6 druhů ovoce a zeleniny, které byste neměli loupat

14. června 2022 • 00:00

Někomu slupka nevadí, někdo naopak potřebuje všechno oloupat. Pravda je, že některé slupky, které nás naše maminky a babičky učily házet rovnou do koše, jsou nejen jedlé, ale také chutné a výživné. Kterou zeleninu a ovoce možná také loupete a neměli byste?

Okurky

Když si dáte oloupanou okurku, získáte z ní hlavně vodu, což je samozřejmě také důležité. Většina vitaminů se ale nachází ve slupce. Například vitamin K, který pomáhá udržet zdravé kosti, nebo vitamin A, který prospívá očím a pokožce. Okurky tedy stačí důkladně omýt, hlavně ty, které mají drsnější a hrbolatý povrch. Udělejte si z nich osvěžující limonádu, smoothie, asijský salát nebo skvělou letní polévku.

Z neoloupaných okurek si můžete udělat i rychlou chuťovku >>>

Cuketa

Cukety jsou na tom podobně jako okurky – plné vody. Pokud vám na zahradě vyroste obří cuketa, která má tvrdou slupku, tak ji samozřejmě oloupejte, ale menší cukety stačí jen omýt vodou. Nastrouhejte je třeba do bramboráků, placiček, pomazánky nebo z nich udělejte zapečené plněné zeleninové cannelloni s rajčatovou omáčkou.

Brambory

Když budete chtít dělat sametově hladkou bramborovou kaši, zcela jistě bude potřeba brambory oloupat. Do spousty receptů, jako jsou třeba mačkané brambory, gratinované brambory, saláty nebo báječné brambory Hasselback, to ale vůbec není nutné. Nechte je se slupkou, která je plná vlákniny, také železa a draslíku a dodává bramborám lepší chuť. Brambory stačí dobře omýt a vydrhnout kartáčkem.

Brambory Hasselback Brambory Hasselback • Autor: iStock

Mrkev

I tuto zeleninu stačí omýt vodou a vydrhnout kartáčkem. Většina prospěšných látek (například vitaminu A nebo draslíku), které mrkev obsahuje, se totiž nachází právě ve slupce a těsně pod ní. Chcete-li získat z mrkve především tolik prospěšný beta-karoten, jezte ji tepelně upravenou s trochou tuku. Zatímco ze syrové mrkve získáte jen asi 3–5 procent beta-karotenu, z dušené to může být až 60 procent. Výborná je pečená a podávaná s pestem z mrkvové natě, udělejte z ní křupavé placičky nebo krémovou polévku.

Lilek

Lilek se jen zřídka konzumuje syrový a také se málokdy loupe. Je to proto, že dužnina tepelnou úpravou získá krémovitou konzistenci a slupka krásně změkne. Stejně jako v případě okurky a cukety dužnina obsahuje hodně vody a většina živin se nachází ve slupce. Je to například vláknina, mangan nebo antioxidanty posilující imunitu. Hladkou slupku lilku stačí jen opláchnout a otřít papírovou utěrkou. Udělejte si ho na grilu, s mletým hovězím po japonsku nebo ho zapečte v troubě s rajčaty a parmazánem.

Grilovaný lilek Grilovaný lilek • Autor: iStock

Kiwi

Věděli jste, že kiwi můžete jíst i se slupkou? Někomu mohou chloupky na povrchu plodu trochu vadit, nicméně když si kiwi oloupete, vyhodíte spolu se slupkou do koše i spoustu cenné vlákniny a také kyseliny listové. Takže příště si kiwi jen důkladně omyjte a s chutí do toho.

Autor: AK