Makové buchty a koláče: 4 jednoduché recepty, které stojí za vyzkoušení
Šišky s mákem, makové buchty, makovky nebo rohlíky sypané mákem. Tato plodina k české kuchyni neodmyslitelně patří. Modrého máku pěstujeme nejvíc na světě a hodně ho i sníme. Pokud ho máte taky rádi, vyzkoušejte naše jednoduché moučníky.
Co si můžete z máku upéct?
Bramborový makovec s fondánovou polevou
Maková buchta s marmeládou a čoko polevou
Proč byste mák měli zařadit do svého jídelníčku?
Nepatrná maková zrnka mají složení, které je pasovalo na pomyslnou špici mezi superpotravinami.
Mák je skvělým zdrojem vlákniny. Ve 100 g semínek je skoro 20 g vlákniny, což jsou téměř 2/3 doporučené denní dávky. Z velké části se jedná o vlákninu, která absorbuje vodu v zažívacím ústrojí, snižuje pocit hladu a zmírňuje potíže se zácpou.
Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 12x víc než kravské mléko a 9x víc než jádra vlašských ořechů. V máku je i hodně vitaminu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Každá porce máku obsahuje významné množství kyseliny linolové, kyseliny α-linolenové (ALA) a omega-6 mastných kyselin.
Díky tomu všemu mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, pomáhá proti stresu, vyživuje vlasy, nehty, kosti a je dobrou prevencí proti osteoporóze.
Kvůli nižší ceně se často mák pančuje – kvalitní český modrý mák se míchá s technickým z dovozu, který znehodnocuje jeho příjemnou chuť a vůni. Riziko takto namíchaného máku je nejvyšší u mletého máku. Pokud si tedy chcete na makových dobrotách opravdu pochutnat, kupujte mák nejlépe přímo od farmáře nebo v obchodě vybírejte jen ty výrobky, kde je pěstitel na obale přímo uvedený.
Víte, jak udělat makovou náplň do buchet?
Jednoduchý makový koláč
Suroviny:
- 1 hrnek nemletého máku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku krupicového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
Postup:
1. Všechny ingredience smíchejte v míse, až vznikne hladké těsto.
2. Těsto nalijte do koláčové formy vyložené papírem na pečení nebo na hlubší plech, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 25 - 30 minut.
Maková bábovka
Suroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 1 dl oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek mletého máku
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
Postup:
1. Do mísy dejte žloutky, oba druhy cukru a olej a vymíchejte vše dohladka nebo dokud se cukr nerozpustí. V druhé míse vyšlehejte bílky do hustého sněhu.
2. K cukru se žloutky a olejem přidejte mák, mouku a prášek do pečiva. Poté přilijte mléko a jemně promíchávejte stěrkou. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh.
3. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Nalijte do ní připravené těsto, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Pak teplotu stáhněte na 170-175 °C a pečte ještě asi 40-45 minut.
4. Zda je bábovka upečená, zkuste špejlí. Po vytažení by měla být suchá a bez drobečků. Bábovku nechte vychladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy a pocukrujte.
TIP: Bábovku můžete po vychladnutí ještě přelít ledovou polevou ze 4 lžic moučkového cukru, 1 lžíce vody a trochy citronové šťávy. Vše třete vařečkou, dokud nebude poleva hustá a bílá.
Bramborový makovec s fondánovou polevou
Bramborový makovec s fondánovou polevou
Suroviny:
- 200 g vařených brambor
- 150 g krupicového cukru
- 100 g mletého máku
- 50 g hrubé mouky
- 4 lžíce mléka
- 1 žloutek
- 2 bílky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Poleva:
- 150 g krystalového cukru
- 1 dl vlažné vody
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
V míse utřete žloutek s cukrem a mlékem. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a mákem a jemně nastrouhané vařené brambory a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30-35 minut. Upečený makovec nechte vychladnout.
Mezitím připravte polevu. Cukr smíchejte s vodou a citronovou šťávou a zahřejte ve vodní lázni. Pak přemístěte nádobu s polevou do studené vodní lázně a třete vařečkou, dokud poleva nezbělá. Naneste ji na vychladlý makovec a nechte zaschnout.
Maková buchta s marmeládou a čoko polevou
Maková buchta s marmeládou a čoko polevou
Suroviny:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky mléka
- 1,5 hrnku mletého máku
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- pikantní marmeláda na promazání (např. rybízová, malinová)
- čokoládová poleva
Postup:
1. Nejprve v míse smíchejte všechny suché suroviny, poté přidejte mléko, olej a vejce a umíchejte hladké těsto.
2. Těsto nalijte na hlubší plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
3. Upečenou buchtu nechte vychladnout, pak ji dlouhým nožem podélně rozkrojte na dva pláty, spodní potřete marmeládou a pláty opět spojte k sobě. Nakonec buchtu přelijte čokoládovou polevou, rozetřete ji do stran a nechte ztuhnout.
TIP: Pokud nechcete upečenou buchtu krájet, potřete ji, když je ještě teplá, tenkou vrstvou marmelády, přelijte polevou a nechte vychladnout.
Čokoládovou polevu si můžete připravit podle videonávodu>>>