Houbová smaženice 6x jinak: Udělejte ji klasicky, po maďarsku, ostravsku nebo s masem

16. září 2022 • 00:00

Když si přinesete z lesa plný košík hub nebo ještě víc, vyplatí se mít v zásobě recepty, jak je co nejlépe zpracovat. Jedním z těch nejlepších je houbová smaženice – klasika, která se dá připravit na mnoho způsobů. Abyste si ji ale opravdu vychutnali a nebylo vám po ní těžko, je důležité dodržet správný postup přípravy.

Houbová smaženice je jednoduchá, a protože jsou jejím základem hlavně houby, můžete jich takto chutně spotřebovat hodně najednou. Když zapátráte ve starších kuchařkách, možná objevíte informaci, že smaženice se má připravovat alespoň z 10 různých druhů hub. I když přijdete z lesa s méně pestrým úlovkem, vůbec to nevadí. Důležité je použít houby, které jsou mladé, zdravé a pevné, například hříbky, klouzky, holubinky nebo lišky. Měkčí houby jako babky nebo ty, které jsou přerostlé či nasáklé vodou, raději vynechte. Smaženice by pak byla rozbředlá. I když i to se dá napravit pomocí jednoho triku, který vám prozradíme níže.

Podívejte se na klasický recept na smaženici, která se dá případně udělat i ze žampionů >>>

Video se připravuje ...

 

Aby vám nebylo těžko

Důležité je houby dostatečně tepelně upravit (přibližně 20 minut). Podle některých receptů se mají předem krátce povařit v osolené vodě. To je nutné u tužších hub, například václavek. Jinak úplně postačí, když houby dostatečně orestujete na oleji, másle nebo sádle. Nakrájené houby krátce opečte na rozehřátém tuku a přiklopte pokličkou, aby pustily tekutinu (můžete je i lehce podlít). Pokličku pak odstraňte, tekutinu nechte zcela vydusit a houby znovu lehce orestujte. Díky tomu budou houby stravitelnější a zároveň zůstanou lehce křupavé. 

Aby nebyla rozbředlá

Když budete připravovat smaženici z měkčích hub nebo těch, které jste nasbírali po dešti, zkuste trik, který používaly naše babičky, a vmíchejte do smaženice trochu krupice. Ta houby hezky zahustí a smaženice nebude mazlavá. 

Aby nebyla vysušená

Než přidáte k houbám vejce, rozšlehejte je a osolte. Také stáhněte trochu teplotu, vajíčka by se měla srážet pozvolna. A co je hlavní – odstavte smaženici z plotny ve chvíli, kdy jsou vajíčka ještě lehce tekutá. Kdyste je nechali úplně srazit, budou nakonec vysušená, protože se díky zbytkovému teplu z rozpálené pánve dodělávají ještě asi minutu po odstavení. 

Aby vám víc chutnala

Smaženici si samozřejmě nemusíte připravovat jen podle klasického receptu z hub a vajec. Klidně si ji něčím vylepšete, například slaninou, dobrým špekem, klobásou, zeleninou (například mraženým hráškem) nebo bylinkami.

Zkuste třeba tyto recepty:

Klasická houbová smaženice s vejci

Smaženice se sýrem

Ostravská smaženice s klobásou 

Co budete potřebovat:

  • 1 střední cibuli
  • 4 lžíce oleje
  • kmín
  • 300 g čerstvých hub
  • 2 nožičky ostravské klobásy
  • 8 vajec
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Jemně nakrájenou cibuli nechte zesklovatět spolu s kmínem na rozehřátém oleji. Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a očištěné houby nakrájené na plátky a za stálého míchání opečte.

2. Přilijte rozkvedlaná osolená vejce a za stálého míchání je nechte srazit. Smaženici dosolte, opepřete, posypte pažitkou nebo petrželkou a podávejte s topinkami nebo toasty.

Maďarská smaženice

Co budete potřebovat:

  • 300 g čerstvých hub (křehkých druhů – žampionů, hříbků…) 
  • 1–2 barevné papriky
  • několik chilli papriček (podle chuti)
  • 50 g másla
  • 6 vajec
  • sůl a mletou papriku

Postup:

1. Houby a papriky očistěte, houby nakrájejte na plátky, papriky na nudličky. Chilli papričky nakrájejte podélně také na nudličky (pokud nechcete mít smaženici příliš pálivou, nejdříve z nich odstraňte semínka a vnitřní přepážky). 

2. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte houby, papriky a chilli papričky a za stálého míchání vše opečte. Do pánve přilijte rozkvedlaná osolená vejce a nechte je za stálého míchání srazit. Smaženici dochuťte solí a mletou paprikou a ihned podávejte. Skvělá je s chlebem namazaným máslem a posypaným pažitkou nebo mladou cibulkou. 

Židovská smaženice

Co budete potřebovat:

  • 200 g čerstvých hub
  • 200 g ve slupce uvařených brambor
  • 4 lžíce oleje
  • 1 střední cibuli 
  • 10 stroužků česneku
  • 8 vajec
  • mletý kmín
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Houby očistěte, uvařené vychladlé brambory oloupejte, obojí nakrájejte na kousky a dejte do pánve s rozehřátým olejem. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a česnek a vše za stálého míchání opečte.

2. Přidejte kmín a rozkvedlaná osolená vejce a stále míchejte, dokud se vejce nesrazí. Smaženici dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte. 

A pokud milujete kromě hub i dobré maso, vyzkoušejte tento recept pro fanšmekry:

Vepřová panenka plněná smaženicí 

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých hub
  • 1 lžíci másla
  • špetku kmínu
  • 5 vajec
  • sůl a mletý pepř
  • 500 g vepřové panenky
  • olej 

Postup:

1. Očištěné a na plátky nakrájené houby dejte do pánve s rozehřátým máslem, okmínujte, osolte a na mírném ohni poduste doměkka. Přilijte rozšlehaná osolená vejce a za stálého míchání je nechte zhoustnout. Hotovou smaženici odstavte z ohně.

2. Vepřovou panenku omyjte, osušte, po celé délce ji nakrojte a rozevřete na plát. Lehce ho rozklepejte, osolte, opepřete a potřete houbovou smaženicí. Plát zaviňte do rolády, převažte nití, aby se roláda nerozevírala a držela tvar, přeložte ji do pekáčku a potřeme olejem. Roládu podlijte trochou vody, vložte do trouby vyhřáté na 180–200 °C a upečte doměkka. Během pečení roládu podle potřeby podlévejte horkou vodou a přelévejte výpekem.

3. Hotovou roládu zbavte nitě, nakrájejte na plátky a podávejte teplou s různě upravenými bramborami nebo studenou s čerstvým pečivem.

Houbová smaženice de luxe podle Koko >>>

Autor: AK