Houbová smaženice 6x jinak: Udělejte ji klasicky, po maďarsku, ostravsku nebo s masem
Když si přinesete z lesa plný košík hub nebo ještě víc, vyplatí se mít v zásobě recepty, jak je co nejlépe zpracovat. Jedním z těch nejlepších je houbová smaženice – klasika, která se dá připravit na mnoho způsobů. Abyste si ji ale opravdu vychutnali a nebylo vám po ní těžko, je důležité dodržet správný postup přípravy.
Houbová smaženice je jednoduchá, a protože jsou jejím základem hlavně houby, můžete jich takto chutně spotřebovat hodně najednou. Když zapátráte ve starších kuchařkách, možná objevíte informaci, že smaženice se má připravovat alespoň z 10 různých druhů hub. I když přijdete z lesa s méně pestrým úlovkem, vůbec to nevadí. Důležité je použít houby, které jsou mladé, zdravé a pevné, například hříbky, klouzky, holubinky nebo lišky. Měkčí houby jako babky nebo ty, které jsou přerostlé či nasáklé vodou, raději vynechte. Smaženice by pak byla rozbředlá. I když i to se dá napravit pomocí jednoho triku, který vám prozradíme níže.
Podívejte se na klasický recept na smaženici, která se dá případně udělat i ze žampionů >>>
Jak vařit houby, aby byly co nejchutnější?
Důležité je houby dostatečně tepelně upravit - přibližně 20 minut. Podle některých receptů se mají předem krátce povařit v osolené vodě. To je nutné u tužších hub, například václavek. Jinak úplně postačí, když houby dostatečně orestujete na oleji, másle nebo sádle. Nakrájené houby krátce opečte na rozehřátém tuku a přiklopte pokličkou, aby pustily tekutinu (můžete je i lehce podlít). Pokličku pak odstraňte, tekutinu nechte zcela vydusit a houby znovu lehce orestujte. Díky tomu budou houby stravitelnější a zároveň zůstanou lehce křupavé.
Tipy a triky, jak na tu nejlepší smaženici
Když budete připravovat smaženici z měkčích hub nebo těch, které jste nasbírali po dešti, zkuste trik, který používaly naše babičky, a vmíchejte do smaženice trochu krupice. Ta houby hezky zahustí a smaženice nebude mazlavá.
Než přidáte k houbám vejce, rozšlehejte je a osolte. Také stáhněte trochu teplotu, vajíčka by se měla srážet pozvolna. A co je hlavní – odstavte smaženici z plotny ve chvíli, kdy jsou vajíčka ještě lehce tekutá. Kdybyste je nechali úplně srazit, budou nakonec vysušená, protože se díky zbytkovému teplu z rozpálené pánve dodělávají ještě asi minutu po odstavení.
Smaženice s vejci na šest způsobů
Smaženici si samozřejmě nemusíte připravovat jen podle klasického receptu z hub a vajec. Klidně si ji něčím vylepšete, například slaninou, dobrým špekem, klobásou, zeleninou (například mraženým hráškem) nebo bylinkami.
Zkuste třeba tyto recepty:
Klasická houbová smaženice s vejci
Smaženice se sýrem
Ostravská smaženice s klobásou
Co budete potřebovat:
- 1 střední cibuli
- 4 lžíce oleje
- kmín
- 300 g čerstvých hub
- 2 nožičky ostravské klobásy
- 8 vajec
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Jemně nakrájenou cibuli nechte zesklovatět spolu s kmínem na rozehřátém oleji. Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a očištěné houby nakrájené na plátky a za stálého míchání opečte.
2. Přilijte rozkvedlaná osolená vejce a za stálého míchání je nechte srazit. Smaženici dosolte, opepřete, posypte pažitkou nebo petrželkou a podávejte s topinkami nebo toasty.
Maďarská smaženice
Co budete potřebovat:
- 300 g čerstvých hub (křehkých druhů – žampionů, hříbků…)
- 1–2 barevné papriky
- několik chilli papriček (podle chuti)
- 50 g másla
- 6 vajec
- sůl a mletou papriku
Postup:
1. Houby a papriky očistěte, houby nakrájejte na plátky, papriky na nudličky. Chilli papričky nakrájejte podélně také na nudličky (pokud nechcete mít smaženici příliš pálivou, nejdříve z nich odstraňte semínka a vnitřní přepážky).
2. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte houby, papriky a chilli papričky a za stálého míchání vše opečte. Do pánve přilijte rozkvedlaná osolená vejce a nechte je za stálého míchání srazit. Smaženici dochuťte solí a mletou paprikou a ihned podávejte. Skvělá je s chlebem namazaným máslem a posypaným pažitkou nebo mladou cibulkou.
Židovská smaženice
Co budete potřebovat:
- 200 g čerstvých hub
- 200 g ve slupce uvařených brambor
- 4 lžíce oleje
- 1 střední cibuli
- 10 stroužků česneku
- 8 vajec
- mletý kmín
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Houby očistěte, uvařené vychladlé brambory oloupejte, obojí nakrájejte na kousky a dejte do pánve s rozehřátým olejem. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a česnek a vše za stálého míchání opečte.
2. Přidejte kmín a rozkvedlaná osolená vejce a stále míchejte, dokud se vejce nesrazí. Smaženici dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.
A pokud milujete kromě hub i dobré maso, vyzkoušejte tento recept pro fanšmekry:
Vepřová panenka plněná smaženicí
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých hub
- 1 lžíci másla
- špetku kmínu
- 5 vajec
- sůl a mletý pepř
- 500 g vepřové panenky
- olej
Postup:
1. Očištěné a na plátky nakrájené houby dejte do pánve s rozehřátým máslem, okmínujte, osolte a na mírném ohni poduste doměkka. Přilijte rozšlehaná osolená vejce a za stálého míchání je nechte zhoustnout. Hotovou smaženici odstavte z ohně.
2. Vepřovou panenku omyjte, osušte, po celé délce ji nakrojte a rozevřete na plát. Lehce ho rozklepejte, osolte, opepřete a potřete houbovou smaženicí. Plát zaviňte do rolády, převažte nití, aby se roláda nerozevírala a držela tvar, přeložte ji do pekáčku a potřeme olejem. Roládu podlijte trochou vody, vložte do trouby vyhřáté na 180–200 °C a upečte doměkka. Během pečení roládu podle potřeby podlévejte horkou vodou a přelévejte výpekem.
3. Hotovou roládu zbavte nitě, nakrájejte na plátky a podávejte teplou s různě upravenými bramborami nebo studenou s čerstvým pečivem.
Uvařte si i výbornou houbovou omáčku>>>