Co sladkého upéct na víkend? Zkuste moučník s ovocem, které by vás nejspíš vůbec nenapadlo
Krásně oranžové ovoce zvané kaki se na českých stolech neobjevuje moc dlouho, už si ale získalo spoustu příznivců. Díky své lahodné chuti se hodí do řady jídel, včetně moučníků. Vyzkoušejte ho na koláči, v palačince nebo třeba jako náplň v kynutých buchtách!
Výhodou kaki je, že se nemusí loupat a nemá pecky. Jeho sladká chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve i cukrového melounu. V obchodech se objevuje na podzim a v zimě a díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů je z něj skvělý pomocník při únavě, nachlazení nebo velkém stresu. Abyste si na kaki pochutnali, musí být zralé, tedy na omak měkčí. Pokud je tvrdé, stačí ho nechat doma několik dní dozrát při pokojové teplotě.
A co si z kaki můžete upéct?
Rychlý koláč z listového těsta
Kaki můžete použít místo jablek do štrúdlu:
Rychlý koláč s kaki
Pokud nemáte moc času, upečte si rychlý koláč z listového těsta. Příprava je velmi jednoduchá, nezabere vám ani půl hodiny a výsledek vás mile překvapí.
Rychlý koláč z listového těsta
Co budete potřebovat:
- 1 balení vyváleného chlazeného listového těsta
- 2–3 kaki
- 300 g zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- 1 skořicový cukr
Postup:
1. Listové těsto rozložte i s pečicím papírem na plech.
2. Zakysanou smetanu smíchejte s oběma vanilkovými cukry a rozetřete ji na těsto tak, aby okraje zůstaly volné. Navrch rozložte na plátky nakrájené kaki a vše posypte skořicovým cukrem.
3. Koláč dejte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 20–25 minut dozlatova.
Kynuté buchty s kaki
Máte-li rádi tradiční moučníky vylepšené o méně obvyklé kombinace, zkuste kynuté buchty plněné kaki a bílou čokoládou.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 80 g cukru
- 1/2 kostky droždí
- 60 g másla
- 150 ml mléka
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- špetku soli
Na náplň:
- 2–3 kaki
- 50 g bílé čokolády
Kromě toho:
- hladkou mouku na vál
- máslo na vymazání pekáčku
- 1 vejce na potření
Postup:
1. Začněte přípravou těsta. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky a cukru, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2. Mezitím do mísy prosejte mouku. Přidejte cukr, špetku soli a citronovou kůru a dobře promíchejte. Pak přidejte vejce, žloutek, pokrájené změklé máslo a vzešlý kvásek, vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Vytvarujte z něj v míse bochánek, zakryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 45 minut.
3. Kaki nakrájejte na kousky a rozmačkejte vidličkou.
4. Vykynuté těsto rozdělte na pomoučněném válu na 12 kousků. Každý rozmáčkněte v dlani, dejte na něj lžičku kaki a kousek bílé čokolády, těsto zabalte a pokládejte spojem dolů do máslem vymazaného pekáčku. Takto postupně připravte všechny buchty. Nechte je ještě 20 minut kynout, pak je potřete rozšlehaným vejcem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut dozlatova.
Pečená palačinka s kaki
Říká se jí Dutch baby a na rozdíl od klasických palačinek, které se dělají jedna po druhé na pánvi, vám nedá práci téměř žádnou. Peče se totiž v troubě a vy musíte jen počkat, až z ní budete moct vytáhnout nadýchanou sladkou dobrotu, kterou stačí nakrájet na porce.
Co budete potřebovat:
- 1 velké kaki
- 3 vejce
- 3/4 hrnku mléka
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 3 lžíce třtinového cukru (stačí i poloviční množství)
- kousek másla na vymazání pánve
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Připravte si vhodnou pánev a nechte ji 15 minut rozpálit v troubě vyhřáté na 180 °C.
2. Vejce, mléko, hladkou mouku a třtinový cukr důkladně promíchejte metličkou nebo pomocí mixéru, až vznikne hladké řidší těsto. Kaki omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
3. Rozpálenou pánev vyndejte z trouby, dejte do ní kousek másla a krouživým pohybem pánví ho nechte rozpustit. Připravené těsto znovu promíchejte, nalijte ho do pánve, posypte ho nakrájeným kaki a pánev vraťte zpátky do trouby. Pečte tak dlouho, až se těsto začne nafukovat a okraje budou krásně zlaté.
4. Horkou palačinku pocukrujte a ihned podávejte.
Kaki se hodí i do klasických palačinek: