Skořicové šneky 2x jinak: Upečte si voňavé podzimní blaho!
Cinnamon Rolls nebo skořiové šneky. Říkejte jim, jak chcete. Recept na ně objevíte v kuchařkách napříč Evropou i americkým kontinentem. Mají dokonce svůj mezinárodní den 4. října. Upéct si je ale můžete už teď, protože jsou strašně dobré a svou chutí i vůní tak nějak k začínajícímu podzimu patří.
Kouzlo skořicových šneků tví v tom, jak jsou až geniálně jednoduché - kynuté těsto potřené jen směsí másla, cukru a skořice. První verze připomínající to, co dnes známe jako skořicové šneky neboli cinnamon rolls, pravděpodobně pochází z Řecka. Místní pekaři tenkrát naplnili těsto medem a skořicí a vytvořili sladkou pochoutku s lákavou vůní. Vzhledem k tomu, že skořice tenkrát byla velmi drahé koření vyvažované zlatem, mohli si na ní pochutnávat jen ti nejbohatší a nejurozenější.
Jestli toužíte po něčem hodně sladkém, zkuste skořicové sticky buns podle pana Cuketky>>>
Skořicové šneky tak, jak je známe dnes, pochází ze severní Evropy. K tamnímu, často pošmournému počasí se totiž výborně hodí. Švédové tvrdí, že vznikly v jejich zemi, a byli to právě oni, jejichž Rada pro domácí pečení se roku 1999 usnesla, že se 4. října bude slavit den skořicových šneků. Stejně tak vám ale řeknou i Dánové, Norové nebo Finové, že skořicové šneky jsou jejich vynálezem. Pravdou je, že každá země, kam se tato sladkost dostala, k ní přidala něco svého. Ve Švédsku se tak zrodily tradiční šneky zvané Kanelbullar, do kterých se přidává kardamom a jsou posypané krystalovým cukrem. V USA si zase skořicové šneky vylepšili kromě cukru i polevou z krémového sýru. Dnes je receptů na skořicové šneky asi tolik, kolik je pekařů. Existují i verze pro bezlepkáře nebo vegany. My pro vás máme dvě, které můžete vyzkoušet doma.
Skořicové šneky
Co budete potřebovat (na 12-14 kousků):
Těsto:
- 400 g hladké mouky + na podsypání
- 100 g hladké špaldové mouky
- 100 g krupicového cukru
- špetku soli
- 1 vejce
- 20 g čerstvého droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
Náplň:
- 100 g rozpuštěného másla
- 6 lžic jemně mletých ovesných vloček
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíci mleté skořice
Postup:
1. Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr a špetku soli. Přidejte vejce, rozdrobené droždí, vlažné mléko a rozpuštěné a vychladlé máslo. Vše pomalu a důkladně zpracovávejte hákovým nástavcem, alespoň 10 minut při nižší rychlosti. Vznikne vláčné, hladké a nelepivé těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout hodinu a půl až dvě hodiny.
2. Mezitím rozpusťte máslo na náplň a v misce smíchejte vločky, cukr a mletou skořici.
3. Vykynuté těsto vyndejte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte z něj asi půl metru dlouhý obdélník. Celý plát těsta potřete máslem a posypejte skořicovou směsí. Těsto uchopte oběma rukama na delší straně a pevně ho zaviňte jako roládu. Nakrájejte ho na stejně velké plátky široké 4–6 cm (jejich tloušťka závisí na výšce vaší formy).
4. Formu důkladně vymažte máslem, šneky do ní naskládejte těsně vedle sebe řeznou stranou nahoru a nechte ještě 30 minut kynout.
5. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu se šneky dejte do trouby, teplotu snižte na 180 °C a pečte asi 30 minut. Propečení zkontrolujte špejlí zapíchnutou do těsta – po vytažení musí zůstat suchá a bez drobečků. Pokud těsto začne rychle tmavnout, ale uvnitř stále nebude dopečené, zakryjte šneky alobalem.
6. Hotové šneky nechte vychladnout a pak je potřete polevou.
Poleva 1:
4 lžíce změklého másla důkladně prošlehejte s 250 g smetanového sýra a 100 g moučkového cukru. Do směsi můžete vmíchat ještě 1 lžíci borůvkové šťávy.
Poleva 2:
V misce důkladně rozmíchejte 160 g moučkového cukru, 8 g rozpuštěného másla, 30 ml mléka a lžičku javorového sirupu, až vznikne hladká poleva.
Veganské skořicové šneky
Co budete potřebovat (na 12–15 kousků):
Těsto:
- 200 ml mandlového mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíci mletých lněných semínek
- 1 lžíci kokosového oleje
- 200 g celozrnné hladké mouky
- 200 g jemně mleté žitné mouky
- 1 lžičku mleté skořice
Náplň:
- 50 g vlašských ořechů
- 2 měkké banány
- 4 datle
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíci mleté skořice
Na ozdobení:
- 1 lžíci citronové šťávy
- 70 g moučkového cukru
Postup:
1. Do malé misky nalijte vlažné mléko a prošlehejte ho s rozdrobeným droždím a javorovým sirupem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, asi 5 minut.
2. Ve velké míse promíchejte lněné semínko se 3 lžícemi vlažné vody, počkejte 1 minutu a poté přidejte rozpuštěný kokosový olej, obě mouky, skořici a špetku soli. Nakonec vmíchejte vzešlý kvásek. Vše prohněťte vařečkou, ale použít můžete i ruce, až vznikne měkké, lehce lepivé těsto. Na pomoučněné ploše těsto ještě krátce rukama zpracujte. Přendejte ho do olejem vytřené mísy, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
3. Zatím připravte náplň. Na suché pánvi orestujte ořechy. Nasypte je do mixéru, přidejte oloupané banány, nasekané datle, javorový sirup a skořici a rozmixujte dohladka.
4. Pečicí formu vytřete kokosovým olejem. Na pomoučněné ploše vyválejte z těsta obdélníkový plát o velikosti přibližně 20 x 40 cm. Celou plochu potřete tenkou vrstvou náplně a z užší strany těsto zarolujte do pevné rolády. Nakrájejte ji na 3 cm silné plátky a ty rozložte do formy řezem nahoru. Překryjte je utěrkou a nechte ještě 25 minut kynout. Pak je dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 minut dozlatova.
5. Z moučkového cukru a citronové šťávy vyšlehejte hladkou bílou polevu a ozdobte jí zchladlé upečené šneky.
TIP: Těsto na veganské šneky snese i další rostlinná mléka. Zkuste ořechové nebo rýžové.
A co třeba další voňavý moučník - hrnkový perník?>>>