Sedm lehkých letních salátů

Sedm lehkých letních salátů
Salát • Autor: istockphoto.com
31. srpna 2017 • 00:00

Když teploty šplhají ke třicítce, nemá nikdo z nás chuť na nic těžkého a horkého. Prázdný žaludek se ale hlásí o slovo. Řešením jsou zeleninové saláty, které zasytí a zároveň jsou lehké, zdravé a mají podstatně méně kalorií, než třeba omáčka s knedlíkem či smažák s hranolky a tatarkou. A navíc jejich příprava nezabere moc času. Vyzkoušejte některé ze sedmi receptů, zjistíte, že odlehčené pokrmy rozhodně nemusí být jednotvárné.

Fenyklový salát s jablkem a parmskou šunkou

Čerstvý fenykl je v našich končinách stále neprávem opomíjenou zeleninou. Přesto, že je už běžně k dostání ve většině supermarketů, většina z nás se do jeho koupě nehrne. Důvodem je fakt, že nevíme, jak chutná, ani jak ho připravit. Jde přitom o vynikající zdravou zeleninu s mírně nasládlou chutí, která má navíc minimum kalorií. Hodí se pod maso, skvěle chutná pečený či připravený na grilu, syrový je báječný do salátů. Ochutnejte třeba dokonale chuťově vyladěný fenyklový salát s jablkem a parmskou šunkou a uvidíte, že fenykl zařadíte na svůj stálý jídelníček. Kromě hlízy fenyklu na něj budete potřebovat mix salátových listů, ředkvičky, žlutou papriku, jablko nebo nektarinku, parmskou šunku a vlašské ořechy. Na pikantní zálivku pak jen olivový olej, med, dijonskou hořčici a drcená semínka fenyklu. Podávejte ho s čerstvou či rozpečenou křupavou bagetou.

Řecký salát s olivami

Zavzpomínat si na báječnou dovolenou můžete třeba nad talířem s nádherně barevným řeckým salátem s olivami. Jeho příprava vám nezabere víc, jak 20 minut. Maso v něm sice nenajdete, plnohodnotným zdrojem bílkovin je ale vajíčko natvrdo a vynikající sýr feta. Ze zeleniny je v něm pak čínské zelí, cherry rajčátka, okurka, červená cibule, a protože jde o salát řecký, nemohou chybět olivy, nakládané kapary a oregano. Konečnou chuť doladí jemně přislazený dresink ze spousty olivového oleje a čerstvě vymačkané citronové šťávy, ovoněný koriandrem.

Salát s grilovanou zeleninou a sýrem halloumi

Nejen jako příloha k masíčku z grilu, ale i jako samostatný plnohodnotný pokrm, poslouží salát s grilovanou zeleninou a sýrem halloumi, který si klidně můžete druhý den vzít v krabičce s sebou do práce a přihřát ho v mikrovlnce. Základem jsou grilované papriky, kukuřice, báječně nasládlé lusky cukrového hrášku a výtečný polotvrdý sýr halloumi, který má tu výhodu, že se na grilu nerozteče. Vše doplňuje pikantní zálivka z nadrobno nasekané zelené petrželky, chilli papričky, prolisovaného česneku, olivového oleje a limetkové šťávy.

Salát s kozím sýrem a ostružinami

Se sýrem, tentokrát ale tím čerstvým kozím, je i další kaloricky vyvážený salát, v němž se snoubí chuť použité zeleniny, nakyslého bobulovitého ovoce a nasládlého dresinku z olivového oleje, medu a citronové šťávy. Základem vynikajícího salátu s kozím sýrem je mix listových salátu, na jemné plátky nakrouhaná mrkev a čerstvé ostružiny. Nechybí ani slunečnicová semínka, která nejen dobře chutnají, ale obsahují také zdravé tuky, vlákninu, vitamíny, minerály a jsou kvalitním zdrojem bílkovin. Salát podávejte s celozrnným pečivem.

Letní salát s kaki a mozarellou

Poněkud exotický je další z báječných letních salátů. Je jím salát s kaki a mozarellou, který zachutná i gurmánům s vytříbenou chutí. Kaki nebo také kakichurma či jen churma je lahodné tropické ovoce zářivě oranžové barvy s nasládlou chutí, které mimo to, že je doslova nabité zdravím, urychluje a podporuje spalování tuků. V kombinaci se salátovými listy, na kousky natrhanou mozarellou, zrnky granátového jablka, čerstvou mátou a nasekanými nepraženými pistáciemi, vytváří neodolatelný lehký pokrm, který lahodí nejen chuťovým, ale i zrakovým buňkám.

Salát z pečené červené řepy

Tenhle salát si oblíbí i ti, kteří jinak červenou řepu příliš nemusí. Pečením ztratí onu někomu nepříjemnou zemitost, zesládne a změkne. Aby pečení netrvalo tak dlouho, nakrájejte řepu na větší kostky, promíchejte s olivovým olejem, balzamikem, solí, pepřem a lístky tymiánu. Pak ji rozdělte na čtyři hromádky na čtverce alobalu, zabalte jako měšce, dobře je uzavřete, dejte na plech a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pro dokončení salátu z pečené řepy si oloupejte a nakrájejte pomeranč, smíchejte ho s vychladlou podušenou řepu, salátovými listy a fetou pokrájenou na kostičky. Na zálivku využijte výpek z řepy, který jen promíchejte s olivovým olejem a nalijte na salát.

Salát s bramborami a uzenou makrelou

Pokud přece jen máte pocit, že vás bezmasý pokrm nezasytí, vyzkoušejte třeba salát s bramborami a makrelou. Základem jsou na čtvrtiny pokrájené osolené a olivovým olejem pokapané brambory upečené spolu s česnekem v troubě. K nim se přidá hrášek, na plátky nakrájené jablko, polníček a samozřejmě maso obrané z uzené makrely. Vše skvěle doplňuje dresink z bílého jogurtu, citronové šťávy a trochy olivového oleje. Pokud nemáte chuť na uzenou makrelu, použijte klidně uzeného lososa.  Rybu ale klidně můžete nahradit i zbylým grilovaným kuřecím či krůtím masem.

Autor: F.O.O.D., Lenka Chvostová