Kynuté buchty: Jak na ně, aby se povedly na první pokus!

13. listopadu 2017 • 09:23

Staročeské kynuté buchty jsou jedním z nejlepších jídel naší kuchyně, spousta z nás se jich ale bojí. Těchto pár triků vám zajistí, že vaše buchty budou jako od babičky a jen se po nich zapráší!

Kvásek

Pečení buchet musí začít přípravou kvásku. Kvásek se připravuje z droždí, ke kterému přidáme cukr a mléko. Droždí vždy míchejte s vlažným mlékem, dejte pozor, aby nebylo horké, v mléku byste měli být schopni udržet prst. Kvásek nechte vzejít na teplém místě a do těsta ho přidávejte, až když je vzešlý pořádně. To poznáte podle vzduchových bublin a husté čepice, která by se na něm měla vytvořit.

Správně upečené buchty jsou považovány za kuchařskou “maturitu”, stejně tak je ale může zvládnout i začátečník, když ví, jak na toSprávně upečené buchty jsou považovány za kuchařskou “maturitu”, stejně tak je ale může zvládnout i začátečník, když ví, jak na to • Autor: iStock

Těsto

Na diety tentokrát zapomeňte, pokud buchty ošidíte na tuku, budou tuhé a suché. Sáhněte po sádle nebo buchtám dopřejte slušnou dávku oleje. Olej buchtám pomůže zůstat déle měkké. Nezapomeňte, že čím víc vajec a tuku, tím je těsto bohatší, lepší, svátečnější, ale také hůř kyne. Pokud chcete kynutí trochu pomoct, přidejte do těsta kapku tuzemského rumu, těsto se jím navíc zvláční.

Přečtěte si také o tom, který olej je nejzdravější a jaký na co používat nejenom v kuchyni!

Hustá čepice prozradí, že kvásek už je připravenýHustá čepice prozradí, že kvásek už je připravený • Autor: iStock

Všechny ingredience postupně smíchejte a vypracujte těsto. Pokud jste buchty nikdy nedělali, může vám připadat těsto ze začátku příliš řídké, ničeho se ale nebojte a pokračujte v hnětení těsta, mouka postupně nasaje přebytečnou vlhkost. Čím víc vzduchu v těstě, tím lépe, kvasinky vzduch potřebují. Je to makačka, míchat můžete klidně i půl hodiny. Naštěstí vám dřinu může pomoct ulehčit kterýkoli kuchyňský robot, který je vybaven hnětačem.

Bez citronové kůry se buchty v podstatě neobejdou a nejlepší je čerstvá.  Dejte pozor, abyste použili citron chemicky neošetřenýBez citronové kůry se buchty v podstatě neobejdou a nejlepší je čerstvá. Dejte pozor, abyste použili citron chemicky neošetřený • Autor: iStock

Naučte se české kynuté buchty podle detailního receptu brněnské školy vaření Kuliner, kde probíhají nejenom kurzy sladkého pečení: 

1080p 720p 360p
České buchty jako od babičky? Nejlepší jsou makové!

Kynutí

Kynuté těsto kyne nadvakrát. Nejdřív zadělané v míse a pak ještě vytvarované na plechu.

Při prvním kynutí by mělo těsto nabýt až na dvojnásobek své původní velikosti. Nenechávejte těsto kynout příliš dlouho, jinak se uvnitř začne hromadit oxid uhličitý, který produkují kvasnicové bakterie, jak se postupně prokousávají potravou. Příliš oxidu uhličitého v těstě způsobí, že bakterie začnou umírat. Právě proto je důležité těsto mezi prvním a druhým kynutím dobře promíchat nebo prohníst a zbavit se tak co nejvíce vzduchu v něm. Zní to sice jako nesmysl, nadýchaného těsta se přece snažíme docílit, ale nebojte se, pro bakterie je důležité, aby mohly pokračovat v hodech a těsto bude kynout dál.

 

Kynoucí těsto potřebuje hlavně teploKynoucí těsto potřebuje hlavně teplo • Autor: iStock

Stejně jako při prvním i při druhém kynutí dbejte na to, aby těsto nenakynulo příliš. Příliš nakynuté těsto se totiž může v troubě srazit. Buchta pak ztratí všechnu svou lehkost a nadýchanost a bude chutnat jako žvýkačka.

Zpracovat kynuté těsto dá práci, ale výsledek stojí za toZpracovat kynuté těsto dá práci, ale výsledek stojí za to • Autor: iStock

Náplň

Osvědčenými klasikami jsou náplně maková a tvarohová. Makovou náplň získáte svařením mléka a máku na hustou kaši. Než náplň zabalíte do těsta, nechte ji vychladnout. Výhodou je, že buchty s mákem zůstávají dlouho vláčné.

Do tvarohové náplně zkuste přidat rozinky, mléko a strouhanka vám pomůžou vyladit správnou konzistenci. Tvaroh je lepší si připravit den předem – pověste ho do kapesníku nebo utěrky a nechte vykapat.
Stejně dobře v buchtách chutná i náplň ořechová, meruňková, vanilková nebo jablková. 

Velký úspěch rozhodně sklidíte s náplní čokoládovo-oříškovou, stačí smíchat nastrouhanou čokoládu a oříšky s trochou másla, kakaa a sněhem ušlehaným z bílků.
Do buchet se výborně hodí i ovoce, třeba vypeckované meruňky, ostružiny nebo borůvky. Těsto nasákne ovocnou šťávou a uvnitř buchty vám zůstane malá dutina, to ale ničemu nevadí. Pokud není ovoce dost sladké, doslaďte ho krupicovým cukrem.

Mák nejede každému, je ale skvělým zdrojem železaMák nejede každému, je ale skvělým zdrojem železa • Autor: iStock

Šup na plech!

Nepotírejte si pracovní plochu moukou, ale olejem. Náplň zaviňte do čtyřcípých šátečků a naklaďte na plech vázáním dolů v rozestupu alespoň půl centimetru. Každou buchtu důkladně potřete máslem, pokud jich děláte víc, je jednodušší každou z nich do másla namočit. Máslo se také postará o to, že od sebe buchty po upečení snadno rozdělíte.

Plech můžete také posypat trochou soli, aby se buchty nepřipálilyPlech můžete také posypat trochou soli, aby se buchty nepřipálily • Autor: iStock

Příprava domácího másla je snadná! Vyzkoušejte ho i vy: 

Výroba domácího másla je snazší, než si myslíte

Pečení

Rozpálená trouba je základ pro zpevnění těsta. Pokud je trouba málo vyhřátá, může způsobit, že z buchet vyteče náplň, těsto totiž bude pokračovat v kynutí, místo aby se peklo. V pozdější fázi pečení můžete na teplotě trochu ubrat. Po vytažení z trouby nezapomeňte buchty přikrýt utěrkou, aby zůstaly měkké. Buchty se dají i smažit na oleji stejně jako koblihy.

Hotovo! Teď už stačí buchty jenom pocukrovat a sklidit ovaceHotovo! Teď už stačí buchty jenom pocukrovat a sklidit ovace • Autor: Profimedia

Autor: Kristina Hamplová