Upéct dort není žádná věda. Vyzkoušejte podle receptu Josefa Maršálka punčák, Floridu nebo kubánský

18. dubna 2023 • 00:00

Nemusíte být profesionální cukrář, abyste dokázali vykouzlit krásný dort. To ukázal i Josef Maršálek v oblíbeném pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno. Spolu s herečkou Terezou Bebarovou v něm připravili hned tři dorty, které vypadají luxusně, ale jejich příprava není složitá. Pokud se budete řídit radami zkušeného cukráře Maršálka, jistě se vám povedou.  

Dort je v podstatě taková skládačka, kdy dáváte dohromady korpus, krém, případně polevu, ovoce nebo další ingredience. Základem je tedy zvládnout dobře upéct těsto a vše pak hezky seskládat, aby byl výsledek nejen chuťově, ale i vizuálně dokonalý. Na první pohled to možná vypadá složitě, cukrář Josef Maršálek ale v pořadu Buchty po ránu ukázal, že není čeho se bát. 

Základem mnoha dortů je klasický piškot >>>

Video se připravuje ...

Vyzkoušejte některý ze tří dortů, které se v pořadu Buchty po ránu připravovaly:

Český punčák

Základem tohoto dortu je šlehaná nahřívaná hmota, jejímž základem jsou vejce. Podle Josefa Maršálka je to takový zlepšovák, když nechcete oddělovat žloutky od bílků a každé pak šlehat zvlášť.

Český punčák Český punčák • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Korpus:

  • 6 vajec M
  • 250 g krupicového cukru
  • 100 g oleje
  • 100 g podmáslí
  • 250 g hladké dortové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • potravinářské barvy (gelové)

Sirup:

  • 100 g rumu
  • 200 g pomerančového džusu
  • 200 g vody
  • 350 g krupicového cukru
  • 1 citron
  • 1 svitek skořice

Poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 30 g pomerančové šťávy

Na promazání a dokončení:

  • 100 g jahodového nebo jiného pikantnějšího džemu
  • jedlé sušené květy

Postup:

1. V míse smíchejte celá vejce s cukrem a dobře rozmíchejte. Mísu dejte nad hrnec s vroucí vodou a hmotu za stálého míchání nahřejte na teplotu 45 °C.  Pak do hmoty přidejte trochu žluté potravinářské barvy a vše vyšlehejte elektrickým šlehačem na nejvyšší stupeň do nadýchané hmoty. Přidejte do ní podmáslí a olej, krátce zamíchejte, pak přidejte mouku a prášek do pečiva a opět rychle zamíchejte.

2. Připravte si dvě dortové formy a jejich dno vyložte papírem na pečení. Do jedné nalijte polovinu těsta a rozetřete ho do stran. Do zbylého těsta zamíchejte červenou potravinářskou barvu, nalijte ho do druhé dortové formy a opět rozetřete do stran. Naplněné formy dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte na program horkovzduch 15–20 minut.

3. Mezitím si připravte punčový sirup. Všechny suroviny dejte do hrnce, přiveďte k varu a odstavte.

4. Upečené vychladlé korpusy uvolněte z formy – nožem opatrně objeďte po obvodu formy, aby se korpus uvolnil po stranách. Každý korpus pak rozřízněte na tři pláty.

5. Připravte si čistou dortovou formu a položte ji do nádoby s vyššími okraji (například do ještě větší formy), protože z ní během plnění může vytéct trochu sirupu. Do formy vložte jeden růžový plát a potřete ho asi dvěma lžícemi džemu. Přidejte žlutý plát a zalijte ho čtvrtinou sirupu. Takto pokračujte ve vrstvení – další růžový plát, džem, žlutý plát a sirup. Přidejte růžový plát, přelijte ho zbylým sirupem, potřete džemem a zakryjte posledním žlutým plátem. Nyní je potřeba dort dobře zatížit, aby se jednotlivé vrstvy prolnuly. Na vršek dortu položte dno ze druhé dortové formy, postavte na ni něco těžšího a dort nechte odpočinout v ledničce, nejlépe přes noc.

6. Vychladlý dort vyndejte z ledničky, nechte na něm navrchu dno z dortové formy, opatrně ho obraťte vzhůru nohama a formu, která je nyní navrchu, opatrně odstraňte. Dort přelijte polevou utřenou z moučkového cukru a pomerančové šťávy, lehce ji rozetřete do stran a nechte stéct po stranách. Nakonec dort ozdobte sušenými květy a nechte polevu zaschnout.  

TIP: Žlutou potravinářskou barvu můžete nahradit špetkou mleté kurkumy, červenou například šťávou z červené řepy. Počítejte ale s tím, že přírodní barvy nejsou termostabilní a během pečení tedy vyblednou.

Dort Florida

Klasický dort Florida se dělá ze tří vrstev – piškotového korpusu, vrstvy vařeného krému a šlehačky. To vše je proložené tropickým ovocem.

Dort Florida Dort Florida • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Korpus:

  • 200 g bílků
  • 160 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • 65 g mléka
  • 60 g oleje
  • 170 g hladké dortové mouky
  • 6 g prášku do pečiva

Krém:

  • 100 g žloutků
  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g mléka
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 120 g másla
  • vanilkový lusk

Na dokončení:

  • 300 g směsi ananas, broskve, meruňky
  • 500 g smetany ke šlehání
  • mikro bylinky

Postup:

1. Do mísy dejte bílky, cukr a sůl a vyšlehejte do pevného sněhu. Přidejte do něj mléko a olej a rychle zamíchejte. Pak přidejte mouku s práškem do pečiva a opět rychle promíchejte. Těsto naplňte do dortové formy, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte na program horkovzduch 25–30 minut.

2. Mezitím připravte krém. Do hrnce dejte asi 20 g másla, přidejte mléko, kukuřičný škrob, žloutky, cukr a dřeň vyškrábanou z vanilkového lusku, vše přiveďte za stálého míchání k varu a povařte alespoň dvě minuty. Krém přelijte do mísy, zakryjte mikrotenovou fólií a nechte vychladit.

3. Připravený krém dejte do mísy a nechte ohřát na teplotu asi 22 °C. Dále si připravte zbylé máslo, které by mělo mít přibližně stejnou teplotu. Krém nejdřív samostatně krátce prošlehejte. Přidejte k němu máslo a společně vyšlehejte nejdříve na nižší a pak na vyšší otáčky do nadýchaného krému.

4. Upečený vychladlý korpus vyndejte z formy. Připravte si čistou dortovou formu, dno vyložte papírem na pečení, boky fólií nebo pruhem pečícího papíru a vložte do ní celý upečený korpus. Potřete ho krémem, ten posypte nakrájeným ovocem a nechte nejméně hodinu ztuhnout v ledničce. Vychlazený dort potřete vrstvou neoslazené ušlehané šlehačky a zbylou šlehačku na něj můžete ještě ozdobně nastříkat pomocí cukrářského sáčku. Nakonec dort ozdobte zbylými kousky ovoce a mikro bylinkami.  

Kubánský dort

Tento dort možná na první pohled vypadá složitě, ale vůbec není. Jeho základ se totiž připravuje podobně jako jednoduché lité těsto. Dort je naplněný vylepšenou pařížskou šlehačkou, která díky přidání čokolády mnohem lépe drží tvar.

Kubánský dort Kubánský dort • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Korpus:

  • 140 g hladké dortové mouky
  • 4 g jedlé sody
  • 2 g prášku do pečiva
  • 220 g krupicového cukru
  • 35 g kakaa
  • 2 g mleté skořice
  • 4 g soli
  • 250 g jogurtu
  • 80 g oleje
  • 2 vejce M

Pařížská šlehačka s čokoládou:

  • 600 g smetany 31%
  • 30 g kakaa
  • 100 g hořké čokolády

Poleva:

  • 150 g hořké čokolády
  • 20 g kakaového másla

Na dokončení:

  • 650 g banánů

Postup:

1. Nejdříve, ideálně den předem, si připravte vylepšenou pařížskou šlehačku. Smetanu s kakaem přiveďte za stálého míchání k varu. Odstavte z ohně, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs nechte vychladnout a pak ještě důkladně vychladit v ledničce, ideálně přes noc.

2. Do mísy dejte nejdříve všechny sypké suroviny, tedy mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, cukr, mletou skořici a sůl a promíchejte. Přidejte jogurt, olej a celá vejce a krátce promíchejte na hladké těsto. Nalijte ho do dortové formy, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pomalu pečte na program horkovzduch asi 40 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá a čistá.

3. Vychlazenou pařížskou šlehačku vyšlehejte při nejvyšších otáčkách do pevna.

4. Upečený vychladlý korpus oddělte pomocí nože od stěn formy a boky formy vyložte pruhem fólie nebo pečícího papíru. Na korpus rozložte půlky banánů, zakryjte je dvěma třetinami pařížské šlehačky a dobře rozetřete do rovna a nechte půl hodiny vychladit v ledničce.

5. Čokoládu s kakaovým máslem nechte společně rozpustit v horké vodní lázni. Vychlazený dort opatrně uvolněte z formy a povrch i boky uhlaďte. Dort postavte na mřížku nebo na misku položenou na archu pečicího papíru, dort přelijte připravenou polevou, rozetřete ji na povrchu i po stranách a nechte opět ztuhnout. Nakonec dort dozdobte pomocí cukrářského sáčku zbylou pařížskou šlehačkou.

Video se připravuje ...
Autor: AK