Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu

31. října 2020 • 00:00

Vyzkoušejte skvělý tradiční jablečný koláč z babiččina receptáře, který voní po skořici. Nadýchaný lahodný moučník zasypaný moučkovým cukrem chutná naprosto božsky.

Základem náplně jsou jablka a skořice. Nevíte-li jak zakončit nedělní oběd, tento moučník je jasná volba. Na tomto jablečném koláči si jistě pochutná celá rodina.

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4  

Co budete potřebovat:

Suroviny na náplň

1 kg jablek
50 g cukru krupice
50 g másla 
0,5 lžičky mleté skořice

Suroviny na těsto

75 g másla
125 g hladké mouky
1,5 lžíce vody
0,5 ks vajce
1 lžíce octa
15 g cukru krupice

Na dokončení

moučkový cukr

Jak na tradiční jablečný koláč

1. Připravte jablečnou náplň. Jablka očistěte, nakrájejte a osmahněte na másle. Přidejte cukr, skořici, promíchejte a nechte náplň vychladnout.

2. Těsto připravte smícháním mouky, cukru, vejce, vody, octa a másla. Vše důkladně promíchejte tak, aby vám vzniklo hladké těsto, které následně rozdělte na dvě části. Z každé vyválejte plát.

3. Jeden plát těsta vložte na dno kulaté formy vymazané máslem. Poklaďte jablečnou náplní a přikryjte druhým plátem těsta.

4. Koláč pečte v předehřáté troubě na 210 °C přibližně 30 minut. Na závěr jablečný koláč posypte moučkovým cukrem.

Autor: DF