Bedla je výtečná houba! Zkuste z ní těchto 5 jednoduchých, rychlých a chutných receptů
Podařilo se vám na lesní výpravě najít plný košík bedel? Prozradíme vám, jak poznat, že jde opravdu o skvělou a chutnou houbu bedlu vysokou, i co z ní uvařit dobrého.
Jak poznat, že jde o bedlu vysokou?
V našich lesích i na loukách můžete narazit na několik druhů bedel, a ne všechny jsou jedlé. Jak poznáte tu, která je nejen jedlá, ale i chuťově výborná, tedy bedlu vysokou?
- Má dlouhou štíhlou nohu, posuvný prsten a šupinatý klobouk. Z bedel konzumujeme jen klobouk, treň (noha) bývá velmi tuhý.
- Roste na lesních mýtinách, slunných okrajích lesů, ale i na loukách nebo pastvinách.
- Pokud ji rozříznete, nemění barvu a v syrovém stavu chutí připomíná čerstvá jádra lískových ořechů.
Pozor na nebezpečnou záměnu
Bedlu vysokou si můžete splést s nejedlými bedlami, například bedlou zahradní nebo červenající. Bezpečným vodítkem v tomto případě může být vysoký vzrůst bedly vysoké i to, že na řezu nikdy nemění svou barvu (ostatní druhy se zbarvují do žlutooranžova až hnědočervena). Bedla zahradní také roste převážně na loukách, zahradách nebo na kompostech, zatímco na bedlu vysokou narazíte nejčastěji v lese. Bedle jsou podobné i jedovaté muchomůrky, zejméně muchomůrka zelená a tygrovaná. Od bedly se liší především tím, že obě vyrůstají z pochvy, kterou bedla vůbec nemá.
Bedla vysoká je jedna z nejchutnějších jedlých hub. Vyzkoušejte tyto recepty:
Smažené řízky z bedly
Suroviny:
- 8 klobouků bedel
- 4 vejce
- sůl
- hladká mouka a strouhanka na obalení
- sádlo nebo ghí na smažení
Postup:
1. Klobouky bedel opatrně očistěte nožem.
2. Obalte je v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku, které jste předem osolili, a nakonec ve strouhance.
3. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo ghí a klobouky pomalu smažte z jedné a poté z druhé strany dozlatova.
4. Podávejte s chlebem a kyselými okurkami či nakládanou zeleninou.
Polévka z bedel s chilli
Suroviny:
- 2 lžíce másla
- 100 g anglické slaniny
- 8 klobouků bedel
- 2 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 čerstvá chilli paprička
- kmín
- majoránka
- sůl
- mletý pepř
- světlá jíška
Postup:
1. V hrnci rozehřejte máslo, na něm orestujte slaninu nakrájenou na kostičky dorůžova, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a orestujte ji do sklovata.
2. Přidejte na proužky nakrájené klobouky bedel a orestujte dorůžova.
3. Přisypte majoránku, kmín, chilli papričku zbavenou semínek a nakrájenou na proužky, zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte doměkka.
4. Nakonec do polévky vmíchejte jíšku a nechte provařit. Pokud chcete lehčí variantu, pak místo jíšky část vývaru s houbami rozmixujte.
TIP: Do polévky můžete přidat také na kostičky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu, a rázem máte výbornou bramboračku s houbami.
Smaženice s vejci a bramborami
Suroviny:
- 400 g brambor
- 1 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 4 klobouky bedel
- kmín
- sůl
- mletý pepř
- 4 vejce
Postup:
1. Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na menší kousky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut nebo do změknutí.
2. Mezitím si připravte míchanici z bedel. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte na proužky či kostičky nakrájenou bedlu a orestujte dorůžova. Lehce posypte kmínem a zalijte rozšlehanými vejci. Osolte a míchejte, dokud vejce neztuhnou.
3. Podávejte s vařenými bramborami.
Houbová směs na topince
Suroviny:
- 4 krajíce chleba
- 4 lžíce oleje
- 1 cibule
- 4 klobouky bedel
- 4 žampiony
- 2-3 hříbky dle chuti
- sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- 1 stroužek česneku
- hrst listové petržele
Postup:
1. Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm překrojené krajíce chleba z obou stran dozlatova.
2. Olej lehce slijte a na zbytku v pánvi orestujte na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájené houby, osolte, opepřete, posypte drceným kmínem a za stálého míchání restujte, dokud houby nezačnou zlátnout.
Houbovou směs rozdělte na topinky potřené česnekem a posypte nasekanou zelenou petrželkou.
TIP: Do směsi můžete přidat pro lepší chuť na kostičky nakrájenou a orestovanou anglickou slaninu a dvě lžíce rajčatového protlaku či kečupu.
Zapečené bedly se sýrem
Suroviny:
- 8 klobouků bedel
- 1 lžíce oleje
- 2 cibule šalotky
- 100 g schwarzwaldské šunky
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 300 g strouhané goudy
- sůl
Postup:
1. Bedly lehce očistěte, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a trochu osolte.
2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli společně s proužky šunky dozlatova. Odstavte z ohně a vmíchejte parmazán.
3. Připravenou směsí naplňte klobouky bedel, posypte nastrouhanou goudou, dejte do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečte asi 10-15 minut.
Podávejte s bramborovou kaší, chlebem či jako chuťovku se zeleninovým salátem.