Zavařte si houby do zásoby: Známe nejlepší recept, který si zamilujete
Na houbařských úlovcích si nemusíte pochutnávat jen během sezóny. Do zásoby si je můžete usušit nebo zavařit. Houbovou delikatesu pak v zimě zaručeně oceníte. S našimi tipy zjistíte, že zavařování hub není nic složitého a zvládne to zkrátka každý!
Tipy, jak na ty nejlepší zavařené houby!
- Myslete na to, že zavařovat i sušit byste měli pouze čerstvé a hezké houby, nikoliv ty červivé nebo napadené plísní. Odříznutí plesnivého kousku také nepomůže, jelikož je plíseň rozšířena už do celého kusu.
- K zavařování jsou ideální hřiby, lišky, václavky, žampiony nebo třeba ryzce.
- Dodržujte celý postup zavařování poctivě, jen tak vám houby dlouho vydrží.
- Před ukládáním do sklenice houby osušte.
- Čerstvě zavařené houby byste měli nechat alespoň 3 týdny v chladném a temném místě.
- Nálev můžete ozvláštnit česnekem, chilli papričkou nebo feferonkami.
Recept
Suroviny:
- 1,5 litru vody
- 3 dl octa
- 70 g cukru krystal
- špetka soli
Postup:
1. Nejprve si důkladně očistěte houby a nakrájejte je. Osolenou vodu přiveďte k varu a houby cca 5 minut povařte.
2. Mezitím si připravte nálev – všechny ingredience dejte do jednoho hrnce a opět cca 5 minut povařte. Po odstavení vyčkejte, dokud nálev zcela nevychladne.
3. Připravené houby dejte do sklenice a zalijte studeným sladkokyselým nálevem.
4. Poté sklenice zavařte obvyklým způsobem.
Jak zavařené houby využít?
Zavařené houby využijete jako doplněk k nejrůznějším pokrmům. Skvěle se hodí k masu, do salátů, polévek i omáček, ale báječně chutnají i jen tak samotné.