Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu

3. listopadu 2024 • 04:56

Vyzkoušejte skvělý tradiční jablečný koláč z babiččina receptáře, který voní po skořici. Nadýchaný lahodný moučník zasypaný moučkovým cukrem chutná naprosto božsky.

Základem náplně jsou jablka a skořice. Nevíte-li jak zakončit nedělní oběd, tento moučník je jasná volba. Na tomto jablečném koláči si jistě pochutná celá rodina.

Z jablek si můžete upéct i rychlý štrúdl:

Video se připravuje ...

Jablečný koláč babičky Blaženky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 10-12

Co budete potřebovat:

Suroviny na náplň:

  • 1 kg jablek
  • 50 g krupicového cukru 
  • 50 g másla 
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Suroviny na těsto:

  • 150 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce vody
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • 30 g krupicového cukru

Kromě toho:

  • hladká mouka na vál
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

1. Nejdříve připravte jablečnou náplň. Jablka očistěte, nakrájejte a osmahněte na másle. Přidejte cukr, skořici, promíchejte a nechte náplň vychladnout.

2. Těsto připravte smícháním mouky, cukru, vejce, vody, octa a nakrájeného másla. Vše důkladně propracujte, aby vám vzniklo hladké těsto, které následně rozdělte na dvě části. Z každé vyválejte na pomoučeném válu plát.

3. Jeden plát těsta vložte na dno kulaté formy vymazané máslem. Poklaďte ho jablečnou náplní, přikryjte druhým plátem těsta a okraje k sobě přimáčkněte. Vrchní plát na několika místech propíchejte špejlí, aby mohl unikat vzduch.

4. Koláč pečte v předehřáté troubě na 210 °C přibližně 30 minut. Po prochladnutí koláč posypejte moučkovým cukrem. 

A zkoušeli jste někdy kynutou bábovku podle Sandtnerky?

Video se připravuje ...

Autor: red