkami.
- Houby můžete zavařovat i společně se zeleninou a bylinkami. Vhodná je mrkev, hlavičky malých cibulek, paprika, feferonky, zázvor. Z bylinek pak kopr, estragon, saturejka… a samozřejmě by nemělo chybět ani koření, které si přidejte podle vlastní chuti a povařte v nálevu (hořčičné semínko, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián, hodí se i hřebíček, koriandr či jalovec).
Základní recept na nálev
Suroviny:
- 1,5 litru vody
- 3 dl octa
- 70 g krupicového cukru
- špetka soli
- koření podle vlastní chuti
Postup:
1. Nejprve si důkladně očistěte houby a nakrájejte je. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, osolte ji (na 1 l vody přidejte 20 g soli), přidejte houby a nechte je 3–5 minut povařit.
2. Mezitím si připravte nálev – všechny uvedené ingredience dejte do jednoho hrnce a 5 minut povařte. Po odstavení vyčkejte, dokud nálev zcela nevychladne.
3. Povařené houby slijte, propláchněte studenou vodou (tím je zbavíte větší části slizu) a nechte okapat. Pak je rozdělte do čistých skleniček a zalijte studeným sladkokyselým nálevem.
4. Skleničky dobře uzavřete a sterilujte 20–30 minut při 80 °C.
Jak zavařené houby využít?
Zavařené houby využijete jako doplněk k nejrůznějším pokrmům. Skvěle se hodí k masu, do salátů, polévek i omáček, ale báječně chutnají i jen tak samotné.