Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin

27. listopadu 2023 • 00:17

Až přijdete domů prokřehlí, nemusíte už přemýšlet, co uvaříte k večeři pro sebe a rodinu či blízké. My vám poradíme! Máme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu a jež budou milovat i vaše chuťové pohárky.

Na co se můžete těšit: 

Pondělí: Pórková polévka

Úterý: Těstoviny s chilli, grilovanou brokolicí a mandlemi

Středa: Vepřové medailonky s houbovou omáčkou

Čtvrtek: Zapečené brambory se slaninou a sýrem

Pátek: Špagety se žampiony a pršutem

Pórkovou polévku si můžete uvařit i podle videoreceptu>>>

Pondělí: Pórková polévka

Pórková polévka Pórková polévka • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 velký pórek
  • 1 velký brambor
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 2 krajíce chleba
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme pórek a orestujeme ho dosklovata. Přidáme kostičky brambor, zamícháme, vše zalijeme vývarem, osolíme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké, asi 15-20 minut.

3. Horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme do ní smetanu, dochutíme ji solí a pepřem a prohřejeme.

4. Krajíce chleba nakrájíme na kostičky a opečeme je v pánvi na oleji dozlatova (můžeme je také opéct nasucho v troubě).

5. Horkou polévku rozdělíme do misek a podáváme ji s kostičkami chleba.

Úterý: Těstoviny s chilli, grilovanou brokolicí a mandlemi

Těstoviny s chilli, grilovanou brokolicí a mandlemi Těstoviny s chilli, grilovanou brokolicí a mandlemi • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g krátkých těstovin
  • 1/2 brokolice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce loupaných mandlí
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente a slijeme je.

2. Brokolici rozebereme na růžičky, pokapeme ji trochou olivového oleje a opečeme na pánvi (nejlépe grilovací) tak, aby pokud možno zůstala křupavá.

3. Na další pánvi rozehřejeme zbylý olej, přidáme na kolečka nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek a na plátky nakrájený oloupaný stroužek česneku a krátce orestujeme. Dáme pozor, aby se ani jedno nespálilo.

4.  Poté k česneku a chilli přidáme uvařené těstoviny a promícháme. Pánev odstavíme z plotny, přidáme opečenou brokolici a nasekané mandle, osolíme, opepříme, promícháme a můžeme podávat.

TIP: Pro vylepšení můžete nakonec přidat strouhaný parmazán.

Středa: Vepřové medailonky s houbovou omáčkou

Vepřové medailonky s houbovou omáčkou Vepřové medailonky s houbovou omáčkou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 400 g vepřové panenky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 200 g malých žampionů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 1 snítka rozmarýnu
  • olej na smažení
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky

Postup:

1. Panenku nakrájíme na medailonky, lehce je naklepeme rukou, osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran v pánvi na oleji.

2. Maso vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme bobkový list a máslo a necháme ho rozehřát. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a restujeme tak dlouho, dokud se nevypaří voda. Dáme pozor, aby se cibule ani houby nespálily.

3. Houby zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Nakonec vše zalijeme smetanou, osolíme, promícháme, přidáme snítku rozmarýnu a necháme ho v omáčce rozvonět.

4. Nakonec do omáčky vložíme opečené maso, necháme ho prohřát a vše posypeme nasekanou petrželkou.

Čtvrtek: Zapečené brambory se slaninou a sýrem

Zapečené brambory se slaninou a sýrem Zapečené brambory se slaninou a sýrem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 8 velkých brambor
  • 200 g libové anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 150 g nastrouhané goudy
  • mletý pepř
  • sůl
  • pažitka nebo nať jarní cibulky na posypání

Postup:

  1. Brambory omyjeme, a pokud mají hezkou slupku, už je neloupeme, jinak je i oloupeme. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou, přivedeme k varu a povaříme 10-12 minut.
  2.  Poté brambory scedíme, překrojíme je na poloviny a rozložíme je řeznou stranou nahoru na plech s papírem na pečení.

3. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na pánvi. Jakmile začne růžovět, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme obojí částečně zrůžovět.

4. Půlky brambor lehce vydlabeme, nakrájíme nadrobno, přidáme ke směsi slaniny a cibule a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

5. Připravenou směsí naplníme půlky brambor, posypeme je nastrouhaným sýrem, dáme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 15-20 minut.

6.  Hotové brambory posypeme před podáváním nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.

TIP: Do bramborové směsi můžete přidat také uvařenou brokolici, hrášek nebo kukuřici. K upečeným bramborám se jako doplněk hodí jogurtovo-česnekový dip.

Pátek: Špagety se žampiony a pršutem

Špagety se žampiony a pršutem Špagety se žampiony a pršutem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 250 g špaget
  • 150 g pršutu nebo schwarzwaldské šunky
  • 1 menší cibulka
  • 100 g žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 4 lžíce oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Špagety uvaříme dle návodu al dente a slijeme je.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájený pršut. Jakmile začne zlátnout, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampiony a opět orestujeme. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek, lehce orestujeme a promícháme.

3. Ke směsi v pánvi přidáme uvařené špagety, podle chuti osolíme a opepříme, promícháme a posypeme nasekanou petrželkou.

4. Špagety rozdělíme na talíře, každou porci posypeme parmazánem a podáváme.

Výborné a rychlé jsou také špagety carbonara>>>

Autor: PL