Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Vyzkoušejte skvělý tradiční jablečný koláč z babiččina receptáře, který voní po skořici. Nadýchaný lahodný moučník zasypaný moučkovým cukrem chutná naprosto božsky.
Základem náplně jsou jablka a skořice. Nevíte-li jak zakončit nedělní oběd, tento moučník je jasná volba. Na tomto jablečném koláči si jistě pochutná celá rodina.
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4
Co budete potřebovat:
Suroviny na náplň
1 kg jablek
50 g cukru krupice
50 g másla
0,5 lžičky mleté skořice
Suroviny na těsto
75 g másla
125 g hladké mouky
1,5 lžíce vody
0,5 ks vajce
1 lžíce octa
15 g cukru krupice
Na dokončení
moučkový cukr
Jak na tradiční jablečný koláč
1. Připravte jablečnou náplň. Jablka očistěte, nakrájejte a osmahněte na másle. Přidejte cukr, skořici, promíchejte a nechte náplň vychladnout.
2. Těsto připravte smícháním mouky, cukru, vejce, vody, octa a másla. Vše důkladně promíchejte tak, aby vám vzniklo hladké těsto, které následně rozdělte na dvě části. Z každé vyválejte plát.
3. Jeden plát těsta vložte na dno kulaté formy vymazané máslem. Poklaďte jablečnou náplní a přikryjte druhým plátem těsta.
4. Koláč pečte v předehřáté troubě na 210 °C přibližně 30 minut. Na závěr jablečný koláč posypte moučkovým cukrem.