Co je lepší? Kypřicí prášek, nebo jedlá soda?

Co je lepší? Kypřicí prášek, nebo jedlá soda?
Soda • Autor: istockphoto
14. července 2017 • 00:00

Proč se někdy používá ke kypření těsta prášek do pečiva a jindy jedlá soda? Jaký je mezi nimi rozdíl?

 

Kypřicí prášek

Jedlá soda i prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením v troubě. Při něm pak produkují oxid uhličitý, čímž těsto kyne. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. V okamžiku, kdy se jedlá soda spojí s vlhkými či kyselými látkami, dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta kypřená jedlou sodou péct hned, jinak takzvaně spadnou. Jedlá soda se používá i v domácnosti jako univerzální čistič. Prášek do pečiva už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydratující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky, jako je oxid uhličitý, začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.

Soda se často používá do oblíbené citronové limonády. Ta je velice jednoduchá na přípravu, a proto ji často chystají i děti.

Citronová limonáda