Populární Šumavská houbička: Dokážu naplnit košík houbami po celý rok, recepty jsou často velká improvizace

7. května 2023 • 00:00

Lucie Drozdová ze Sušice alias Šumavská houbička od dětství pobíhá s košíkem hub po šumavských lesích. Venku je za každého počasí i ročního období, nadšeně sbírá známé i méně známé houby, poutavě o nich hovoří a ukazuje, jak se dají chutně a kreativně zužitkovat v kuchyni. A hlavně pomáhá objevovat kouzlo houbaření i těm, kterým by se jinak do lesa moc nechtělo.  

Certifikovaná houbařka, youtuberka, milovnice vaření, přírody, sportu a hub a máma dvou malých dětí. To je Lucie Drozdová, která se před pár lety pustila do houbaření se vší vervou. Má své webovky, YouTube kanál, Instagram i Facebook. Sledující a fanoušky má napříč generacemi, a její videa si dokonce některé děti pouští místo Večerníčku! 

I na jaře se dají najít skvělé houby, třeba do omáčky>>>

Video se připravuje ...

Kdy se z vašehou houbaření stala vášeň?

Houbařím odmalička, učila jsem se od svých prarodičů a rodičů. Ale vzhledem k tomu, že jejich znalosti byly omezené na maximálně 10 druhů hub, byla jsem i já donedávna, řekla bych, typickou českou houbařkou, která se zaměřovala spíše na hřibovité houby. Vášeň a radost tam byly vždy, ale samozřejmě že se vznikem projektu Šumavská houbička se všechny pozitivní pocity při houbaření více zintenzivnily.

Kdy a jak vás napadlo, že budete dělat blog o houbaření a točit videa?

Začala jsem tuším točit v červnu roku 2020. Důvod byl prostý, během covidu bylo více času a dlouho jsem už potřebovala nějaký nový (pracovní) projekt, který by mě naplňoval a spojoval věci, které miluji, tedy přírodu a pohyb. Navíc jsem se zařekla, že během covidu se něčemu novému přiučím, a houby byly zajímavý nápad.

Experta přes mykologii si většina lidí představí jako staršího pána, který chrlí různé latinské názvy a odborné výrazy. Vy se tomu dost vymykáte. Jste mladá, krásná, vtipná... 

Moc děkuji za milá slova a označení. Ovšem hned na úvod se musím trochu ohradit proti pojmu „expert na mykologii". Nejsem mykolog, považuji se za zkušenějšího houbaře, který má certifikát ze zkoušky znalosti hub, a ten mě opravňuje i k prodeji hub, což nevyužívám. Znám více hub než většina klasických houbařů amatérů, ale v podstatě jsem i já pořád ještě na začátku svého učení. Čím víc hub znám, tím víc na mě doléhá to množství, které ještě nejsem schopna určit. Přesto jsem ve stadiu, kdy si snadno plním košík čerstvými houbami po celý rok, a to je fajn pocit.

Jak na vás lidé reagují?

Vesměs velmi pozitivně. Denně mi chodí zprávy, kdy dostávám nadšené reakce na videa. Lidé se mnou sdílí svou radost z nálezů. Děkují mi za mou tvorbu a za to, že je inspiruji k učení se nových druhů hub. Strašně mě těší, že mám fanoušky mezi nejmenšími dětmi, puberťáky, dospělými i staršími houbaři. Sledují mě ženy i muži. Ale někdy jsem vystavená i kritice, považovala bych za zázrak, kdyby to tak nebylo. V dnešní době se mnoho lidí naučilo „hejtovat" na dálku přes internet a já se velmi rychle naučila brát tyto lidi s velkou rezervou.

Co je vaším cílem? Chcete naučit lidi znát houby?

Primárně mi šlo o to naučit nové druhy hub hlavně sebe a tu svou cestu učení natáčet. Časem se k tomu přidala i touha zvyšovat povědomí o houbách, o tom, že v lese je mnoho výborných hub, které vypadají jako největší prašivky, ale ve skutečnosti jsou to delikatesy. Les je také plný hub medicinálních, které dokážou léčit i ta nejtěžší onemocnění. Snažím se i ukázat fakt, že houby se dají sbírat skutečně po celý rok, tedy i v zimě ve sněhu nebo na jaře. Svými videi se snažím houbaře učit, jak najít nové druhy hub, jak je poznat, jak je zpracovat. Snažím se je inspirovat k houbaření jako ke koníčku, který je dostupný pro všechny, člověk k němu nepotřebuje žádné drahé vybavení, a i když se nic nenajde, tak ta radost z pobytu v přírodě zůstane v každém. Poslední dobou jsem také začala koketovat s pěstováním hub v domácích podmínkách, což je skvělá alternativa pro lidi, kteří do lesa z různých důvodů nemohou.

Většina houbařů má svá osvědčená místa, která nikomu neprozrazují. Jak to máte vy?

Lokality neprozrazuji. Vzhledem k dosahům jednotlivých videí by se místa velmi rychle zničila nadměrným sešlapem a nic by tam už nerostlo. A kromě toho, přece neošidím své fanoušky o radost z toho, že si dané místo našli sami.

Šumavská houbička s košíkem smržů Šumavská houbička s košíkem smržů • Autor: Instagram/sumavskahoubicka

Jak často chodíte do lesa?

Každý den. Chodím s dětmi na procházky, běhat. Houbařím 1 - 2x do týdne.

Dokážete si představit, že byste se šla do lesa jen projít, a nic si domů nepřinesla?

Ano. Stává se to zcela běžně. Ale koukám po houbách automaticky, jakmile vkročím či vběhnu do lesa.

Chodíte do lesa sama, nebo s sebou berete i rodinu? A baví je houbaření?

Šumavská houbička je projekt, který dělám se svým mužem, takže chodíme do lesa spolu. Navíc je to on, kdo zajišťuje technickou stránku. Šumavskou houbičkou žijeme oba na maximum. Vymýšlíme každý krok, ať už se to týká námětů na videa nebo nových designů merche Šumavská houbička, který se aktuálně skládá z houbařských ponožek, kvalitních nožů a kšiltovek a zakoupit si ho lze na našem webu www.sumavskahoubicka.cz. Houbaření milujeme, což se samozřejmě odráží i na našich dvou dětech, synovi je téměř 6 let a dceři 4 roky. Oba znají poměrně slušné množství hub a v lese jsou jako doma. Co se týká ostatních blízkých, ti si raději užívají houby, které jim přineseme, až na talíři. Zprvu se hub, které neznají, báli, ale velmi rychle pochopili, že jim žádná otrava nehrozí.

Bydlíte na Šumavě, sbíráte houby jen tam, nebo jezdíte i jinam?

Prozatím se držím doma na Šumavě. Ale tento rok plánuji i nějaké spolupráce s houbaři po celé České republice.

Jaké houby máte nejraději?

Pro mě velmi těžká otázka, protože miluji každou houbu, kterou najdu. Líbí se mi na nich tradiční i netradiční barvy, tvary, chutě, vzácnost, léčivé účinky atd. Ten žebříček oblíbených hub se navíc velmi mění. Zkusím vypíchnout houby, které jsou velmi chutné. Na jaře jsou to určitě smrže, v létě muchomůrky růžovky, na podzim kotrč kadeřavý a v zimě penízovka sametonohá. Za top medicinální houbu považuji chagu.

Ne vždy si je člověk jistý, že je houba jedlá. Myslíte si, že je dobré spoléhat se v takových případech na různé aplikace na rozpoznávání hub?

Myslím si, že by měl člověk mít v každém případě více zdrojů určení. Já preferuji klasický atlas hub, určení v mykologické poradně na Facebooku nebo u mých přátel z řad zkušených houbařů. Ale na přání fanoušků jsem natočila i zkušenost s aplikací Na houby. Nevidím na ní nic špatného, pokud jde pouze o doplňkového pomocníka. Aplikaci jako jediný zdroj určení bych rozhodně nevyužívala. Pokud si člověk není jistý, pak by houbu konzumovat rozhodně neměl.

Houby si lidé spojují hlavně s podzimem, ale spousta jich roste i teď na jaře. Jaké byste doporučila?

Jaro je pro mě ve znamení penízovky smrkové, kačenky české, smrže, čirůvky májovky, opeňky měnlivé. Hojně se dá najít také celoročně rostoucí ucho Jidášovo, kterému svědčí jarní deštivé počasí.

Když si stále nosíte z lesa houby, co s nimi pak děláte?

Většinu rozdám po rodině a kamarádech. Zbytek většinou ihned uvařím. Když pak nosím několik košíků hub najednou, přichází na řadu i sušení.

Vymýšlíte si recepty z hub sama?

Většinou ano. Vzhledem k tomu, že sbírám i málo známé houby, recepty z nich vlastně ani žádné nebyly. Často je to těžká improvizace, která vychází z toho, co je v lednici. Snažím se vařit recepty jednoduché, z dostupných surovin, které má většinou každý doma. U klasických houbových receptů se snažím přidat vždy něco navíc, co je z mé hlavy.

Máte nějaký svůj oblíbený recept z hub, který by se hodil právě na jarní období?

Na jaře jsou za mě nejchutnější kačenky a smrže. Jsou to výborné houby, které se dají spojit s čímkoliv, a vždy to bude ve znamení skvělé dobroty. Já preferuji smrže plněné masem nebo sýrem nebo jen tak na másle na pánvi. Můj muž je miluje ve smetanové omáčce se steakem. Recept najdete ZDE

Jak vidíte letošní houbařskou sezónu? Máme se na co těšit?

Ještě jsem nezažila, že by byla vyloženě špatná houbařská sezóna. Rok od roku je to lepší a lepší, možná i díky tomu, že počet druhů hub, které sbírám, stále roste. Pořád se dá na co těšit. Vypisovat bych tu mohla dlouhý seznam skvělých hub, ale raději čtenáře odkážu na svůj YouTube kanál Šumavská houbička, kde všechny ty skvělé nálezy a cenné informace jsou.

Video se připravuje ...
Autor: AK