Karbanátky z hub: Tradiční severočeská specialita, kterou letos musíte vyzkoušet

14. června 2020 • 00:00

Na povrchu křupavé, uvnitř šťavnaté, voňavé a plné chuti. Karbanátky připravené z hub potěší vegetariány, zachutnají ale i zapřisáhlým masožroutům. Chutnají totiž vážně skvěle. Inspirujte se dalším z krajových receptů, který byste určitě měli vyzkoušet.

Kromě různých variant na německá jídla a polévek, jako jsou chlebová, česneková nebo zelná, jsou na severu naší země velmi oblíbené pokrmy z hub. Staly se dokonce tradiční součástí místní kuchyně. Nejpopulárnější je houbová polévka, nakládané houby a pak také houbové karbanátky. A právě ty rozhodně stojí za ochutnání.

Zapomeňte proto tentokrát na obligátní smaženici nebo maso na houbách a pusťte se do karbanátků z hub. Jsou jednoduché na přípravu a rychle hotové. Navíc na ně nepotřebujete žádné speciální ingredience. Houby si přinesete z lesa, kus špeku nebo slaniny určitě máte v lednici a nějaký ten starší gumový rohlík nebo houska se doma většinou také najdou.

Nejlepší houbové karbanátky jsou ze směsi čerstvých lesních hub, připravit se ale dají i z předem namočených hub sušených, případně z koupených žampionů nebo hlívy. A pokud máte přece jen pocit, že se bez masa neobejdete, nic nezkazíte, když k houbám přidáte i mleté hovězí, telecí, vepřové, kuřecí nebo třeba krůtí maso. Nejlepší jsou smažené na pánvi, klidně je ale upečte nasucho v troubě. Vhodnou přílohou je bramborová kaše, vařené brambory, ale i čerstvý chléb.

Suroviny na houbové karbanátky

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut

700 g čerstvých hub
70 g másla
100 g uzené slaniny
1 větší cibule
2 stroužky česneku
2 starší rohlíky nebo housky (případně toastový chléb)
smetana na vaření
2 vejce + 1 vejce na trojobal
hladká mouka
strouhanka
drcený kmín
majoránka
sůl
pepř mletý

Postup přípravy houbových karbanátků

1. Houby dobře očistěte a nakrájejte je na menší kousky.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno a slaninu na malé kostičky. V hlubší pánvi rozehřejte máslo a cibuli se slaninou na něm krátce orestujte.

3. Přidejte houby, drcený kmín, osolte a opepřete je a pozvolna za občasného míchání duste, dokud se z nich neodpaří veškerá přebytečná voda.

4. Do mísy nasypte na kostičky nakrájené rohlíky, pokropte je smetanou na vaření, přidejte vydušené houby, vajíčka, majoránku a prolisovaný česnek a směs dobře propracujte. V případě potřeby trochu zahustěte strouhankou.

5. Ze směsi vytvořte karbanátky, které obalte v klasickém trojobalu a osmažte dozlatova. Skvěle chutnají teplé i studené.

Podívejte se, jak připravit dokonale šťavnaté karbanátky bez masa i s ním. Tipy na nejlepší karbanátky najdete přímo ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová