Makové buchty a koláče: 4 jednoduché recepty, které stojí za vyzkoušení

27. října 2023 • 05:15

Šišky s mákem, makové buchty, makovky nebo rohlíky sypané mákem. Tato plodina k české kuchyni neodmyslitelně patří. Modrého máku pěstujeme nejvíc na světě a hodně ho i sníme. Pokud ho máte taky rádi, vyzkoušejte naše jednoduché moučníky.

Proč byste mák měli zařadit do svého jídelníčku?

Nepatrná maková zrnka mají složení, které je pasovalo na pomyslnou špici mezi superpotravinami.

Mák je skvělým zdrojem vlákniny. Ve 100 g semínek je skoro 20 g vlákniny, což jsou téměř 2/3 doporučené denní dávky. Z velké části se jedná o vlákninu, která absorbuje vodu v zažívacím ústrojí, snižuje pocit hladu a zmírňuje potíže se zácpou.

Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 12x víc než kravské mléko a 9x víc než jádra vlašských ořechů. V máku je i hodně vitaminu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Každá porce máku obsahuje významné množství kyseliny linolové, kyseliny α-linolenové (ALA) a omega-6 mastných kyselin.

Díky tomu všemu mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, pomáhá proti stresu, vyživuje vlasy, nehty, kosti a je dobrou prevencí proti osteoporóze.

Kvůli nižší ceně se často mák pančuje – kvalitní český modrý mák se míchá s technickým z dovozu, který znehodnocuje jeho příjemnou chuť a vůni. Riziko takto namíchaného máku je nejvyšší u mletého máku. Pokud si tedy chcete na makových dobrotách opravdu pochutnat, kupujte mák nejlépe přímo od farmáře nebo v obchodě vybírejte jen ty výrobky, kde je pěstitel na obale přímo uvedený. 

Víte, jak udělat makovou náplň do buchet?

Video se připravuje ...

Jednoduchý makový koláč

Jednoduchý makový koláč Jednoduchý makový koláč • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 hrnek nemletého máku
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce

Postup:

1. Všechny ingredience smíchejte v míse, až vznikne hladké těsto.

2. Těsto nalijte do koláčové formy vyložené papírem na pečení nebo na hlubší plech, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 25 - 30 minut.

Maková bábovka

Maková bábovka Maková bábovka • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 1 dl oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Postup:

1. Do mísy dejte žloutky, oba druhy cukru a olej a vymíchejte vše dohladka nebo dokud se cukr nerozpustí. V druhé míse vyšlehejte bílky do hustého sněhu.

2. K cukru se žloutky a olejem přidejte mák, mouku a prášek do pečiva. Poté přilijte mléko a jemně promíchávejte stěrkou. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh.

3. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Nalijte do ní připravené těsto, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Pak teplotu stáhněte na 170-175 °C a pečte ještě asi 40-45 minut.

4. Zda je bábovka upečená, zkuste špejlí. Po vytažení by měla být suchá a bez drobečků. Bábovku nechte vychladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy a pocukrujte.

TIP: Bábovku můžete po vychladnutí ještě přelít ledovou polevou ze 4 lžic moučkového cukru, 1 lžíce vody a trochy citronové šťávy. Vše třete vařečkou, dokud nebude poleva hustá a bílá. 

Bramborový makovec s fondánovou polevou 

Bramborový makovec s fondánovou polevou Bramborový makovec s fondánovou polevou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g vařených brambor
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g mletého máku
  • 50 g hrubé mouky
  • 4 lžíce mléka
  • 1 žloutek
  • 2 bílky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice 
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Poleva:

  • 150 g krystalového cukru
  • 1 dl vlažné vody
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

V míse utřete žloutek s cukrem a mlékem. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a mákem a jemně nastrouhané vařené brambory a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků. 

Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30-35 minut. Upečený makovec nechte vychladnout.

Mezitím připravte polevu. Cukr smíchejte s vodou a citronovou šťávou a zahřejte ve vodní lázni. Pak přemístěte nádobu s polevou do studené vodní lázně a třete vařečkou, dokud poleva nezbělá. Naneste ji na vychladlý makovec a nechte zaschnout. 

Maková buchta s marmeládou a čoko polevou

Maková buchta s marmeládou a čoko polevou Maková buchta s marmeládou a čoko polevou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 1,5 hrnku mletého máku
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • pikantní marmeláda na promazání (např. rybízová, malinová)
  • čokoládová poleva

Postup:

1. Nejprve v míse smíchejte všechny suché suroviny, poté přidejte mléko, olej a vejce a umíchejte hladké těsto.

2. Těsto nalijte na hlubší plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.

3. Upečenou buchtu nechte vychladnout, pak ji dlouhým nožem podélně rozkrojte na dva pláty, spodní potřete marmeládou a pláty opět spojte k sobě. Nakonec buchtu přelijte čokoládovou polevou, rozetřete ji do stran a nechte ztuhnout.

TIP: Pokud nechcete upečenou buchtu krájet, potřete ji, když je ještě teplá, tenkou vrstvou marmelády, přelijte polevou a nechte vychladnout. 

Čokoládovou polevu si můžete připravit podle videonávodu>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL, AK