Jedlé ozdoby na stromeček: S našimi tipy bude stromeček nejen krásně vypadat, ale i chutnat

20. prosince 2022 • 00:00

Stromeček ozdobený cukrovím a sněhovými řetězy lahodí nejen oku, ale i chuti. A co víc, s jedlými ozdobami vás nečeká ani žádné povánoční odstrojování, do kterého se nikdy nikomu nechce. Vše stačí jen sníst a máte hotovo. Tak co říkáte? Bude letos váš stromeček vonět jen po jehličí, nebo i po sladkých ozdobách?

Tajemství krásně nazdobeného stromečku nespočívá pouze v nákupu skleněných kouliček a figurek, ale především v originalitě. A je již předem jasné, že ta vánočnímu stromku ověšenému doma vyrobenými jedlými ozdobami rozhodně chybět nebude. Inspirujte se našimi tipy, čím vším lze váš smrček, borovičku či jedli nazdobit a zároveň si ještě pochutnat.

Video se připravuje ...

Dejte letos šanci vyniknout kráse nazdobených vánočních perníčků. Při vykrajování těsta pomocí formiček vypíchněte v jejich krajové části navíc ještě menší dírku, dobře to jde např. pevným brčkem. Po jejich upečení a nazdobení cukrovou polevou či marcipánem jimi provlékněte vybraný provázek či stuhu a ozdoby máte hotové. Do příprav zapojte i rodinu a užijte si radosti ze společně strávených chvil a vánočního tvoření.

Ačkoli má sněhově bílá poleva něco do sebe, nebojte se barev, do polevy přidejte také kapku vybraného přírodního potravinářského barviva a nechte váš stromek zazářit. Pro veselé zdobení si můžete vzít na pomoc i cukrový máček, perličky či vločky. V cukrářských potřebách na vás čeká nepřeberné množství druhů sladkého zdobení a skoro by se dalo říci, že nic není nemožné. Ani zlaté prasátko či podkova. Stačí zakoupit zlatou prachovou barvu a ozdoba pro štěstí na stromek či vánoční dárek je rázem na světě.

Máte doma formičky ve tvaru sněhových vloček či vánočních kouliček? Není nic snadnějšího než je využít při pečení lineckých sušenek. Potáhněte je bílou čokoládovou nebo cukrovou polevou, doplňte dekorem mrazivých kapek či vloček a těšte se z obdivu mlsně vyhlížejících návštěv. Děti zase jistě potěší veselé sobí sušenky. Jestliže neradi zdobíte, krásný reliéf vtisknete např. vynikajícím zázvorovým sušenkám pomocí embosovaného válečku. Díky němu máte cukroví nádherně ozdobeno v jednom kroku ještě před pečením.

Pokud vám po pečení vánočního cukroví zbyly v chladničce bílky, využijte je na přípravu sněhového pečiva. Díky své úžasně bílé barvě se bude na větévkách smrčku či jedličky náramně vyjímat. A co víc, připravit z něj můžete kromě originálních ozdob také krásný řetěz, např. ze sněhových pusinek. Protože se pečivo připravuje z bílkové hmoty, ubude vám práce s rozvalováním a vykrajováním těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplněného bílkovou hmotou navíc jednoduše nastříkáte na plech vyložený pečicím papírem jakékoli tvary, které vás napadnou. Od koleček přes srdíčka až po zvonečky či sněhové vločky. A stejně jako ty se vám také sněhové ozdoby rozplynou na jazyku a v ujídání vás již nikdo nezastaví.

Povolte uzdu své fantazii a experimentujte s velikostmi, tvary i řezbou zdobicích trubiček. Bílkovou hmotu můžete také lehce obarvit do pastelových tónů. Např. v růžové vypadá opravdu náramně. Velmi efektního zdobení naopak docílíte, když sněhově bílé pečivo před pečením místy lehce poprášíte kakaem.

Jestliže patříte mezi milovníky sušeného ovoce, zaběhněte do sklepa či do obchodu pro jablka a připravte křížaly. Na stromku se budou vyjímat jednotlivé plátky i z nich uvázané bohaté květy růže či řetězy. Tato klasika staročeských Vánoc má zkrátka své kouzlo.

Dávají vaši blízcí přednost raději čokoládě?  Připravte domácí čokoládu se sušeným ovocem, pralinky s griliášem nebo čokoládové bonbony s mandlovou náplní. Jednotlivé kousky potom zabalte do pozlátka, celofánu, popřípadě hedvábného papíru a konce zajistěte stužkou. Stejným způsobem můžete ozdobit stromek také nepečeným cukrovím, jako jsou např. datlové kuličky připravené jen z datlí, vlašských ořechů, vanilkového extraktu a špetky soli.

Krásně vypadající a originální řetězy na váš jehličnan připravíte také z popcornu nebo marshmallow, kterých existuje na trhu celá řada. Různé velikosti i barevné kombinace. Stačí je navléknout pomocí jehli na tenkou nit a pak již jen zdobit a radovat se z toho nejkrásnějšího vánočního stromečku ze všech.

Video se připravuje ...

Autor: VDŠ