Letní smoothie: Ideální nápoj do vedra, na cesty i místo oběda

4. července 2023 • 10:00

Smoothie je označení pro zeleninové a ovocné šťávy, které jsou už nějakou dobu velkým hitem moderního stravování. Základem je vždy ovoce nebo zelenina doplněné o další ingredience. Výhodou smoothie je snadná příprava a rychlý přísun vitaminů. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na letní smoothie, které v parných dnech jistě oceníte!

Jak připravit to nejlepší smoothie?

Smoothie má pověst zdravého nápoje, který je i dostatečně sytý, takže může klidně zastoupit hlavní jídlo během dne. Někdy se v něm ale může skrývat hodně velké množství kalorií, a to nejen v případě, že je smoothie doslazované, ale i když je připravené z většího množství ovoce. Pokud si tedy smoothie kupujete, vždy si přečtěte, co všechno obsahuje.

Ideálním nápojem do horkých dní je i nealkoholické mojito>>>

Video se připravuje ...

Mnohem lepší než smoothie kupovat je připravit si ho doma. Pro tento případ máme pro vás pár tipů:

1. Kromě ovoce by smoothie mělo obsahovat i nějakou tu zeleninu, která dodá vitaminy, minerály, antioxidanty a také vlákninu, takže smoothie bude sytější. Ideální jsou například listy špenátu nebo salátu, použít můžete i mrkev, červenou řepu nebo třeba okurku. Vybírejte vždy čerstvé nebo mražené plody a listy. Nezapomeňte na to, že i když je rozmixujete, z natlučeného a nahnilého ovoce nebo zeleniny žádnou dobrotu rozhodně neuděláte.

2. Každé smoothie je nutné něčím zředit, aby výsledná konzistence nebyla kašovitá, ale lehce krémová a smoothie se dalo snadno pít. Na zředění se hodí obyčejná voda, někdy se přidává mléko (klasické nebo rostlinné), jogurt nebo třeba zelený čaj. 

3. Kromě výše uvedených přísad patří do smoothie i bílkoviny, které mají stejně jako vláknina syticí schopnost, například kefírové či acidofilní mléko, tvaroh, jogurt, případně protein v prášku. Chcete-li si dát smoothie místo hlavního jídla, můžete přidat i komplexní sacharidy, jako jsou vločky (ovesné, rýžové, žitné apod.). A nakonec lze dodat i trochu zdravých tuků v podobě několika ořechů, semínek nebo například kousku avokáda.

Okurkové smoothie

Smoothie ze salátové okurky, citronové šťávy, vody a pár lžic blendea vás osvěží za každého horkého dne. Smoothie ze salátové okurky, citronové šťávy, vody a pár lžic blendea vás osvěží za každého horkého dne. • Autor: iStock

Smoothie ze salátové okurky, citronové šťávy a pár lžic blendea vás osvěží za každého horkého dne. Hotové smoothie můžete dochutit ještě pořádnou dávkou citronu nebo třtinového cukru.  

Mangové smoothie

Mangové smoothie je doslova nabité vitaminy. Mangové smoothie je doslova nabité vitaminy. • Autor: istockphoto.com

Mangové smoothie je doslova nabité vitaminy. Nejenže obsahuje mnoho antioxidantů, ale také vlákninu. Jeho konzumace přispívá ke snižování hladiny cholesterolu. Na smoothie využijte nejlépe zralé plody manga!  

Meruňkové smoothie

Meruňkovému smoothie bude slušet máta. Meruňkovému smoothie bude slušet máta. • Autor: istock

Meruňky patří bezesporu mezi nejoblíbenější ovoce letních měsíců. Kombinace kokosové vody, meruněk, malin, ananasu a chia semínek vás ohromí. Mimo sezónu můžete do smoothie nahradit čerstvé meruňky přesnídávkou.  

Kiwi smoothie

Ochutnejte báječné kiwi smoothie, které vykouzlíte spojením kiwi, banánů, jablek a limetkové šťávy. Ochutnejte báječné kiwi smoothie, které vykouzlíte spojením kiwi, banánů, jablek a limetkové šťávy. • Autor: iStock

Ochutnejte báječné kiwi smoothie, které vykouzlíte spojením kiwi, banánů, jablek a limetkové šťávy. Před mixováním přidejte med podle libosti, abyste dosáhli ideální sladkokyselé chuti.  

Klementinkové smoothie s matchou

Pořádnou dávku vitaminů zajistí klementinkové smoothie s matchou. Pořádnou dávku vitaminů zajistí klementinkové smoothie s matchou. • Autor: profimedia.cz

Pořádnou dávku vitaminů zajistí klementinkové smoothie s matchou. Smoothie z klementinek, jablek, čekanky a zeleného čaje matcha je dobrota, která vám dodá energii a dopřeje nezapomenutelný chuťový požitek.  

Malinovo-ostružinové smoothie s datlemi

Připravte si lahodné smoothie z malin, ostružin a melounu. Připravte si lahodné smoothie z malin, ostružin a melounu. • Autor: istockphoto.com

Připravte si lahodné smoothie z malin, ostružin a melounu. Do mixéru dejte i změklé mandle a vyberte si, zda vsadíte na vodu nebo brusinkový džus. V létě můžete přidat kousky drceného ledu, a vytvořit si tak skvělou ledovou tříšť.  

Tropické ledové smoothie z pampeliškových listů

Smoothie z pampeliškových listů Smoothie z pampeliškových listů • Autor: iStock

Na neobvyklé tropické ledové smoothie z pampeliškových listů můžete využít mražené i čerstvé ovoce. Mandlové mléko, lístky pampelišek a strouhaný kokos dodají celkovému výsledku ten správný šmrnc.      

Rajčatové smoothie

Rajčata mají blahodárný vliv na naše zdraví v mnoha oblastech. Rajčata mají blahodárný vliv na naše zdraví v mnoha oblastech. • Autor: iStock

Rajčata mají blahodárný vliv na naše zdraví v mnoha oblastech. Nejenže ovlivňují pozitivně kardiovaskulární a imunitní systém, ale také působí jako antioxidant. Rajčatové smoothie s mrkví, celerem, jablečnou šťávou a chilli omáčkou se rázem zařadí mezi vaše oblíbence. 

Autor: DF, AK