Co upéct, když se tenčí zásoby: 10 receptů, na které máte všechno doma | Magazín | Recepty.cz

Pečení ze spíže: 10 sladkých receptů, na které máte všechny suroviny doma

26. dubna 2020 • 00:00

Upečte si v posledních pár volných dnech něco sladkého a útulného, co vás potěší na duši. Máme pro vás deset nejlepších receptů na jednoduché moučníky z minima surovin.

Jablečný drobenkový koláč

Šťavnatá vrstva strouhaných jablek provoněných skořicí na křehkém těstě, zasypaná dozlatova upečenou křupavou drobenkou. To je jednoduchý, ale výtečný jablečný drobenkový koláč. Potřebné ingredience na něj určitě máte doma. Na jeho přípravu kromě jablek potřebujete jen hladkou mouku, máslo, cukr, vajíčko, prášek do pečiva a špetku skořice. Vylepšit ho ale můžete ještě rozinkami, oříšky nebo třeba sušenými brusinkami, které přidáte do jablek.

Čokoládové brownies s ořechy

Bleskově připravený jednoduchý moučník, který pod tenkým křupavým povrchem ukrývá hutnou, ale uprostřed zároveň vláčnou a trochu mazlavou hmotu, pochází z USA. Rychle však v našich končinách zdomácněl. Základem je rozpuštěná kvalitní hořká čokoláda, mouka, máslo, cukr, vajíčka a prášek do pečiva, vylepšit ho můžete například vlašskými nebo pekanovými ořechy. Čokoládové brownies se obvykle připravuje na plechu, ale především děti potěšíte originální „nanukovou“ verzí, kterou snadno připravíte třeba ve vaflovači nebo v silikonových formičkách.

Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Našimi babičkami oblíbený teplý dezert tak trochu upadl v zapomnění, což je určitě velká škoda. Zachutná totiž celé rodině. Protentokrát ale zapomeňte na jeho klasickou verzi, v níž se pečou celá jablka naplněná marmeládou a zabalená do listového těsta, a vsaďte raději na zjednodušenou, ale neméně lahodnou variantu. Jablíčka v županu se žloutkovým krémem můžete servírovat už za dvacet minut.

Obrácený koláč

Slavný koláč původem z Francie voní máslem, jablíčky a karamelem. Připravuje se z křehkého těsta, které však klidně můžete nahradit kupovaným těstem listovým. Kromě něj už budete na obrácený koláč neboli tarte tatin potřebovat jen jablíčka, cukr a máslo, trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy a pro ovonění vanilku nebo třeba vanilkový extrakt, který si můžete do zásoby připravit doma. Pokud máte k dispozici hrušky, klidně je s jablky namíchejte nebo použijte jen ty.

Čokoládový chlebíček se sušenkami

Milovníky čokolády potěší jednoduchý, zároveň ale luxusně vyhlížející lahodný dezert, jehož příprava nezabere víc než čtvrt hodiny. Potřebovat na něj budete jen kvalitní tmavou čokoládu, nějaké oblíbené sušenky, třeba máslové, smetanu ke šlehání, kousek másla a skořici. Hotový čokoládový chlebíček servírujte nakrájený na plátky, posypaný hořkým kakaovým práškem. Doplnit ho můžete kopečkem vanilkové zmrzliny nebo trochou řeckého jogurtu.

Mrkvové rohlíčky s povidly

Po křehkých sladkých rohlíčkách se u vás doma jen zapráší. Máslové těsto je díky strouhané mrkvi a podmáslí nádherně vláčné, o pikantnost se postarají švestková povidla, kterým šmrnc dodá kapka rumu a špetka skořice. Dozlatova upečené mrkvové rohlíčky nechte vychladnout a podávejte je bohatě poprášené moučkovým cukrem.

Kartouzské koblížky se šodó

I bez droždí si můžete pochutnat na koblížcích. Nebo alespoň jejich neméně chutné náhražce. Smažené šištičky jsou připravené ze střídky zbylých rohlíků, nasáklé v mléce s rozšlehanými žloutky, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Obalují se ve strouhance a smaží dozlatova. Kartouzské koblížky podávejte s pravým domácím šodó, což je vlastně pěna z bílého vína, žloutků a cukru.

Crumble s jablky

Raz dva hotová je i další dobrota, podávaná ještě horká rovnou z trouby. Jde o ovocný dezert s křupavou drobenkou, jehož domovinou je Velká Británie. Na jeho přípravu můžete použít v podstatě jakékoliv ovoce, protože jsou teď ale nejdostupnější jablka, vybrali jsme recept na crumble s jablky. Základem jsou na kostičky nakrájené ovoce, zasypané drobenkou z hladké mouky, másla, cukru a rozdrcených sušenek. Pokud ji chcete mít křupavější, můžete přidat třeba nasekané ořechy či mandle. Crumble servírujte ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Čokoládové suflé

Kdo by neznal lehký nadýchaný dortík, z jehož středu se po zaboření lžičky vyvalí horká tekutá čokoláda. V restauracích a kavárnách velmi oblíbený dezert si ale snadno připravíte i doma. A nepotřebujete ani žádné zvláštní suroviny. Vystačíte si s mlékem, cukrem, vajíčky, moukou, škrobem a samozřejmě čokoládou. Podávat čokoládové suflé můžete přímo v zapékací mističce nebo vyklopené na talířek, poprášené jen moučkovým cukrem nebo kvalitním kakaem. Skvěle se k němu však hodí i vanilková zmrzlina, domácí neslazená šlehačka nebo čokoládová či ovocná omáčka.

Mrkvový jahelník

Pokud ve spíži najdete jáhly, zkuste připravit moderní variaci na staročeskou tradiční dobrotu, v níž švestky nahrazuje nastrouhaná sladká karotka. Upečenou v remosce nebo dortové formě ji můžete servírovat klidně na svátečně prostřeném stole. Na mrkvový jahelník budete kromě jáhel, což je loupané proso, potřebovat ještě mrkev, smetanu nebo plnotučné kokosové mléko, hnědý cukr a limetu.

Více sladkých i slaných receptů ze spíže najdete v květnovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky nebo přímo do schránky ZDE >>>

Už máte nové číslo časopisu F.O.O.D.?

Autor: Lenka Chvostová