Jak nahradit droždí při pečení: Vsaďte na kvas nebo brambory a pivo!

11. dubna 2020 • 00:00

Došly vám čerstvé i sušené kvasnice a regály v obchodech, kde by měly být, zejí prázdnotou? Jak tedy nahradit chybějící droždí a jde to vůbec?

Droždí neboli pekařské kvasnice jsou kvasinky, které pomáhají kynutí těsta. Za zvýšené teploty se živí cukrem a produkují na oplátku alkohol a oxid uhličitý, který během kynutí z těsta uniká a vytváří nadýchanou texturu. Kynuté těsto má pak jemně kyselou chuť a typickou vůni droždí. Klasické české droždí se vším, co přináší, bohužel nenahradíte. Můžete si ale zkusit poradit.

Sáhněte po chlebovém kvásku

Jestli jste propadli současnému trendu a pečete si doma chléb z vlastního kvásku, nebojte se klidně použít ten. Skvěle se totiž hodí i pro sladké pečení. Ať už se tedy chystáte péci koláče, mazanec, vánočku nebo třeba oblíbené skořicové šneky, chlebový kvásek chybějící droždí nahradí. Výsledkem bude chutnější a stravitelnější moučník, který navíc vydrží déle jako čerstvý. Pokud ho ovšem dřív nesníte. Pokud kvásek nemáte, využijte volné dny k tomu, abyste ho založili a pustili se do pečení bez droždí a experimentů. Návod na založení poctivého chlebového kvasu najdete ZDE.

Kvas z ovocné vody

Voda, pokrájená jablka a nesířené rozinky. Tyto suroviny vám postačí k tomu, abyste si během pár dní vyrobili domácí živý kvas, který můžete směle použít na sladké i slané pečení. Takové kvasové koblihy, vafle nebo buchty jsou totiž něco.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nemáte kvas a dosavadní pokusy umřely dřív, než začaly pořádně žít? Zkuste spolu se mnou založit kvas z ovocné vody. Moc se u toho nenamůžete, nebojte. Den 1. Ideálně nestříkané ovoce omyjte, nakrájejte a zalijte vodou. Tady je asi 100 g jablka a nesířených rozinek. Můžou být i samotná jablka, hrušky nebo jiné sušené nesířené ovoce (křížaly)... V sezóně klidně rybíz nebo meruňky. Přidat můžete i lžičku cukru nebo medu, aby se kvasinky chytly dřív než cokoli jiného. Zavřu, doliju vodou, promíchám, nechám v teple a ahoj zítra! To nebudeme nic dělat, jen se pokocháme bublinkami. Kdo to zkusí? • #karantennikvas #pecenvkarantene #pecempecen #komunitnikvaseni

Příspěvek sdílený Maškrtnica.cz (@maskrtnica),

Zlaté české ručičky a droždí z brambory

Domácí droždí si podle hospodyněk můžete i vyrobit svépomocí doma. A budete na to potřebovat jen základní suroviny, které doma stoprocentně máte. Budete jen muset vychytat množství "nouzového droždí", které na kynutí potřebujete. 

Co budete potřebovat:

500 g brambor
voda
2 lžíce cukru
2 lžíce piva (nejlépe nefiltrovaného)

Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte je vychladnout a poté je rozšťouchejte. Smíchejte s takovým množstvím vody, aby vám vznikla hustá kaše. Ke kaši přidejte cukr a nechte stát na teplém místě zakryté 24 hodin. Poté přidejte 2 lžíce piva a nechte dalších 24 hodin na teplém místě odpočívat.

Jak si pochutnat i bez droždí

Pochutnat si na domácím pečení můžete i bez kvasnic. Zkuste třeba recept na bramborový chléb droždí nebo připravte oblíbený slaný koláč. Na křupavý základ vám bude stačit mouka, máslo, ledová voda a vajíčko. Podívejte se na recept na dokonalý quiche se slaninou nebo slaný koláč s jarními cibulkami a aromatickým modřenínem. Pokud jste sháněli droždí na knedlíky, nevěšte hlavu. Vyzkoušejte tento skvělý recept na hrnkové knedlíky bez droždí podle herečky Jiřiny Jiráskové. Při přípravě sladkých dobrot si také můžete poradit. Klasické lívance si tentokrát odpusťte a vyzkoušejte nekynuté línace z podmáslí, které jsou nadýchané a jemné jak mech.

Chybí vám další suroviny na pečení? Podívejte se, čím nahradit vejce, smetanu nebo kypřicí prášek přímo ZDE >>>

Autor: KF