Koprová omáčka, voňavá kulajda a další recepty. Kopr je tady!

21. června 2018 • 00:00

Máte na zahrádce kopr? Zpravidla ho přidáváme k nakládaným okurkám, ale využití této aromatické bylinky je mnohem širší. Dokonale provoní omáčky, dipy a dresinky, báječně chutná v kombinaci s rybami a neobejde se bez něj ani letní klasika v podobě koprové omáčky. Jaké jsou účinky aromatického kopru a jak s ním v kuchyni kouzlit?

Kopr vonný je tradiční bylinka v našich zahradách, jeho využití v kuchyni je velmi rozmanité. Konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

Koprovka a kulajda

Bez natě se neobejde tolik oblíbená koprová omáčka. Hubnete do plavek a chcete vyzkoušet lehčí variantu této typicky letní omáčky? Zkuste jednoduchou koprovou omáčku z mléka a pokud kopr milujete, určitě byste měli alespoň jednou za sezonu uvařit kulajdu s čerstvým koprem. 

Nálev na okurky

Koprem s výraznou aromatickou vůní lze ochutit řadu pokrmů a dát jim ten pravý letní šmak a výhodou je, že ho zpracujete prakticky beze zbytku. Semena využijte na zavařování nakládaných okurek, k nakládání zelí nebo jiné zeleniny.

Tzatziki a bramborový salát

Zkusit můžete i méně obvyklé kombinace. Nasekejte nať do svěžího bramborového salátu s okurkou a koprem, přidejte nať do jogurtového nebo smetanového dipu k masu nebo jí posypejte grilované maso nebo rybu. Skvěle chutná například s lososem. Bez kopru se také neobejdou pravé řecké tzatziki.

Jak zamrazit kopr

Výhodou kopru je, že se dá velmi snadno uchovat. Můžete ho jednoduše zavařit nebo usušit, ale nejjednodušším způsobem je jeho zamrazení. Abyste nepřišli o cenné aromatické látky, je nejlepší ho zamrazit v olivovém oleji nebo nálevu jako ledové kostky, které vytvoříte v tvořítkách na led. Ty přendejte do krabiček nebo pytlíků a v případě potřeby pak kostky jen rozmrazíte. 

Kopr a jeho účinky

Čerstvá nať kopru obsahuje vitamin C, vitamin A, vápník, vlákninu a třísloviny. Semena jsou nadupaná éterickými oleji a minerály, konkrétně fosforem, křemíkem, železem. Nejdůležitějšími látkami, které mají velký vliv na naše zdraví, jsou monoterpeny a flanovoidy. Monoterpeny slouží k aktivaci enzymů v našem těle, flavonoidy podporují regeneraci a zpevňování cév a pravděpodobně mohou příznivě působit preventivně proti rozvoji nádorových onemocnění.

Kopr se už odpradávna využívá v přírodním léčitelství pro léčbu a zklidnění trávicího traktu. Blahodárně působí proti nadýmání, plynatosti a při dalších trávicích obtížích. Odvar z natě kopru podporuje také tvorbu mateřského mléka a semena se zas přidávají do čajů určených na nemoci močového ústrojí. 

Chystáte se s koprem přeci jen zavařovat okurky? Na osvědčené recepty na nakládačky se mrkněte ZDE >>>

Autor: Tereza Langmajerová, KF