10 receptů na ty nejlepší houbové polévky: Uvařte si poctivou a hustou kulajdu, liškajdu nebo falešnou dršťkovku z hlívy

9. srpna 2022 • 00:00

Mezi polévkami patří ty z hub k nejoblíbenějším. Když si totiž hlavní surovinu přinesete z lesa, jsou nejen dobré, ale i levné a zaručeně domácí.

Z hub se dá připravit celá řada vynikajících polévek, kterým dodají úžasnou vůni a chuť, ať už jako hlavní ingredience, nebo jen jako doplněk. Z hříbků, lišek, babek a dalších hub, které najdete v českých lesích, se připravuje hlavně bramboračka nebo kulajda.

Video se připravuje ...

I když jsou skvělé, rozhodně nemusíte zůstávat jen u nich. Pochutnat si na dobré houbové polévce můžete i v době, kdy houby nerostou. Stačí použít hlívu, žampiony nebo sáhnout do zásoby sušených hub.

Houbová polévka Houbová polévka • Autor: iStock

Hustá bílá houbová polévka s bramborami a zakysanou smetanou nejlépe chutná s krajícem čerstvého chleba.

Houbová polévka Houbová polévka • Autor: F.O.O.D.

Houbová polévka podle receptu časopisu F.O.O.D. voní po muškátovém oříšku a vylepšit si ji můžete křupavou osmaženou houskou nebo svítkem.

Krémová houbová polévka Krémová houbová polévka • Autor: iStock

Krémová houbová polévka je rychlá a naprosto jednoduchá. Kromě hub, smetany, másla a koření potřebujete jen vývar.

Kraslická liškajda Kraslická liškajda • Autor: F.O.O.D.

Krásně hustá a vydatná je kraslická liškajda z Krušných hor, jejímž základem jsou brambory a lišky zalité kysaným mlékem a smetanou.

Krkonošské kyselo Krkonošské kyselo • Autor: F.O.O.D./Marek Bartoš

Krkonošské kyselo připravované z kvásku a hub patřilo k prostým jídlům drsných horalů. Dnes se objevuje v nabídce i těch nejlepších restaurací.

Kulajda Kulajda • Autor: iStock

Kulajda patří mezi poklady české kuchyně a receptů na její přípravu je nespočet. Základem jsou ale vždy houby. Zkuste recept na kulajdu paní hajné.

Bramboračka Bramboračka • Autor: F.O.O.D.

I bramboračka patří k oblíbené české klasice. Kromě brambor v ní nesmí chybět houby, kořenová zelenina a voňavé koření.

Pečená hovězí polévka s houbami Pečená hovězí polévka s houbami • Autor: F.O.O.D.

Gurmánům, kteří dávají přednost vývaru se spoustou masa, přijde k chuti tak trochu netradiční, ale o to chutnější pečená hovězí polévka s houbami a kroupami.

Bystřická kyselica Bystřická kyselica • Autor: F.O.O.D.
Bystřická kyselica je původem z oblasti Východního Slovácka. Dělá se z kysaného zelí, hub, zeleniny a fazolí a je tak vydatná, že vám jeden talíř bude stačit místo oběda.

Falešná dršťkovka z hlívy ústřičné Falešná dršťkovka z hlívy ústřičné • Autor: iStock

O hladu nemusíte být, ani když jste přišli z lesa s prázdným košíkem. Kupte si hlívu ústřičnou a uvařte z ní falešnou dršťkovou polévku, která chutná i těm, kteří klasickou dršťkovku nepozřou.

Video se připravuje ...

Autor: AK