Jak snadno oloupat krevety, vejce nebo třeba granátové jablko? Zkuste naše triky!
Některé potraviny jako by byly nedobytné. Nechce a nechce se jim ven z jejich slupky. Dochází vám s nimi trpělivost? Nenechte se odradit! S našimi triky je oloupete raz dva. Máme pro vás hned 9 tipů, jak pokořit ty „nejzákeřnější“.
Jak oloupat:
Krevety
Vejce
Avokádo
Granátové jablko
Ananas
Kiwi
Krevety
Krevety můžete loupat jak tepelně upravené, tak zasyrova. Výborné jsou vařené, smažené, grilované nebo zapékané. Oloupané krevety se hodí do salátu, koktejlu nebo třeba i samotné s variací studených omáček.
Jak na to:
1. Krevetu pořádně omyjeme pod tekoucí vodou.
2. Odlomíme nebo odřízneme hlavičku krevety.
3. Oloupeme krunýř až po ocásek.
4. Tam, kde vidíme černou tečku, je takzvané střívko. Nožem trošku vršek nařízneme a odstraníme jej. Někdy jde i vytáhnout opatrným tahem.
5. Krevetu poté v místě řezu „zavřeme“.
Vyzkoušejte třeba tyto recepty s krevetami:
Luxusní krevety na citronové trávě
Krevetový salát s křenovým máslem
Vejce
Ani loupání vajec není úplně jednoduchá záležitost. Taky se vám už stalo, že „šla“ skořápka i s bílkem, nebo se vám dokonce celé vajíčko rozlomilo? Nevěšte hlavu. Stačí dodržet pár zásad, a půjde to snadněji, než si myslíte.
Jak na to:
1. Vkládejte vejce do vody, až když se vaří. Než se ovšem pustíte do vaření vajec, měla by mít pokojovou teplotu. Pokud vás tlačí čas, přidejte do vody lžičku octa, pak vajíčka nepopraskají. Ve vodě by měla být ponořená celá.
2. Po uvaření vložte vajíčka ihned do vody s ledem nebo pod studenou tekoucí vodu.
3. Vajíčka loupejte od širšího konce. Můžete je zkusit oloupat i pod studenou vodou, snadněji tak skořápku od vajíčka oddělíte. Nebo vyzkoušejte trik se skleničkou studené vody, se kterou společně s vajíčkem zatřesete, a skořápka půjde dolů sama.
Co s vařenými vajíčky? Mrkněte na recepty:
Avokádo
Tohle vynikající ovoce je plné zdravých omega 3 mastných kyselin, které posilují imunitní systém a působí blahodárně i na mozek. Můžete si jej dávat na toasty, do salátů, k vajíčkům nebo třeba do smoothie.
Jak na to:
1. Avokádo zbavte stopky.
2. Nožem jej podélně nařízněte kolem dokola až k pecce.
3. Šroubovitým pohybem pootočte obě poloviny avokáda proti sobě a oddělte je od sebe.
4. Opatrně zasekněte nůž do pecky a vyndejte ji. Pokud je avokádo měkké, můžete pecku vyndat i rukou.
5. Polévkovou lžící oddělte po obvodu dužinu od slupky.
Vyzkoušejte skvělé avokádové recepty:
Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci
Křupavé vafle s avokádem, lososem a vejcem
Granátové jablko
Také milujete granátové jablko, ale nevíte, jak se do něj „dostat“? Není to nic těžkého! Vychutnat si ho pak můžete samotné, v jogurtu nebo s ním můžete dozdobit zákusky či saláty.
Jak na to:
1. Odřízněte granátovému jablku kolem dokola konec v oblasti stopky.
2. Na tvaru jablka můžete vidět linie od uschlého zbytku květu ke stopce, na těchto liniích slupku nařízněte.
3. Ovoce rozevřete a začnou vypadávat první zrníčka.
4. Nad miskou (může být i se studenou vodou) začněte vybírat plody. Zralá zrníčka přeceďte skrz sítko.
Granátové jablko v receptech:
Čokoládová pěna s granátovým jablkem
Salát z pečené dýně s granátovým jablkem
Zaječí parfait s želé z granátového jablka
Ananas
Jak se dostat pod slupku ananasu tak, abyste přišli o co nejméně dužiny? Určitě to stojí za to, ananas je senzační pochoutkou nejenom na Vánoce. Sladší horní část můžete sníst samotnou, spodní, kyselejší část můžete využít třeba v kombinaci s masem.
1. Z ananasu uřízněte spodek a vršek i s listy
2. Zlehka odkrájejte slupku kolem dokola.
3. Ananas položte bokem na podložku a malým nožem vykrájejte šikmé linie, odstraníte tak i nevzhledné „tečky“.
4. Poté ananas rozčtvrťte a vyřízněte tvrdý střed.
5. Čtvrtiny můžete ještě nakrájet na plátky.
Recepty s ananasem
Grilovaný ananas s vanilkovo-pomerančovou omáčkou
Smoothie bowl s avokádem, mangem a ananasem
Kiwi
I téhle chlupaté dobrotě, která roste na liánách v Číně, je někdy těžké dostat se pod „kůži“. Stojí to ale za to, protože je to úžasně všestranné ovoce, které se hodí do smoothies, dortů i salátů.
Jak na to:
Kiwi se dá loupat hned několika způsoby. Podívejme se třeba na trik se lžící:
1. Kiwi seřízněte špičku i druhou stranu okolo stopky.
2. Tu následně vykroutíte i s dřevnatým vnitřkem.
3. Střed vydloubejte lžící nebo lžičkou. Získáte tak oloupaný válec vhodný na další krájení.
Recepty s kiwi:
Dort s vanilkovým krémem, jahodami a kiwi
Salát z kiwi a zelených jablek