Koprová omáčka, voňavá kulajda a další recepty. Kopr je tady!

18. června 2019 • 00:00

Máte na zahrádce kopr? Zpravidla ho přidáváme k nakládaným okurkám, ale využití této aromatické bylinky je mnohem širší. Dokonale provoní omáčky, dipy a dresinky, báječně chutná v kombinaci s rybami a neobejde se bez něj ani letní klasika v podobě koprové omáčky. Jaké jsou účinky aromatického kopru a jak s ním v kuchyni kouzlit?

Kopr vonný je tradiční bylinka v našich zahradách, jeho využití v kuchyni je velmi rozmanité. Konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

Video se připravuje ...

Poctivá koprová omáčka i kulajda

Asi žádné jiné jídlo vám nepřipomene dětství na chatě nebo u babičky, horké letní dny a nicnedělání jako právě koprovka. Základem je silný hovězí vývar a poctivá smetana. Jako přílohu zvolte místo kynutého knedlíku nové brambory a klasické vejce natvrdo nahraďte aktuálním gastronomickým trendem  zastřeným vejcem s dokonale tekutým žloutkem. Hubnete-li do plavek, vyzkoušejte lehčí variantu této typicky letní omáčky, jednoduchou koprovou omáčku z mléka. A když už v tom zpracovávání aromatického kopru budete, nezapomeňte na kulajdu s čerstvým koprem. Alespoň jednou za sezonu.

Tzatziki z Mediteránu

Řecké tzaziki se v českých domácnostech celkem obstojně zabydlely. Vyzkoušejte kofty z mletého masa v pita chlebu s tzatziki. A aby voněly létem ještě víc, rozpalte gril a maso připravte na něm. Nebo ugrilujte z vepřové krkovice šťavnaté souvlaki s tzatziki s voňavou mátou.

Brambory a kopr: silná dvojka

Brambory a kopr tvoří dohromady silnou dvojku. Ochutnejte originální bramborový salát s koprem a křupavou slaninkou. S vařeným vejcem bude skvělý jako lehká večeře i oběd do krabičky. Tuhle trojkombinaci můžete uplatnit také v receptu na mačkané brambory, které mají dokonale křupavou kůrčičku a s čerstvým koprem si je zamilujete vy i zbytek rodiny.

Nálev na okurky

Koprem s výraznou aromatickou vůní lze ochutit řadu receptů a dát jim ten pravý letní šmak a výhodou je, že ho zpracujete prakticky beze zbytku. Semena využijte na zavařování nakládaných okurek, k nakládání zelí nebo jiné zeleniny.

Koprové pesto

Přemýšlíte, jak nejlépe uchovat čerstvý kopr, kterého máte plnou zahradu, jinak? Zkuste letos originální koprové pesto s vlašskými ořechy. V lednici vydrží dlouho a použít ho můžete do salátu, na brambory i do marinády na lososa nebo maso. 

Jak zamrazit kopr

Kopr můžete jednoduše také zavařit nebo usušit, ale nejjednodušším způsobem je jeho zamrazení. Abyste nepřišli o cenné aromatické látky, je nejlepší ho zamrazit v olivovém oleji nebo nálevu jako ledové kostky, které vytvoříte v tvořítkách na led. Ty přendejte do krabiček nebo pytlíků a v případě potřeby pak kostky jen rozmrazíte. 

Kopr a jeho účinky

Čerstvá nať kopru obsahuje vitamin C, vitamin A, vápník, vlákninu a třísloviny. Semena jsou voňavá díky obsahu éterických olejů, obsahují malé množství minerálních látek, konkrétně fosfor, křemík nebo železo. Kopr obsahuje také cenné monoterpeny a flanovoidy. Monoterpeny slouží k aktivaci enzymů v našem těle, flavonoidy podporují regeneraci a zpevňování cév a pravděpodobně mohou působit preventivně proti rozvoji nádorových onemocnění. Díky svému složení se kopr už od pradávna využívá v přírodním léčitelství pro léčbu a zklidnění trávicího traktu. Blahodárně působí proti nadýmání, plynatosti a při dalších trávicích obtížích. Odvar z natě kopru podporuje také tvorbu mateřského mléka a semena se zas přidávají do čajů určených na nemoci močového ústrojí. 

Chystáte se s koprem přeci jen zavařovat okurky? Na osvědčené recepty na nakládačky se mrkněte ZDE >>>

Autor: red