Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Až přijdete domů prokřehlí, nemusíte už přemýšlet, co uvaříte k večeři pro sebe a rodinu či blízké. My vám poradíme! Máme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu a jež budou milovat i vaše chuťové pohárky.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Pórková polévka
Úterý: Těstoviny s chilli, grilovanou brokolicí a mandlemi
Středa: Vepřové medailonky s houbovou omáčkou
Čtvrtek: Zapečené brambory se slaninou a sýrem
Pátek: Špagety se žampiony a pršutem
Pórkovou polévku si můžete uvařit i podle videoreceptu>>>
Suroviny:
- 1 velký pórek
- 1 velký brambor
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 kelímek smetany na vaření
- 2 krajíce chleba
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme pórek a orestujeme ho dosklovata. Přidáme kostičky brambor, zamícháme, vše zalijeme vývarem, osolíme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké, asi 15-20 minut.
3. Horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme do ní smetanu, dochutíme ji solí a pepřem a prohřejeme.
4. Krajíce chleba nakrájíme na kostičky a opečeme je v pánvi na oleji dozlatova (můžeme je také opéct nasucho v troubě).
5. Horkou polévku rozdělíme do misek a podáváme ji s kostičkami chleba.
Úterý: Těstoviny s chilli, grilovanou brokolicí a mandlemi
Suroviny:
- 300 g krátkých těstovin
- 1/2 brokolice
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce loupaných mandlí
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente a slijeme je.
2. Brokolici rozebereme na růžičky, pokapeme ji trochou olivového oleje a opečeme na pánvi (nejlépe grilovací) tak, aby pokud možno zůstala křupavá.
3. Na další pánvi rozehřejeme zbylý olej, přidáme na kolečka nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek a na plátky nakrájený oloupaný stroužek česneku a krátce orestujeme. Dáme pozor, aby se ani jedno nespálilo.
4. Poté k česneku a chilli přidáme uvařené těstoviny a promícháme. Pánev odstavíme z plotny, přidáme opečenou brokolici a nasekané mandle, osolíme, opepříme, promícháme a můžeme podávat.
TIP: Pro vylepšení můžete nakonec přidat strouhaný parmazán.
Středa: Vepřové medailonky s houbovou omáčkou
Suroviny:
- 400 g vepřové panenky
- 1 bobkový list
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 200 g malých žampionů
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 kelímek smetany na vaření
- 1 snítka rozmarýnu
- olej na smažení
- mletý pepř
- sůl
- 1 lžíce nasekané zelené petrželky
Postup:
1. Panenku nakrájíme na medailonky, lehce je naklepeme rukou, osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran v pánvi na oleji.
2. Maso vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme bobkový list a máslo a necháme ho rozehřát. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a restujeme tak dlouho, dokud se nevypaří voda. Dáme pozor, aby se cibule ani houby nespálily.
3. Houby zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Nakonec vše zalijeme smetanou, osolíme, promícháme, přidáme snítku rozmarýnu a necháme ho v omáčce rozvonět.
4. Nakonec do omáčky vložíme opečené maso, necháme ho prohřát a vše posypeme nasekanou petrželkou.
Čtvrtek: Zapečené brambory se slaninou a sýrem
Suroviny:
- 8 velkých brambor
- 200 g libové anglické slaniny
- 1 cibule
- 150 g nastrouhané goudy
- mletý pepř
- sůl
- pažitka nebo nať jarní cibulky na posypání
Postup:
- Brambory omyjeme, a pokud mají hezkou slupku, už je neloupeme, jinak je i oloupeme. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou, přivedeme k varu a povaříme 10-12 minut.
- Poté brambory scedíme, překrojíme je na poloviny a rozložíme je řeznou stranou nahoru na plech s papírem na pečení.
3. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na pánvi. Jakmile začne růžovět, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme obojí částečně zrůžovět.
4. Půlky brambor lehce vydlabeme, nakrájíme nadrobno, přidáme ke směsi slaniny a cibule a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
5. Připravenou směsí naplníme půlky brambor, posypeme je nastrouhaným sýrem, dáme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 15-20 minut.
6. Hotové brambory posypeme před podáváním nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.
TIP: Do bramborové směsi můžete přidat také uvařenou brokolici, hrášek nebo kukuřici. K upečeným bramborám se jako doplněk hodí jogurtovo-česnekový dip.
Pátek: Špagety se žampiony a pršutem
Suroviny:
- 250 g špaget
- 150 g pršutu nebo schwarzwaldské šunky
- 1 menší cibulka
- 100 g žampionů
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekané zelené petrželky
- 50 g strouhaného parmazánu
- 4 lžíce oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Špagety uvaříme dle návodu al dente a slijeme je.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájený pršut. Jakmile začne zlátnout, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampiony a opět orestujeme. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek, lehce orestujeme a promícháme.
3. Ke směsi v pánvi přidáme uvařené špagety, podle chuti osolíme a opepříme, promícháme a posypeme nasekanou petrželkou.
4. Špagety rozdělíme na talíře, každou porci posypeme parmazánem a podáváme.
Výborné a rychlé jsou také špagety carbonara>>>