Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový

27. června 2023 • 12:00

Domácí sirupy z nasbíraných květů a bylinek jsou nejen chutné a skvělé na přípravu limonád nebo ochucení sladkých dezertů. Pomohou vám také s řadou zdravotních potíží, navíc je jejich příprava jednoduchá a levná. Stačí si vybrat, kterému dáte přednost.

Doma vyrobené sirupy jsou sladké, takže budou chutnat třeba i malým dětem samotné, když je budete chtít podávat jako lék. Přidávat je můžete i do čaje, letních drinkůzmrzlinových pohárů, dortů, náplní do odpalovaného těsta nebo jimi pokapat třeba palačinky, lívance či vafle.

Video se připravuje ...

Mátový sirup

Máta se používá především při potížích se zažíváním, protože podporuje tvorbu žluči a vylučování žaludečních šťáv a tím usnadňuje trávení. Dokáže pomoci i při zvracení, nadýmání nebo nechutenství. Máta se využívá také při nachlazení, protože její silice pomáhají uvolnit ucpaný nos a zprůchodní dýchací cesty. Působí protizánětlivě, ulevuje od stresu, uklidňuje, pomáhá s nespavostí, snižuje krevní tlak a má pozitivní vliv na srdce. Vyrobte si domácí mátový sirup, který vám bude připomínat vůni léta.

Lipový sirup

Sirup z lipových květů podporuje odkašlávání a rozpouští hleny, proto patří k velmi oblíbeným přírodním prostřekům využívaným při nachlazení. Také uvolňuje křeče, podporuje zažívání, má močopudné a potopudné účinky. A protože podporuje celkovou imunitu, určitě uděláte dobře, když ho budete užívat i preventivně. Než se pustíte do výroby lipového sirupu, rozložte lipové květy na čistý papír nebo látku a nechte takto několik hodin, aby z nich stihli vylézt broučci. Kromě sirupu si z lipových květů můžete připravit i lipový med.

Lipový sirup posílí vaši imunitu Lipový sirup posílí vaši imunitu • Autor: iStock

Meduňkový sirup

Meduňka je skvělá bylinka, která blahodárně působí na nervy, dokáže zklidnit a uvolnit napětí. Proto se v lidovém léčitelství využívá často na přípravu čaje pro dobrý spánek. Z toho důvodu se skvěle hodí i pro děti. Také pomáhá při bolestech hlavy, potížích s trávením, při kašli nebo nadýmání. Snažte se meduňku na přípravu sirupu natrhat dříve, než začne kvést. Použít můžete lístky i stonky.

Levandulový sirup

I krásně fialová levandule uklidňuje a působí blahodárně na nervy. Už samotná její vůně navozuje příjemnou atmosféru, tiší úzkost a přivolává spánek. Levandule si dokáže poradit i se zažívacími potížemi, protože uvolňuje hladké svalstvo v trávicím ústrojí, podporuje tvorbu žluči a zlepšuje tím trávení tuků. Také se používá při zánětech dýchacích cest, chřipkách a angínách. Z domácího levandulového sirupu je nejen vynikající limonáda. Nebojte se ho použít i na různé dezerty, kterým dodá chuť a krásnou vůni. 

Sirup z tymiánu chutná i dětem Sirup z tymiánu chutná i dětem • Autor: iStock

Tymiánový sirup

Tymián je považován za velmi efektivní přírodní antiseptikum. Když si z něj vyrobíte sirup, získáte tím velmi efektivní a zároveň chutný lék proti kašli a využijete ho i při nachlazení a dalších onemocněních horních cest dýchacích. Pozitivně působí také na trávení, pomáhá při nadýmání nebo průjmech.

Autor: AK