Vánoční stromečky, které můžete celé sníst: Vyrobte si je ze zeleniny, ovoce, sýrů nebo třeba těsta na palačinky

11. prosince 2022 • 12:00

Co by to bylo za Vánoce bez vánočního stromečku? Je to symbol, bez kterého by nejkrásnější svátky roku nebyly to pravé. Nemusíte se ale zdaleka spokojit s jedním velkým stromečkem, pod který vám Ježíšek nadělí dárky. Vyrobte si jich víc a navíc takových, na kterých si pochutnáte!

Jedlé vánoční stromečky:

Stromeček jako obložená mísa, ovocné stromečky, salátové stromečky, pizza stromečky, sladké stromečky, stromečky z perníčků

Jedlé vánoční stromečky jsou trend, který ovládl sociální sítě už před několika lety a pravidelně se během Vánoc vrací. Je to skvělá věc pro všechy, kteří mají rádi originalitu a kreativního ducha. Navíc mají jednu velkou výhodu – neopadají a nemusíte je ani po Vánocích skládat, protože možná zmizí ze stolu ještě dřív, než svátky začnou.

Jedlé stromečky si můžete vyrobit i z perníčků >>>

Video se připravuje ...

Stromeček jako obložená mísa

Obložená mísa bývá oblíbeným pohoštěním nejen v době zimních svátků. Vylaďte ji do vánoční dokonalosti a vyskládejte nakrájené sýry a uzeniny do tvaru vánočního stromečku. Proložit je můžete různě barevnou zeleninou i ovocem. Ideální jsou kuličky hroznového vína, nakrájené hrušky, cherry rajčátka, okurky, přidat můžete i olivy nebo snítky rozmarýnu, které vytvoří efekt jehličí a navíc krásně voní.

Barevný, zdravý a ovocný

Vánoční stromeček vyskládaný na talíři z barevného nakrájeného ovoce budou milovat hlavně děti. Jako základ použijte nakrájené kiwi a stromeček dozdobte třeba borůvkami, granátovým jablkem, malinami a jako lehký sněhový poprašek vám poslouží strouhaný kokos. Pokud netrváte na tom, že stromeček musí být zelený, krásně vypadá i červený malinový, ozdobený borůvkami, lístky máty a rozehřátou bílou čokoládou. A kdybyste chtěli dětem udělat vyloženě radost a překvapit je originální snídaní, připravte jim stromeček palačinkový. Jednotlivé palačinky přeložte na čtvrtiny. Tím vytvoříte trojúhelníky a vždy dva položte nad sebe tak, aby se lehce překrývaly. Dozdobte ovocem, případně tenkými linkami čokoládové polevy, a můžete podávat.

Palačinkový stromeček s ovocem a čokoládovou polevou Palačinkový stromeček s ovocem a čokoládovou polevou • Autor: iStock

Salátové stromečky

Krásně barevné stromečky se dají vyskládat i ze zeleniny, například z růžiček brokolice a cherry rajčátek. Nebo to zkuste trochu rafinovaněji a vyskládejte do tvaru stromečku rovnou celý zeleninový salát. Krásně vypadá salát caprese, a připravit se takto dá dokonce i okurkový salát. Perfektně se pro tento účel hodí také krásně zelené lístky rukoly, které můžete doplnit třeba červenými zrníčky granátového jablka nebo cherry rajčátky. Stačí vše pokapat dobrou zálivkou a můžete podávat.

Pizza stromečky

Myslíte si, že pizza není vánoční jídlo? Ve svátečním „stromečkovském“ pojetí klidně může být. Vykrojte z rozváleného těsta na pizzu tvar stromečku a obložte si ho tak, jak máte rádi. Nebo můžete být ještě trochu kreativnější a na kruh těsta vytvořte vánoční stromeček ze zeleniny a sýru. Na zelený základ použijte třeba listy špenátu, na barevné kouličky půlky cherry rajčátek a kolečka vykrojená z plátků sýru a řetězy vytvořte z proužků barevných paprik.

Když chcete jít o trochu výš

Možná vám nestačí jen ploché stromečky vyskládané na talíři a rádi byste vyrobili stromečky rovnou ve 3D. I tady je možností celkem hodně. Co zkusit lívancové? Vytvoříte je z různě velkých lívanečků připravených z těsta obarveného nazeleno (například práškem matcha nebo špenátovým práškem). Potřete je marmeládou, proložte sladkým tvarohem nebo přelijte sladkým sirupem. A nezapomeňte navrch zapíchnout hvězdu vykrojenou třeba z červeného jablíčka. Krásný 3D stromeček se dá vyskládat i z koleček kiwi. Pak už ho stačí ozdobit jen „kouličkami“ z červených zrníček granátového jablka a přidat hvězdu vykrojenou například z manga.

Slané jednohubky jako stromečky Slané jednohubky jako stromečky • Autor: iStock

Malé slané stromečky vhodné jako jednohubky se dají udělat také ze slaných kulatých krekrů, na které nastříkáte našlehaný osolený tvaroh zpevněný trochou másla a posypete je nasekaným koprem nebo jinými zelenými bylinkami, které vytvoří efekt jehličí. I v tomto případě můžete jako „kouličky“ použít zrníčka granátového jablka, hodí se i sušené brusinky. Nebo do každého stromečku jen zapíchněte hvězdičku vykrojenou třeba z plátku mrkve. Jako stylovou vánoční svačinu lze připravit sendvičový stromeček. Z plátků toastového chleba vykrojte různě velké hvězdičky, potřete je máslem nebo pomazánkou, naskládejte je na sebe a proložte listy kadeřavého salátu, šunkou, sýrem, zeleninou, zkrátka tím, co máte rádi.

Sladké stromečky

Pokud jen trochu ovládáte práci se zdobicím sáčkem a sladkým krémem, vyrobte si sladké stromečky, které jsou dezertem a krásnou dekorací zároveň. Jejich základem jsou cupcakes s krémem, který obarvíte zelenou potravinářskou barvou. Pokud nechcete mít stromečky moc vysoké, můžete krém stříkat rovnou na vršek upečeného těsta. V opačném případě na každý cupcake nejdříve přilepte trochou krému prázdný zmrzlinový kornoutek (špičkou nahoru) a na něj pak ze všech stran nastříkejte zelený krém. Stromečky pak dozdobte barevnými cukrovými kuličkami a po zatuhnutí krému je poprašte moučkovým cukrem, který vytvoří efekt sněhu.

Cupcakes jako vánoční stromečky Cupcakes jako vánoční stromečky • Autor: iStock

Stromečky z perníčků

Krásné stromečky se dají vyrobit i z hvězdiček upečených z těsta na vánoční perníčky. Vyrobte si hvězdičky v několika různých velikostech, ozdobte je bílkovou polevou a po jejím zaschnutí je naskládejte na sebe od největší po nejmenší a pomocí zbylé polevy je slepte k sobě.

Autor: AK