10 nejlepších receptů na jablečné koláče: S kefírem, mřížkou, drobenkou i čokoládou
Podzim právě začíná a sladké koláče plné právě dozrávajících jablek jsou tím nejlepším dezertem, kterým ho můžete uvítat. Který si upečete?
Jaké jablečné koláče pro vás máme:
Hraběnčiny řezy, podmáslový koláč s jablky a krémem, růžičkový koláč, mřížkové koláčky, tarte tatin, crumble s jablky, kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou, francouzský jablkový koláč, jablečný koláč raz-dva-tři, jablečný (hruškový) koláč s tvarohem
Koláč právě vytažený z trouby, posypaný sladkou drobenkou a vonící celým bytem. Tak si většina z nás představuje ideální nedělní odpoledne. A protože začíná podzim, dostávají se zaslouženě do popředí koláče plné ovoce, které v tomto období dozrává - jablek.
Určitě si z jablek upečte štrúdl>>>
Nechte se inspirovat naším výběrem těch nejchutnějších jablečných koláčů:
Hraběnčiny řezy
Nadýchaný pečený sníh promění obyčejný jablečný koláč ve sváteční dezert jako ze zámku. Nejlépe chutnají hraběnčiny řezy ještě vlažné nebo v den upečení.
Podmáslový koláč s jablky a krémem
Zapomeňte na dusivé buchty. Tenhle koláč je krásně vláčný nejen díky podmáslí v těstě, ale i jemnému vanilkovému krému a jablkům svařeným s voňavým kořením.
Růžičkový koláč
Stáčení jablečných proužků do růžiček vám sice dá trochu práce, výsledek ale stojí za to. Tento koláč je totiž nejen dobrý, ale i překrásný na pohled!
Mřížkové koláčky
Křehké těsto, které se po upečení rozplývá na jazyku, je koláčová klasika, které jablka dodají příjemný podzimní nádech. Upečte si místo jednoho velkého koláče čtyři menší podle receptu ZDE.
Tarte tatin
Úžasně jednoduchý, ale neuvěřitelně lahodný. Takový je populární francouzský koláč z lisového těsta plný šťavnatých jablek a voňavého karamelu, který vznikl vlastně omylem.
Crumble s jablky
Tento na povrchu křupavý koláč je ideální pro všechny nedočkavé. Je hotový raz dva a nejlepší je hned po vytažení z trouby. Vyzkoušejte ho v jablečné verzi.
Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou
V tomto koláči, který je krásně vláčný díky kefíru, nechybí mleté ořechy, plátky jablek a voňavý zázvor. Poleva z hořké čokolády tento moučník nejen ozdobí, zároveň dotáhne jeho chuť k dokonalosti.
Francouzský jablkový koláč
Voní máslem a rumem a vláčný je díky jablkům vmíchaným přímo do těsta. Tenhle moučník můžete podávat se šlehačkou, ale i bez ní chutná skvěle.
Jablečný koláč raz-dva-tři
Co budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 2 dl mléka
- 1 kg jablek
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku s práškem do pečiva. Uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme cukr a mléko a umícháme hladké těsto.
2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, polovinu nakrájíme na malé kostičky a vmícháme je do těsta.
3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Asi po 10 minutách, až se těsto zvedne, rozložíme na povrch koláče zbylá jablka nakrájená na větší dílky a koláč dopečeme dozlatova.
4. Před podáváním koláč pocukrujeme.
Jablečný (hruškový) koláč s tvarohem