Bedla je výtečná houba! Zkuste z ní těchto 5 jednoduchých, rychlých a chutných receptů

19. září 2023 • 06:00

Podařilo se vám na lesní výpravě najít plný košík bedel? Prozradíme vám, jak poznat, že jde opravdu o skvělou a chutnou houbu bedlu vysokou, i co z ní uvařit dobrého.

Jak poznat, že jde o bedlu vysokou?

V našich lesích i na loukách můžete narazit na několik druhů bedel, a ne všechny jsou jedlé. Jak poznáte tu, která je nejen jedlá, ale i chuťově výborná, tedy bedlu vysokou

  • Má dlouhou štíhlou nohu, posuvný prsten a šupinatý klobouk. Z bedel konzumujeme jen klobouk, treň (noha) bývá velmi tuhý.
  • Roste na lesních mýtinách, slunných okrajích lesů, ale i na loukách nebo pastvinách.
  • Pokud ji rozříznete, nemění barvu a v syrovém stavu chutí připomíná čerstvá jádra lískových ořechů.

Video se připravuje ...

Pozor na nebezpečnou záměnu

Bedlu vysokou si můžete splést s nejedlými bedlami, například bedlou zahradní nebo červenající. Bezpečným vodítkem v tomto případě může být vysoký vzrůst bedly vysoké i to, že na řezu nikdy nemění svou barvu (ostatní druhy se zbarvují do žlutooranžova až hnědočervena). Bedla zahradní také roste převážně na loukách, zahradách nebo na kompostech, zatímco na bedlu vysokou narazíte nejčastěji v lese. Bedle jsou podobné i jedovaté muchomůrky, zejméně muchomůrka zelená a tygrovaná. Od bedly se liší především tím, že obě vyrůstají z pochvy, kterou bedla vůbec nemá.  

Bedla vysoká je jedna z nejchutnějších jedlých hub. Vyzkoušejte tyto recepty:

Smažené řízky z bedly

Smažené řízky z bedly Smažené řízky z bedly • Autor: iStock

Suroviny:

  •  8 klobouků bedel
  •  4 vejce
  • sůl
  • hladká mouka a strouhanka na obalení
  • sádlo nebo ghí na smažení

Postup:

1.  Klobouky bedel opatrně očistěte nožem.

2.  Obalte je v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku, které jste předem osolili, a nakonec ve strouhance.

3. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo ghí a klobouky pomalu smažte z jedné a poté z druhé strany dozlatova.

4. Podávejte s chlebem a kyselými okurkami či nakládanou zeleninou.

Polévka z bedel s chilli

Polévka z bedel s chilli Polévka z bedel s chilli • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 100 g anglické slaniny
  • 8 klobouků bedel
  • 2 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • mletý pepř
  • světlá jíška

Postup:

1.  V hrnci rozehřejte máslo, na něm orestujte slaninu nakrájenou na kostičky dorůžova, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a orestujte ji do sklovata.

2. Přidejte na proužky nakrájené klobouky bedel a orestujte dorůžova.

3. Přisypte majoránku, kmín, chilli papričku zbavenou semínek a nakrájenou na proužky, zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte doměkka.

4. Nakonec do polévky vmíchejte jíšku a nechte provařit. Pokud chcete lehčí variantu, pak místo jíšky část vývaru s houbami rozmixujte.

TIP: Do polévky můžete přidat také na kostičky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu, a rázem máte výbornou bramboračku s houbami.

Smaženice s vejci a bramborami

Smaženice s vejci a bramborami Smaženice s vejci a bramborami • Autor: iStock

Suroviny:

  • 400 g brambor
  • 1 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 4 klobouky bedel
  • kmín
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 vejce

Postup:

1. Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na menší kousky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut nebo do změknutí.

2. Mezitím si připravte míchanici z bedel. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte na proužky či kostičky nakrájenou bedlu a orestujte dorůžova. Lehce posypte kmínem a zalijte rozšlehanými vejci. Osolte a míchejte, dokud vejce neztuhnou.

3. Podávejte s vařenými bramborami. 

Houbová směs na topince

Houbová směs na topince Houbová směs na topince • Autor: iStock

Suroviny:

  • 4 krajíce chleba
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 klobouky bedel
  • 4 žampiony
  • 2-3 hříbky dle chuti
  • sůl
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • 1 stroužek česneku
  • hrst listové petržele

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm překrojené krajíce chleba z obou stran dozlatova.

2. Olej lehce slijte a na zbytku v pánvi orestujte na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájené houby, osolte, opepřete, posypte drceným kmínem a za stálého míchání restujte, dokud houby nezačnou zlátnout. 

Houbovou směs rozdělte na topinky potřené česnekem a posypte nasekanou zelenou petrželkou.  

TIP: Do směsi můžete přidat pro lepší chuť na kostičky nakrájenou a orestovanou anglickou slaninu a dvě lžíce rajčatového protlaku či kečupu.

Zapečené bedly se sýrem

Zapečené bedly se sýrem Zapečené bedly se sýrem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 8 klobouků bedel
  • 1 lžíce oleje
  • 2 cibule šalotky
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 300 g strouhané goudy
  • sůl   

Postup:

1. Bedly lehce očistěte, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a trochu osolte. 

2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli společně s proužky šunky dozlatova. Odstavte z ohně a vmíchejte parmazán. 

3. Připravenou směsí naplňte klobouky bedel, posypte nastrouhanou goudou, dejte do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečte asi 10-15 minut. 

Podávejte s bramborovou kaší, chlebem či jako chuťovku se zeleninovým salátem. 

Video se připravuje ...

Autor: PL