Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Vyzkoušejte skvělý tradiční jablečný koláč z babiččina receptáře, který voní po skořici. Nadýchaný lahodný moučník zasypaný moučkovým cukrem chutná naprosto božsky.
Základem náplně jsou jablka a skořice. Nevíte-li jak zakončit nedělní oběd, tento moučník je jasná volba. Na tomto jablečném koláči si jistě pochutná celá rodina.
Z jablek si můžete upéct i rychlý štrúdl:
Jablečný koláč babičky Blaženky
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10-12
Co budete potřebovat:
Suroviny na náplň:
- 1 kg jablek
- 50 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
Suroviny na těsto:
- 150 g másla
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce vody
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- 30 g krupicového cukru
Kromě toho:
- hladká mouka na vál
- máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
1. Nejdříve připravte jablečnou náplň. Jablka očistěte, nakrájejte a osmahněte na másle. Přidejte cukr, skořici, promíchejte a nechte náplň vychladnout.
2. Těsto připravte smícháním mouky, cukru, vejce, vody, octa a nakrájeného másla. Vše důkladně propracujte, aby vám vzniklo hladké těsto, které následně rozdělte na dvě části. Z každé vyválejte na pomoučeném válu plát.
3. Jeden plát těsta vložte na dno kulaté formy vymazané máslem. Poklaďte ho jablečnou náplní, přikryjte druhým plátem těsta a okraje k sobě přimáčkněte. Vrchní plát na několika místech propíchejte špejlí, aby mohl unikat vzduch.
4. Koláč pečte v předehřáté troubě na 210 °C přibližně 30 minut. Po prochladnutí koláč posypejte moučkovým cukrem.
A zkoušeli jste někdy kynutou bábovku podle Sandtnerky?